Συνέντευξη Δρίτσα στον ALPHA 98,9
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 17:15
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 98,9 και το δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, παραχώησε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θοδωρής Δρίτσας. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Υπουργός: Καλή σας μέρα, από το Λιμάνι του Πειραιά, από την πύλη Ε1.
Χαριτάτος: Βλέπουμε ότι καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, οφείλω να το πω αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν εδώ, άνθρωποι σε κίνδυνο, σε ανάγκη επιβίωσης. Βλέπουμε τουλάχιστον μία πρώτη αντιμετώπιση αξιοπρεπή με ανθρώπινους όρους, ό,τι αυτό μπορεί να περιέχει, ιατρική φροντίδα, λίγη τροφή, σκεπάσματα, οτιδήποτε.
Υπουργός: Δείτε, στο λιμάνι του Πειραιά από την πρώτη στιγμή που άρχισε να γίνεται έντονο το πρόβλημα, ιδιαίτερα από την ώρα που έκλεισε η Ειδομένη, συνεργάζονται συστηματικά και όλο το 24ωρο, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (οι υποδομές που διαθέτει στο λιμάνι), συνεργάζεται το Λιμενικό Σώμα και το Λιμεναρχείο Πειραιά, η Ελληνική Αστυνομία και το Κέντρο Αλλοδαπών αλλά και όλες οι Διευθύνσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεργάζεται το Υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, συνεργάζονται όλες οι Υπηρεσίες και ταυτόχρονα, συνεργάζονται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να αναλάβουν σιγά-σιγά τομείς αρμοδιότητας.
Από εκεί και πέρα, η εξαιρετικά πολύτιμη παρουσία της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας καταρχήν και βήμα-βήμα το λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τον Ερυθρό Σταυρό με κινητή μονάδα, τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά με οικίσκο που διέθεσε το Υπουργείο και εγκαταστάθηκε εδώ, και πάρα πολλές άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις και αλληλέγγυους πολίτες.
Ο στόχος δεν είναι το λιμάνι του Πειραιά να γίνει δομή μόνιμη, ο στόχος είναι το λιμάνι του Πειραιά να εξυπηρετήσει όσους ανθρώπους μένουν για λίγες ώρες ή για ένα-δύο 24ωρα το πολύ, ώστε να προωθούνται στα άλλα κέντρα, που μέρα με τη μέρα διαρκώς κατασκευάζονται. Εχθές και σήμερα, έχουμε έναν αυξημένο αριθμό στο λιμάνι του Πειραιά παραμενόντων, έχουμε γύρω στις τρεις με τρεισίμισι χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δύσκολος αριθμός, δεν είναι λίγοι, είναι περισσότεροι απ' ότι θέλουμε κι απ' ότι πρέπει. Παρ' όλα αυτά και σε αυτόν τον αριθμό, όλες αυτές οι Υπηρεσίες και οι φορείς που ενεργοποιούνται καταφέρνουν και εξασφαλίζουν και τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα. Βέβαια, οι άνθρωποι δεν έχουν κρεβάτια να κοιμηθούν.
Πρόκειται να βρεθούν τρεις, τρεισίμισι, τέσσερις χιλιάδες κρεβάτια;
Όχι, δε σκοπεύουμε να κάνουμε δομή μόνιμη το λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, ο στόχος μας ήταν την Καθαρά Δευτέρα να το έχουμε αποφορτίσει. Ίσως δε θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα, να το αποφορτίσουμε εντελώς δηλαδή, θα έχουμε βελτίωση τις επόμενες μέρες και φαντάζομαι ότι από εκεί και πέρα, το επόμενο διάστημα το λιμάνι του Πειραιά βήμα-βήμα θα φτάσει να λειτουργεί μόνο ως χώρος τράνζιτ.
Η εικόνα μας διεθνώς προστατεύεται στο λιμάνι. Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί οποιοσδήποτε βρεθεί στο χώρο. Πιθανοί κίνδυνοι που εκτιμάτε ότι μπορεί αν υπάρξει οποιαδήποτε προβολή είτε στον όγκο στων ανθρώπων που φτάνουν, είτε σε οποιοδήποτε άλλο πιθανό σενάριο, ποιοι είναι; Προετοιμάζεστε για κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεφύγει από την τεράστια προσπάθεια που γίνεται και από εσάς και από την Αστυνομία;
Αυτή τη στιγμή και το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο, που λειτουργεί σε μία δομή πολύ σφιχτή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με εποπτεύοντα το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας τον κύριο Ταφύλλη και Γενικό Συντονιστή όλων, και του Υπουργικού Συντονισμού, τον κύριο Βίτσα τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, κάθε μέρα και σε 24ωρη βάση, παίρνουμε όλες τις πληροφορίες και κατηγοριοποιούμε και προτεραιοποιούμε τις ανάγκες. Η διαχείριση, όμως, αυτού του προβλήματος πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα πρόβλημα μεταβαλλόμενο διαρκώς και επομένως, περιλαμβάνει ένα βασικό σχεδιασμό τον οποίο διαρκώς βελτιώνουμε και διαρκώς επικαιροποιούμε.
Υπουργέ, είστε έμπειρος πολιτικός. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορούμε να την οριοθετήσουμε χρονικά. Καταβάλλετε, επαναλαμβάνω, μία προσπάθεια τεράστια. Οποιοσδήποτε πολίτης περάσει από εδώ, θα καταλάβει τι εννοώ, αλλά και από εσάς και από τον κρατικό μηχανισμό και από τους δεκάδες, εκατοντάδες ακροατές που βρίσκονται εδώ, πολίτες του Πειραιά κι όχι μόνο. Αντέχουμε; Έχουμε όρια αντοχής;
Όρια αντοχής έχουμε. Και στοιχεία για την αντοχή είναι η αυτοκυριαρχία, η ψυχραιμία και η συνεργασία. Και αυτά επιτυγχάνονται και διαρκώς βελτιώνονται. Λίγο καιρό πριν, η Αυτοδιοίκηση δεν είχε τη συμμετοχή που έχει τώρα. Τώρα, η Αυτοδιοίκηση έχει εξαιρετικά σημαντική συμμετοχή. Η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Πειραιά και η Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, ο κύριος Καπάταης, ο κύριος Γαβρίλης, η κυρία Ρένα Δούρου και όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφέρειας ανέλαβαν και οργάνωσαν στην περιοχή του Tae Kwon Do ένα κέντρο υποδοχής όλων των αγαθών, που προσφέρουν οι πολίτες και οι Υπηρεσίες (τρόφιμα, πάνες), ώστε με ένα σύστημα logistics καλά οργανωμένο και να καταγράφονται και να παραλαμβάνονται και να ελέγχονται. Να μη διατίθενται οπουδήποτε, αλλά και να διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Αυτό είναι μία πρόοδος της τελευταίας εβδομάδας. Το ανέλαβε η Αυτοδιοίκηση αυτό. Και ο Δήμαρχος Πειραιά συνεισφέρει σημαντικά. Οφείλω να τονίσω την εξαιρετική συμβολή του ΟΛΠ, του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και του Προέδρου και της Διοίκησής του και των εργαζομένων στον ΟΛΠ, αλλά και του Λιμεναρχείου Πειραιά. Πρόκειται για άθλο, αυτό που καταφέρνουν να κάνουν όλο αυτό τον καιρό.
Είναι κάτι που πρέπει να καταθέσουμε στην κοινή γνώμη, όσο μπορεί ο δημοσιογράφος να είναι αντικειμενικός, που πρέπει να είμαστε.
Είχαμε φαινόμενα, κύριε Χαριτάτο, το λέτε πολύ καλά. Έχει να βοηθήσει η δημοσιογραφία και έχει σημαντικό ρόλο. Και να αναδείξει τα προβλήματα και να εντοπίσει κενά και να ενημερώσει τον κόσμο. Είχαμε φαινόμενα, ευτυχώς λίγα, δημοσιογράφων που κατασκεύαζαν ειδήσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Ήταν λίγα. Δε θέλαμε να κάνουμε καταγγελίες. Τους ζητήσαμε να σεβαστούν τη δική τους δεοντολογία, τίποτα περισσότερο.
Αλλάξαμε λίγο; Αλλάξαμε τακτική; Θέλουν να περάσουν από εδώ μία βόλτα να δουν τι γίνεται;
Μα από εδώ τις κατασκεύαζαν τις ειδήσεις.
Απευθείας από το σημείο;
Απευθείας από εδώ.
Μάλιστα. Μάλλον έβλεπαν άλλα από αυτά που εμείς διακρίνουμε. Και το λέμε με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε.
Οργάνωναν ένα γεγονός, ένα συμβάν, το οποίο το είχαν οργανώσει οι ίδιοι και το μετέδιδαν ως είδηση. Εν πάσει περιπτώσει, ήταν πολύ περιορισμένο, δύο περιπτώσεις πολύ ειδικές και ζητήσαμε ευγενικά να τηρήσουν τη δεοντολογία.
Πρώτη φορά που πριν καν ο δημοσιογράφος βγει στον αέρα του τηλεοπτικού..
Εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ σήμερα και σας τιμά το γεγονός ότι ήρθατε επιτόπου να κάνετε το ρεπορτάζ.
Κύριε Υπουργέ ένα τελευταίο γιατί αντιλαμβάνομαι και σας ευχαριστώ θερμά γιατί εγκαταλείψατε μια σύσκεψη
Γυρίσαμε από την Σμύρνη, εχθές, και είμαι υπό πίεση μεγάλη.
Είχαμε μιλήσει την περασμένη εβδομάδα για επιβράδυνση κατά μια έννοια ή με περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα έρχονται με αυτά τα πλοία, με αυτά τα δρομολόγια της προσφυγιάς. Έχει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής και πόσο θα διαρκέσει;
Αυτό που βλέπετε και αυτό που περιγράφετε, συμβαίνει παρά την επιβράδυνση. Η επιβράδυνση έχει πετύχει, έχουμε δηλαδή - σε συνεννόηση και με τις ναυτιλιακές εταιρείες, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες - μόνο το τριάντα τοις εκατό της δυναμικότητας. Εξαντλούν και μεταφέρουν ανθρώπους γιατί και τα νησιά δεν μπορεί να τα φορτώσουμε πολύ, κρατάμε και εκεί μια ισορροπία. Μεταφέρουν ανθρώπους, στο τριάντα τοις εκατό της μεταφορικής τους δυνατότητας.
Έχουμε επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, επιτήδειους που είτε είναι αυτοί ημεδαποί είτε είναι αλλοδαποί είτε είναι αυτοί που συνεργάζονται με τους ημεδαπούς, το αντιλαμβάνεστε. Με εισιτήρια τα οποία πληρώνονται, για λεωφορεία τα οποία δεν φεύγουν ποτέ για να πάνε στην Ειδομένη ή κάποιοι άλλοι επιτήδειοι που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά και αγγίζουν την απόγνωση της προσφυγιάς και θέλουν να κερδίσουν χρήματα, με κάθε πονηρό τρόπο. Είναι εδώ το Λιμενικό; Είναι εδώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;
Το Λιμενικό είναι εδώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εδώ, όπως είναι και στα νησιά, αλλά διαπιστώσαμε παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και από την πλευρά των Λιμεναρχείων, στα νησιά, ότι δεν είχαμε τα νομικά όπλα, την αρμοδιότητα να το πω έτσι, ώστε οι παρεμβάσεις των Αξιωματικών του Λιμενικού να είναι αποτελεσματικές, ή της Αστυνομίας. Γι΄ αυτό και πριν φύγω για την Σμύρνη, έστειλα μια επιστολή στον Πρόεδρο των Τουριστικών Επιχειρήσεων με στόχο να διαβιβαστεί παντού, σε όλα τα μέλη τους, Την έχω κοινοποιήσει σε όλες τις αρμόδιες Αρχές, που εξηγώ ότι αυτό είναι παράνομο, γιατί τα εισιτήρια για την Ειδομένη τα εκδίδουν τα πρακτορεία από τα νησιά. Μαζί με το εισιτήριο για το πλοίο, για την μεταφορά τους από το νησί στον Πειραιά, έχουν εκδώσει και ένα επιπλέον εισιτήριο Σάμος – Ειδομένη, το οποίο είναι εντελώς παράνομο.
Και τους Εισαγγελείς να μπορέσουν να υποβοηθήσουν ...
Έχω πρόθεση να κοινοποιήσω και προς τα εκεί, αν χρειαστεί. Νομίζω ότι θα το ελέγξουμε και θα το σταματήσουμε αυτό, γιατί υπάρχουν δύο λόγοι. Ο ένας είναι ότι πρόκειται για εκμετάλλευση αφού δεν παρέχεται αυτή η υπηρεσία, τώρα πια. Εισπράττουν χωρίς να παρέχουν την υπηρεσία. Όλοι θέλουμε να μην πηγαίνουν στην Ειδομένη κόσμος. Το δεύτερο είναι ότι καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους ανθρώπους αυτούς, ότι μπορούν να πάνε στην Ειδομένη και να περάσουν. Οι άνθρωποι έχουν το εισιτήριο στο χέρι και λένε : «αφού εγώ μπορώ να πάω εκεί γιατί δεν με αφήνετε;» .
Άρα λοιπόν, κράτος, εθελοντές, δικαιοσύνη, όλοι μαζί, δεν είναι θέμα κοινωνικό είναι θέμα έργου όλων.
Δεν θα μπορούσε το Ελληνικό Κράτος, αλλά όπως αποδείχτηκε ούτε το Γερμανικό, ούτε το Αυστριακό, ούτε κανένα άλλο, ακόμη και από τα πιο καλά οργανωμένα κράτη, να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ δύσκολο και περίπλοκο πρόβλημα με τα πολλά επίπεδά του χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.
Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.
Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας μέρα.