Πεμ10242024

Last updateΠαρ, 25 Οκτ 2024 7am

Στ. Γκίκας: «Το ΥΝΝΠ Παραμένει Προσηλωμένο στον Στόχο για ένα Καλύτερο Θαλάσσιο Περιβάλλον με την Ανάπτυξη Καινοτόμων Περιβαλλοντικών Πολιτικών»

0ΒΑΣΙΚΗ ΦΩΤΟ2 Small

Τις πολιτικές και τις δράσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με στόχο την καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη, ανέδειξε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στο “Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και τη Βιωσιμότητα στη Γαλάζια Οικονομία”, που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Μηχανισμός Yποστήριξης των Επιχειρήσεων της Γαλάζιας Οικονομίας “BlueInnovators of Piraeus”.
Το Συνέδριο είχε στόχο να προβληθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται στον Πειραιά αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και πολιτικών, φιλικών προς το περιβάλλον και συνδεδεμένων με την Γαλάζια Οικονομία.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι καλύτερες προτάσεις και βραβεύτηκαν οι νικητές του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας “BLUE GROWTH PIRAEUS”, ενός θεσμού που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία στην περιοχή του Πειραιά, με νέες επιχειρηματικές ιδέες που σχετίζονται με τον ναυτιλιακό τομέα και τη Γαλάζια Οικονομία!
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υφυπουργός, στον σημαντικό ρόλο της θαλάσσιας οικονομίας για την Χώρα μας, σημειώνοντας ότι: «Αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίσαμε τη ναυτιλιακή μας δύναμη, το παγκόσμιο αποτύπωμά μας και την επιχειρηματική μας ανθεκτικότητα».
Και συμπλήρωσε ότι: «Έχει έρθει η ώρα να αναδείξουμε νέες μορφές καινοτομίας που θα εξασφαλίσουν ότι αυτός ο κρίσιμος πόρος, θα διατηρηθεί και θα αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο».
Αναφερόμενος, στις πολλές και σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελληνική Ναυτιλία, τον στρατηγικό της ρόλο αλλά και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στην νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου για την “Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο” που προβλέπει την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, για την ανάπτυξη και προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, μέσω του “Ταμείου Θαλάσσιας Γαλάζιας Οικονομίας”.
Μία νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία παρουσίασε και εισηγήθηκε ο ίδιος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πριν από τρία χρόνια και η οποία έκτοτε, αποτελεί σημαντικό πυλώνα άσκησης της σχετικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά ζητήματα ο κ. Γκίκας σημείωσε:
«Το Υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει προσηλωμένο στον στόχο του για ένα καλύτερο θαλάσσιο περιβάλλον με την ανάπτυξη καινοτόμων περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως είναι η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων δημόσιας υπηρεσίας με την χρήση πλοίων που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ή ο ενεργειακός μετασχηματισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων με έμφαση στην ηλεκτροδότηση ελλιμενιζόμενων πλοίων – το λεγόμενο “cold ironing” - ή και το σχέδιο για την ανανέωση του Ελληνικού Στόλου Επιβατηγού Ναυτιλίας».
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο τις ευκαιρίες που μας δίνονται από το θαλάσσιο περιβάλλον, επιδεικνύοντας πάντα την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση. Έχουμε τα μέσα, την ιστορία και τους ανθρώπους για να κάνουμε τη διαφορά. Με συνεργασία, καινοτομία και υπευθυνότητα, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η θάλασσα θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες στις επόμενες γενιές».
Στην εκδήλωση παρέστη επίσης και μίλησε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter