Κυρ11242024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Ε. Κουντουρά: Επενδύστε στην κρουαζιέρα

kountoura 00054

Κάλεσμα στους Διεθνείς Ομίλους της κρουαζιέρας και τους εκπροσώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας θαλάσσιου τουρισμού, για διερεύνηση των νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης αλλά και των ευκαιριών ανάπτυξης της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ στην Ελλάδα, απηύθυνε από το βήμα του 4oυ Διεθνούς Posidonia Sea Tourism Forum 2017 , η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Η Υπουργός επεσήμανε πώς στην παρούσα χρονική συγκυρία προτεραιότητα «ισχυρή βούληση της κυβέρνησής μας και του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η ενδυνάμωση του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ευρώπης».

Παράλληλα η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα μοναδικό προορισμό και στρατηγική επιλογή, καθώς και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται μία ενιαία εθνική στρατηγική ανάπτυξης στην κρουαζιέρα και στο γιώτινγκ, όπου στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ οργανωμένο σχέδιο.

"Από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θέσαμε ως βασική και άμεση προτεραιότητα τη χάραξη ενιαίας Εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση των μαρινών και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και συστήσαμε από κοινού για πρώτη φορά ένα συντονιστικό όργανο σε εθνικό επίπεδο. Η Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας, με τη συμμετοχή 28 φορέων, συνεδριάζει τακτικά και μέσα από τις ειδικές ομάδες εργασίας ετοιμάζουμε τα action plan για την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ".

Ακόμα αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του homeporting, την ένταξη νέων ελληνικών προορισμών στα προγράμματα κρουαζιέρας, τη διασύνδεση της κρουαζιέρας με τον πολιτισμό και τα θεματικά τουριστικά προϊόντα ανά προορισμό, τη σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με τους φορείς λήψης αποφάσεων του κλάδου διεθνώς, και την προώθηση έργων όπως η αξιοποίηση των μαρινών για την υποδοχή των yachts και των λιμανιών για την εξυπηρέτηση των πλοίων νέας γενιάς.

"Στο νέο αυτό περιβάλλον, σας προσκαλούμε να διερευνήσετε τις δυνατότητες αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, με βάση τα διαχρονικά ισχυρά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα αλλά και μέσα την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που ανοίγονται” τόνισε η κ. Κουντουρά.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας συμμετείχε στην 1η ειδική ενότητα με θέμα "Ελλάδα & Ανατολική Μεσόγειος: Εξετάζοντας μία πορεία ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού".

Στην τοποθέτησή του, επισήμανε το στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για την ανάπτυξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας, του γιώτινγκ, και θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο καταδυτικός τουρισμός.

Τόνισε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου για την επιμήκυνση της περιόδου στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής με ορίζοντα τετραετίας.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σημασία των συνεργειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια και τις μαρίνες, καθώς και στην πρόθεση των διεθνών ομίλων κρουαζιέρας να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια μέσα από νέες συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα.

Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού, ανέφερε ο κ. Τζιάλλας, προτίθεται να ξεκινήσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση υφιστάμενων τουριστικών λιμένων που ήταν μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτοι, καθώς και για τη δημιουργία νέων υποδομών.

Γ. Ρέτσος: Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός

Η Ελλάδα στη συνείδηση των τουριστών είναι ασφαλής προορισμός, όπως έχουν δείξει διαδικτυακές έρευνες του ΣΕΤΕ. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να πείσουμε τις εταιρίες κρουαζιέρας να επιστρέψουν τα δρομολόγιά τους στις θάλασσές μας, τόνισε σήμερα στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Γιάννης Ρέτσος, .
Ειδικότερα υπογράμμισε τα εξής:

«Πράγματι τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες κρουαζιέρας έχουν κάνει στροφή και έχουν επιλέξει να απομακρυνθούν από την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα από τις περιοχές οι οποίες θεωρούνται μη ασφαλείς. Δυστυχώς, η στροφή αυτή, έχει επηρεάσει και την Ελλάδα.

Όμως, εδώ ακριβώς κρύβεται η μεγάλη ευκαιρία. Όλες οι διαδικτυακές έρευνες που έχει υλοποιήσει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία δύο χρόνια, βγάζουν ως ξεκάθαρο συμπέρασμα, στην συνείδηση των επισκεπτών της χώρας, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να πείσουμε τις εταιρείες να επιστρέψουν τα δρομολόγιά τους στις θάλασσές μας, να επανατοποθετηθούμε στην παγκόσμια αγορά, και να κερδίσουμε έτσι μεγαλύτερο μερίδιο».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στη σημασία της οριστικής ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ως βασική προϋπόθεση για να πάει καλά η ελληνική οικονομία και φυσικά μαζί της και ο τουρισμός.

«Το μόνο που δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι το 2017 να είναι έτος αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας. Η γενικότερη διεθνής αστάθεια θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς σε όλες μας τις κινήσεις. Η Ελλάδα έχει όλους τους λόγους για να αποτελέσει σημείο σταθερότητας.

Το τουριστικό προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε όλες τις διεθνείς ή τις εσωτερικές αναταράξεις. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Χωρίς αιφνιδιασμούς, χωρίς νέα μέτρα που επιβαρύνουν το τουριστικό πακέτο, με περισσότερη αρωγή από την πολιτεία όπου χρειάζεται και φυσικά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter