Σαβ09282024

Last updateΠαρ, 27 Σεπ 2024 8pm

ESPO και FEPORT ζητούν μόνιμη φορολογική απαλλαγή στην ΕΕ για την χερσαία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα λιμάνια

espo logo

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) και η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Ιδιωτικών Λιμενικών Εταιρειών και Τερματικών Σταθμών (FEPORT) υποστηρίζουν πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Για τις δύο ευρωπαϊκές ενώσεις, είναι σημαντικό μια αναθεωρημένη πολιτική φορολόγησης της ενέργειας να βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», να μειώνει αποτελεσματικά τις εκπομπές από τη ναυτιλία και τους λιμένες και να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής και το συμβιβαστικό κείμενο που βρίσκεται επί τάπητος στο Συμβούλιο, ο ESPO και η FEPORT φοβούνται ότι η νέα οδηγία για τη φορολογία της ενέργειας (ETD) δεν αποδίδει αποτελέσματα όσον αφορά την ενίσχυση της χρήσης χερσαίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (OPS), η οποία προσδιορίζεται ως σημαντική προτεραιότητα στον νέο κανονισμό για τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων (AFIR).
Σύμφωνα με την AFIR, έως το 2030, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα επιβατηγά πλοία άνω των 5000 κόρων ολικής χωρητικότητας πρέπει να συνδέονται με ΕΠ ενώ είναι ελλιμενισμένα για τουλάχιστον δύο ώρες και, ως εκ τούτου, οι κεντρικοί και εκτεταμένοι λιμένες του ΔΕΔ-Μ θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι ώστε να το παρέχουν κάθε χρόνο για τουλάχιστον το 90 % των ελλιμενισμών.
Τώρα είναι καιρός να κάνουμε πράξη τα λόγια αναπτύσσοντας πολιτικές που ενθαρρύνουν τη χρήση του OPS. Η επίτευξη συμφωνίας για μια πανευρωπαϊκή απαλλαγή από τη φορολογία της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στα ελλιμενισμένα πλοία αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα αυτής της πολιτικής και κρίσιμη προϋπόθεση για να ενθαρρυνθούν τα πλοία να χρησιμοποιούν OPS, αμέσως μετά την εγκατάστασή της.
Η πρόταση της ETD Commission του 2021 παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να χορηγούν ολική ή μερική φορολογική απαλλαγή στην ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται απευθείας σε σκάφη ελλιμενισμένα σε λιμένες. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη πρέπει να ζητήσουν από την Επιτροπή να εφαρμόσει μια τέτοια εξαίρεση και, εάν δοθεί άδεια, αυτή υπολογίζεται για έξι έτη. Ακόμη και αν η πρόταση της Επιτροπής κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καταργώντας αυτήν την επαχθή διαδικασία για τα κράτη μέλη, είναι μια χαμένη ευκαιρία να μην μετατραπεί η επιλογή σε υποχρεωτική και μόνιμη εξαίρεση για την OPS σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ως εκ τούτου, ζητούμε μια υποχρεωτική και μόνιμη φορολογική απαλλαγή σε επίπεδο ΕΕ για την χερσαία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των προτεραιοτήτων που καθορίζονται στην AFIR. Με την εφαρμογή της φορολογικής απαλλαγής σε επίπεδο ΕΕ, η ΕΕ θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών, δίνοντας στις ναυτιλιακές εταιρείες ένα σαφές μήνυμα και καθιστώντας τη χρήση των OPS πιο ανταγωνιστική.

Οι ευρωπαϊκοί λιμένες και τερματικοί σταθμοί προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής πολιτικής φορολόγησης της ενέργειας που θα τονώνει την απαλλαγή του ναυτιλιακού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές χωρίς να στρεβλώνει το επίπεδο των όρων ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της. Ο ESPO, η FEPORT και τα μέλη τους παραμένουν πλήρως διαθέσιμοι για να συζητήσουν πώς η πρόταση μπορεί να το επιτύχει αυτό.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter