Συζητούν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία οι ευρωβουλευτές
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2019 13:57
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, σε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Μετά την ανακοίνωση από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 14.00 (τοπική ώρα) της ίδιας ημέρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συζήτηση επί του θέματος με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον αρμόδιο Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Frans Timmermans, δηλώσεις του οποίου θα ολοκληρώσουν τη συζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα εστιάσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και άλλους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η ρύπανση, η αγροτική παραγωγή, η κυκλική οικονομία και η βιοποικιλότητα.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει και χρονοδιάγραμμα για τις επερχόμενες προτάσεις. Το Κοινοβούλιο έχει ήδη τονίσει ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 και ότι απαιτείται επειγόντως ένας φιλόδοξος προϋπολογισμός για την περίοδο 20201 - 2027.
Μείωση των εκπομπών στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές
Να σημειωθεί ότι το ΕΚ τονίζει ότι οι υφιστάμενοι στόχοι για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών υπολείπονται των απαιτούμενων μειώσεων. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εκπομπές από τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές στον υπολογισμό των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών τους (NDCs) και προτρέπουν την Επιτροπή να συμπεριλάβει τον τομέα της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS).
Περισσότερη οικονομική στήριξη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να διπλασιάσουν τις συνεισφορές τους στο Διεθνές Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, λέει το ΕΚ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι οι μεγαλύτερες πηγές δημόσιων κεφαλαίων για το κλίμα και ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με αυτά στα οποία έχει δεσμευτεί σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνουν επίσης ότι οι δεσμεύσεις των ανεπτυγμένων χωρών δεν ικανοποιούν το συλλογικό ετήσιο στόχο των 100 δισ. δολαρίων αρχής γενομένης από το 2020.