Δευ09162024

Last updateΔευ, 16 Σεπ 2024 10pm

Κρουαζιέρα: «Κλείδωσε»: 20 ευρώ ανά επιβάτη το τέλος σε δημοφιλείς προορισμούς (UPD)

0san

Στα 20 ευρώ ανά επιβάτη κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλέουν σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη προσδιόρισε το ύψος του τέλους που θα επιβληθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη που ακολουθεί των εξαγγελιών στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το υψηλό τέλος θα αφορά τις περιόδους αιχμής ενώ αντιδιέστειλε τα οφέλη για τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες των τουριστών που ενοικιάζουν στους δημοφιλείς προορισμούς και άρα αποδίδουν στις τοπικές οικονομίες με το «αμφίβολο» όπως το χαρακτήρισε οικονομικό όφελος από τους επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα ποσά που θα συγκεντρωθούν επίσης διευκρίνισε ότι θα κατευθυνθούν στην βελτίωση των υποδομών και ιδιαίτερα των λιμενικών ενώ άφησε τις επί του θέματος διευκρινήσεις στα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού. Χθες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιβολή ενός αναλογικού τέλους ανάλογα με τη δημοφιλία των προορισμών για να διευκρινίσει σήμερα ότι η επιβολή του υψηλότερου τέλους θα αφορά στις περιόδους αιχμής. Επίσης σημείωσε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει φαινόμενα υπερτουρισμού όπως άλλες χώρες τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν θα προκαλέσουν ζημία στο τουριστικό τους προϊόν κάτι που δεν το θέλουμε για την χώρα. Θα γίνου ρυθμίσεις είπε ο κ. Μητσοτάκης ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα στα δύο νησιά γεγονός που παραπέμπει σε ρυθμίσεις για την αποφυγή του μαζικού κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων στα νησιά αυτά.

Κρουαζιέρα: Αναλογικό τέλος σε δημοφιλείς προορισμούς ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την επιβολή αναλογικού τέλους ανά επιβάτη στους δημοφιλείς προορισμούς προσεγγίσεως κρουαζιερόπλοιων με αιχμή τη Μύκονο και Σαντορίνη εξήγγειλε από του βήματος της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εξαγγελία επιβολής του τέλους έρχεται σε συνέχεια του προβληματισμού των τοπικών κοινωνιών από τα φαινόμενα του υπερτουρισμού και σε συνέχεια ανάλογών κινήσεων στις οποίες έχουν προβεί και άλλες χώρες όπου τα φαινόμενα του υπερτουρισμού από τις μαζικές προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και της ταυτόχρονης αποεπιβίβασης χιλιάδων τουριστών - επιβατών των πλοίων έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Υπουργών Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, με αντικείμενο την αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογική διαχείριση των λιμένων κρουαζιέρας της χώρας μας. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι ειδικά στον τομέα της κρουαζιέρας που σημειώνει διαρκώς αυξανόμενες τάσεις τα τελευταία χρόνια, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι πολιτικές χρεώσεων στους λιμένες κρουαζιέρας -που σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα-, εναλλακτικά μοντέλα διοίκησης των λιμένων, όπως και ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης στόλου που θα συμβάλλουν σε μια πιο ορθολογική και αποτελεσματική διευθέτηση της αυξανόμενης ζήτησης, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο ύψος του τέλους που θα επιβληθεί παρά μόνο καθόρισε ότι αυτό θα είναι αναλογικό σε σχέση με την δημοφιλία των προορισμών. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το τέλος αυτό, με βάση τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι των συσκέψεων κυμαίνεται στα 10 ευρώ ανά επιβάτη χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές αν αυτό θα είναι το υψηλότερο τέλος που θα επιβληθεί. Σίγουρα το προσεχές διάστημα τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας κατά τα ειωθότα θα εξειδικεύσουν την πρωθυπουργική εξαγγελία.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter