Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ψήφισμα του ΙΜΟ για συνεργασία στην καταπολέμηση της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέα

piratis 45678

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) ζήτησε αυξημένη συνεργασία και δράση για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης του αριθμού και της σοβαρότητας των επιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, η οποία απειλεί τη ζωή και την ευημερία των ναυτικών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.


Σε ψήφισμα σχετικά με τη συνιστώμενη δράση για την αντιμετώπιση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών στον Κόλπο της Γουινέας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ναυτικής Ασφάλειας (MSC), ο ΙΜΟ καλεί τα κράτη μέλη, τις εθνικές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους σχετικούς οργανισμούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αρχών επιβολής του νόμου για τη σύλληψη και τη δίωξη πειρατών σε σχετικές δικαιοδοσίες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά νομικά πλαίσια. Τα παράκτια κράτη καλούνται να εναρμονίσουν τις ποινικές κυρώσεις.
Ο ΙΜΟ ζητεί επίσης τη βελτίωση της διακυβέρνησης των διαθέσιμων λύσεων προστασίας, όπως τα σκάφη συνοδείας ασφαλείας για την παροχή βοήθειας σε άλλα σκάφη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και με τον δόλο του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των παράκτιων κρατών.
Τα κράτη μέλη, οι εθνικές αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι σχετικοί οργανισμοί καλούνται να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν την ευρύτερη συμμετοχή στο Φόρουμ Θαλάσσιας Συνεργασίας του Κόλπου της Γουινέας (GoG-MCF/SHADE GoG) καθώς και σε άλλες πλατφόρμες, όπως οι φίλοι της G7++ του Κόλπου της Γουινέας (G7++FoGG). Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της ασφάλειας στη θάλασσα στην περιοχή και θα διευκολύνει την ενίσχυση των μηχανισμών συνεργασίας για την περιφερειακή θαλάσσια περιπολία και προστασία.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με όλους τους κρίσιμους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τη θαλάσσια εγκληματικότητα και παρανομία, της χρήσης της ευαισθητοποίησης στον θαλάσσιο τομέα, όπως το MDAT-GoG (Ευαισθητοποίηση για το εμπόριο θαλάσσιων περιοχών για τον Κόλπο της Γουινέας) και της χρήσης δυνατοτήτων εναέριας ή/και εναέριας περιπολίας.
Το ψήφισμα καλεί τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ να αξιοποιήσει πλήρως τα κονδύλια τεχνικής συνεργασίας για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων στην περιοχή για την αντιμετώπιση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών και να εξετάσει τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υφιστάμενων μηχανισμών (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το MDAT-GoG,το κέντρο NIMASA C4i, τα περιφερειακά κέντρα αναφοράς, το κέντρο αναφοράς πειρατείας ICCMB και οι σχετικές οντότητες επιβολής του νόμου που ανταποκρίνονται).
Τα κράτη μέλη, οι διεθνείς οργανισμοί και οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι καλούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στο Καταπιστευματικό Ταμείο θαλάσσιας ασφάλειας του ΔΝΟ δυτικής και κεντρικής Αφρικής.
Το ψήφισμα χαιρετίζει άλλες συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται στην περιοχή για τον περιορισμό της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών εναντίον πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης νόμων κατά της πειρατείας, του έργου Deep Blue της κυβέρνησης της Νιγηρίας, του Διαπεριφερειακού Κέντρου Συντονισμού(ICC Yaoundé)και της συνεχιζόμενης δημιουργίας του Συστήματος Περιφερειακής Ολοκλήρωσης Αρχιτεκτονικής Yaoundé(YARIS).
Ο ΙΜΟ και η ναυτιλιακή βιομηχανία υποστήριξαν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών κατά πλοίων και της απαγωγής ναυτικών ή/και επιβατών στον Κόλπο της Γουινέας, μεταξύ των οποίων μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη για την εφαρμογή μέτρων θαλάσσιας ασφάλειας. Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την υποστήριξη περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως το Διαπεριφερειακό Κέντρο Συντονισμού (ΔΠΔ) για την υποστήριξη της εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας yaoundé (YCC). Ο ναυτιλιακός κλάδος έχει παράσχει βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης (BMP) δυτικής Αφρικής (WA) για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους ναυτικούς να αξιολογήσουν τους κινδύνους που συνδέονται με τα ταξίδια μέσω του Κόλπου της Γουινέας και να μετριάσουν τυχόν απειλές για την ασφάλεια και την ασφάλειά τους.
Με βάση τις εκθέσεις που υποβλήθηκαν στον ΙΜΟ, το 2020, ο αριθμός των περιστατικών που λαμβάνουν χώρα στον Κόλπο της Γουινέας (Δυτική Αφρική) αυξήθηκε σε 90 (αύξηση κατά 20 σε σύγκριση με το 2019), με συνολικά 112 μέλη του πληρώματος να αναφέρονται ως απαχθείσες/αγνοούμενες. Αυτό αντιπροσώπευε ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικά 226 περιστατικών πειρατείας και ένοπλων ληστειών εναντίον πλοίων που σημειώθηκαν ή επιχειρήθηκαν το 2020 παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα, το 2021, έχουν αναφερθεί 23 περιστατικά στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter