Τετ09182024

Last updateΤετ, 18 Σεπ 2024 6pm

Κεφαλογιάννη: Αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση – Εισάγεται τέλος κρουαζιέρας

0Κεφαλογιάννη Όλγα

Εξειδικεύοντας τα μέτρα στα οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός, η υπουργός Τουρισμού κ.O. Κεφαλογιάννη είπε ότι εισάγεται τέλος κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια. Όπως τόνισε, θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο, ενώ βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας.


Απαντώντας σε διευκρινιστικό ερώτημα η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι το τέλος θα επιβληθεί από την επόμενη τουριστική περίοδο, το 2025, παρά τις αντιδράσεις από τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Η διάταξη προβλέπει:

Επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης ύψους 20 ευρώ και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας 5 ευρώ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, μειωμένο κατά 40% ήτοι 12 ευρώ και 3 ευρώ για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και 80% τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο ή 4 ευρώ και ένα ευρώ.

Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού.

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού αναπτύσσει σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας που εδράζεται σε πέντε άξονες:

-Περαιτέρω ανάπτυξη home porting
-Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο για το berth allocation όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.
-Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.
-Κίνητρα για την προέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου
-Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο που θα συμβάλλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναπροσαρμόζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Όπως είπε, αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βραχυχρόνια μίσθωση. Τα μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο (για 5 μήνες αντί 4 που ισχύει μέχρι σήμερα). Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών
Ως προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είπε ότι θα νομοθετηθεί άμεσα πλαίσιο για θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυξάνεται το τέλος από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ το καλοκαίρι στα 8 ευρώ.
Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter