Πεμ10242024

Last updateΤετ, 23 Οκτ 2024 9pm

Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές διασυνδέσεις στη Ν.Α. Ευρώπη

0Ενεργ4

LΗ ανάπτυξη νέων αγωγών φυσικού αερίου, οι υποδομές αποθήκευσης και οι επενδύσεις στο LNG βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο πάνελ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ (SECF), στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σωτήριος Μπράβος, Εμπορικός Διευθυντής του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) τόνισε ότι η σημασία των διασυνδέσεων είναι κομβική για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. «Μέχρι το 2018 το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν κυρίαρχο στην αγορά, αλλά αυτό άλλαξε δραματικά από το 2019 και μετά. Τώρα πια οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που διακινούνται μέσω του Turkstream είναι πολύ χαμηλές», επεσήμανε ο κ. Μπράβος.

Ο Πλοίαρχος Aly Assem Ibrahim, Γενικός Διευθυντής του Ανατολικού Λιμένα Port Said της Οικονομικής Ζώνης του Σουέζ, υπογράμμισε πως «μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό διάδρομο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Port Said και του καναλιού του Σουέζ. Είναι μεγάλο ζήτημα η μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέει τα λιμάνια. Υπάρχουν προκλήσεις και ευκαιρίες», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ είπε πως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσει hub για LNG.

Ο κ. John Letvin, Οικονομικός Σύμβουλος της Πρεσβείας των ΗΠΑ, είπε πως η αύξηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας στη Ν.Α. Ευρώπη θα δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθεί όλη η περιοχή. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι το εναρκτήριο σημείο για αυτή την ενεργειακή γέφυρα και η χώρα είναι σε προνομιακή θέση για διασυνδέσεις στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό», υπογράμμισε ο κ. Letvin, ενώ ανέδειξε τη σημασία των ενεργειακών συνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Ο κ. Gregor Weinzettel, ειδικός σε θέματα φυσικού αερίου από την Energy Community της Αυστρίας, ανέφερε από την πλευρά του πως η Ελλάδα έχει ρόλο-κλειδί στην περιοχή στο ενεργειακό πεδίο. «Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Η Ελλάδα είναι στην τέλεια θέση και χρειάζεται λίγη περισσότερη εναρμόνιση για να πρωταγωνιστήσει» κατέληξε ο ίδιος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter