Κυρ09082024

Last updateΣαβ, 07 Σεπ 2024 9pm

ΙΒΜ: Αιτία ανησυχίας η ασφάλεια των πληρωμάτων

piracy 75 4

Η ασφάλεια των πληρωμάτων στα εμπορικά πλοία γίνεται όλο και περισσότερο μια σημαντική αιτία ανησυχίας λόγω της αύξησης των βίαιων επιθέσεων παρά την αξιοσημείωτη μείωση των περιστατικών θαλάσσιας πειρατείας, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το International Maritime Bureau’s Piracy Reporting Center.

Μεγάλο μέρος της αύξησης προέρχεται από τη Σομαλία. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκαν 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων, αντιπροσωπεύοντας μείωση από τα 65 περιστατικά που καταγράφηκαν πέρυσι. Περιπτώσεις επιβίβασης αναφέρθηκαν σε 46 από τα 60 περιστατικά με οκτώ απόπειρες επιθέσεων. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η βία κατά του πληρώματος βρίσκεται σε πρωτοφανή άνοδο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, 85 μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι σε σύγκριση με 36 το 2023, ενώ 11 απήχθησαν και δύο απειλήθηκαν. Όπλα και μαχαίρια αναφέρθηκαν σε 34 από τα 59 περιστατικά, μια ανησυχητική αύξηση από την ίδια περίοδο πέρυσι. Το IMB υπογραμμίζει ότι μετά από σχεδόν 10 χρόνια ηρεμίας στα ύδατα της Σομαλίας, τα περιστατικά πειρατείας επανήλθαν σε πλήρη εξέλιξη με οκτώ αναφερθέντα περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μια αξιοσημείωτη απόκλιση από το παρελθόν είναι ότι τα πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν την ικανότητα των Σομαλών πειρατών να στοχεύουν σκάφη έως και 1.000 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Σομαλίας.
Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν φέτος στα ύδατα της Σομαλίας ήταν η πειρατεία του Abdullah, ενός φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία Μπαγκλαντές, τον Μάρτιο, καθώς κατευθυνόταν από τη Μοζαμβίκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν το πλοίο και το πλήρωμά του των 23 μόνο μετά την καταβολή λύτρων ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ενώ οι Σομαλοί πειρατές έχουν επανακάμψει, τα περιστατικά στον κάποτε hotspot Κόλπο της Γουινέας συνεχίζουν να μειώνονται, αν και οι απειλές για την ασφάλεια και την ευημερία του πληρώματος εξακολουθούν να αποτελούν αιτία ανησυχίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα περιστατικά μειώθηκαν από 14 σε 10. Η περιοχή αντιπροσωπεύει τα 11 μέλη του πληρώματος που απήχθησαν παγκοσμίως σε δύο ξεχωριστά περιστατικά και τα 21 μέλη του πληρώματος που κρατήθηκαν όμηροι σε ένα περιστατικό.
Τα στενά της Σιγκαπούρης κατέγραψαν επίσης μείωση των περιστατικών σε 13 σε σύγκριση με 20 την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και η στόχευση και η επιβίβαση μεγάλων πλοίων που διέρχονται από τα στενά παραμένει ανησυχητική. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι 10 μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν όμηροι σε έξι ξεχωριστά περιστατικά με όπλα και μαχαίρια που αναφέρθηκαν σε 11 από τα περιστατικά.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το IMB κατέγραψε επίσης 12 περιστατικά στο ινδονησιακό αρχιπέλαγος, το υψηλότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν αναφέρθηκαν 15 περιστατικά. Στο Μπαγκλαντές, τα περιστατικά χαμηλού επιπέδου αυξήθηκαν σε 10 σε σύγκριση με μόλις ένα το 2023. Αυτό ήταν το υψηλότερο από το 2015.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter