Πεκίνο : "Πρότυπο του αμοιβαίου οφέλους" ο Πειραιάς…
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΣΕΠ ΑΕ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 07:55
Τέλος στις παρανοήσεις και παραφιλολογίες που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα περί των διαθέσεών τους για το λιμάνι του Πειραιά αλλά και τη σημασία του για την περαιτέρω προώθηση των ελληνο-κινεζικών οικονομικών σχέσεων έθεσε το Πεκίνο δια του Kινέζου υπουργού εξωτερικών Wang Yi στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο όποιος επισκέπτεται μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το Πεκίνο.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν Κινεζικά μμε μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι «οι δυο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να παγιώνουν και να διευρύνουν της συνεργασία τους σε ρεαλιστική βάση πραγματιστική συνεργασία και να καταστήσουν το project του λιμανιού του Πειραιά πρότυπο του αμοιβαίου οφέλους τους».
Να σημειωθεί ότι το "theseanation" στην ειδησεογραφία του το τελευταίο διάστημα έχει αναφερθεί κατ επανάληψη στον όρο περί «αμοιβαίου οφέλους» που ουσιαστικά απεικονίζει και τις προθέσεις κυβερνητικών στελεχών της χώρας να δώσουν «διέξοδο» στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων που ήδη «τρέχουν» και για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, και προς τους θεσμούς, ότι θα προχωρήσουν.
Η προαναφερθείσα επισήμανση έρχεται στην πλέον κρίσιμη χρονική περίοδο καθώς αφ ενός το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελεί μείζονος σημασίας θέματα στις εν εξελίξει ευρισκόμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους «θεσμούς» για την οικονομία της και αφ ετέρου εν όψει και της προετοιμασίας της επίσκεψης Τσίπρα στο Πεκίνο. Όπου και εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν στον ανώτατο βαθμό οι συζητήσεις για τις ελληνο-κινεζικές διμερείς και μη οικονομικές σχέσεις.
Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικό σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση των δυο ανδρών αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, εξετάστηκε το πλήρες φάσμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου δράσης για τα έτη 2015-2017, καθώς και μία σειρά προτάσεων για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Επίσης, έγινε διεξοδική αναφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».