Πεμ09192024

Last updateΠεμ, 19 Σεπ 2024 5pm

ΝΕΕ: Η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και ακρογωνιαίο λίθο της εφοδιαστικής αλυσίδας της γηραιάς ηπείρου

0ΝΕΕΝτρ

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναφορικά με την έκθεση Ντράγκι επισημαίνει τα ακόλουθα:


«Η ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη και ακρογωνιαίο λίθο της εφοδιαστικής αλυσίδας της γηραιάς ηπείρου. Η ελληνική ναυτιλία, αντιπροσωπεύοντας το 60% του στόλου που ελέγχεται από́ την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Statistical Pocketbook 2022), καθιστά την Ευρώπη ηγέτιδα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο.
O στρατηγικός ρόλος της ελληνικής -και κατά συνέπεια ευρωπαϊκής- ναυτιλίας στην προάσπιση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας τονίζεται στην πρόσφατη έκθεση του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι με τίτλο «Το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης».
Ο κ. Ντράγκι, παρέχοντας ισχυρές και εκτενείς συστάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, εντάσσει τη ναυτιλία στους παράγοντες ανάπτυξης της οικονομίας της Ε.Ε. και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της, αναγνωρίζοντας πως με ένα κατάλληλο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο, ο κλάδος κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστικός παγκοσμίως.
Η έκθεση επισημαίνει ακόμη πως η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Σημειώνεται πως οι επενδυτικές ανάγκες για την απεξάρτησή της από τον άνθρακα εκτιμώνται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από το 2031 έως το 2050. Η έκθεση τονίζει ακόμη τις προκλήσεις που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού στις μεταφορές, επισημαίνοντας τη σημασία της επανεκπαίδευσης και της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων στην ήδη υπάρχουσα αγορά εργασίας, για τη στελέχωση των ευρωπαϊκών μεταφορών.
Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος χαιρετίζει τη μελέτη και επισημαίνει πως η διατήρηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας -η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής- είναι στενά συνυφασμένη με την ασφάλεια και την ευημερία της Ευρώπης».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter