Πεμ09192024

Last updateΠεμ, 19 Σεπ 2024 5pm

Και η Ίμπιζα…

0Ibiza cruise

Το ισπανικό νησί της Ίμπιζα, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο, γίνεται η τελευταία "τοποθεσία" για τον έλεγχο του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιερόπλοιων. Το Συμβούλιο των Δημάρχων που κυβερνά τις Βαλεαρίδες Νήσους ψήφισε την περασμένη Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου να λάβει ορισμένα μέτρα για να ελέγξει αυτό που οι κάτοικοι βλέπουν ως ανεξέλεγκτη εισροή τουριστών.
Το νησί έχει μήκος μόλις 21 μίλια και 200 τετραγωνικά μίλια. Βρίσκεται περίπου 100 μίλια από τις ισπανικές ακτές, καθιστώντας το δημοφιλές για γρήγορα ταξίδια καθώς και συχνή στάση κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν μόλις 160.000 κάτοικοι του νησιού, ενώ το 2023 δέχτηκε σχεδόν 550.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Αυτό αυξήθηκε κατά 86% από τους περίπου 300.000 επιβάτες το 2022 και ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν τα πλοία που φθάνουν από την Ισπανία.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομίας του νησιού. Ωστόσο, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι κατακλύζεται από τουρίστες. Συγκεκριμένα, όταν φτάνουν πολλά πλοία, δείχνουν ότι οι τοπικές συγκοινωνίες κατακλύζονται και οι γραφικοί δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης γεμίζουν με επιβάτες.
Το Συμβούλιο των Δημάρχων δήλωσε ότι δεν είναι κατά του τουρισμού αλλά χρειάζεται εξομάλυνση ενώ συμφώνησε με την Λιμενική Αρχή των Βαλεαρίδων Νήσων για να επανεξετάσουν το ετήσιο πρόγραμμα κρουαζιερόπλοιων. Θέλουν πιο «ελεγχόμενα και προγραμματισμένα» χρονοδιαγράμματα αφίξεων, έτσι ώστε να μην φτάνουν ταυτόχρονα περισσότερα από δύο επιβατηγά πλοία. Ωστόσο δεν θέσπισαν όριο στον αριθμό των επιβατών που φθάνουν καθημερινά στο λιμάνι της Elvissa.
Η Ίμπιζα ακολουθεί το μοντέλο του γειτονικού νησιού Πάλμα και στην αλυσίδα των Βαλεαρίδων. Πέρυσι, ψήφισε να περιορίσει τα κρουαζιερόπλοια σε όχι περισσότερες από τρεις αφίξεις σε μία ημέρα. Υπήρξαν επίσης κινήσεις για τον καλύτερο έλεγχο των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Βαρκελώνης, εν μέρει για τη μείωση των εκπομπών.
Οι Ισπανοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στην ΔΕΘ για την επιβολή τέλους ανά επιβάτη από τα κρουαζιερόπλοια και τι τροπή θα λάβει η όλη υπόθεση.
Αντιμέτωποι με την πίεση από προορισμούς σε όλο τον κόσμο, οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων υποστηρίζουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν τα χρονοδιαγράμματα και θα συνεργαστούν με τους προορισμούς. Το Juneau της Αλάσκας κατέληξε σε εθελοντική συμφωνία με τη βιομηχανία για να περιορίσει τις καθημερινές αφίξεις, αλλά στο Bar Harbor του Maine συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν νομικές προκλήσεις σχετικά με ένα σχέδιο μείωσης για την εξάλειψη των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων και των επισκέψεων επιβατών.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter