Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζητά η ΟΛΠ Α.Ε. για την απόσυρση του άρθρου 106
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΛΠ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 18:33
Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ζήτησε η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά Α.Ε., συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Δημοσίου, προκειμένου να αποσυρθεί το άρθρο 106 του Πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας με το οποίο προσβάλλεται ευθέως η Σύμβαση Παραχώρησης του λιμένα στην COSCO.
Η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε. με πολυσέλιδο υπόμνημα της προς τον Πρωθυπουργό αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ακατανόητη η εμμονή του υπουργού Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή επί του εν λόγω άρθρου την στιγμή κατά την οποία τόσο η Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένα (ΡΑΛ), όσο και άλλοι φορείς, όπως η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, αλλά και το ΕΒΕΠ, έχουν επισημάνει εγκαίρως προς τον κ. Υπουργό, ότι το άρθρο 106 καταστρατηγεί την Σύμβαση Παραχώρησης.
Επίσης, στο ίδιο υπόμνημα η ΟΛΠ Α.Ε. υπογραμμίζει προς τον κ. Πρωθυπουργό ότι εκ των πραγμάτων και εφόσον ο κ. Υπουργός συνεχίσει να εμμένει στο άρθρο 106 τότε θα πρέπει να θεωρείτε μονόδρομος η προσφυγή της τόσο στην Ευρωπαϊκή, όσο και στην Ελληνική Δικαιοσύνη με την οποία θα ζητεί αποζημιώσεις (claims) δεδομένου πως προβάλλεται η Σύμβαση Παραχώρησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι σε πρώτο χρόνο κάλεσαν τον κ. Κουρουμπλή να αποσύρει το άρθρο 106 και σε δεύτερο χρόνο, μετά την άρνηση του να το αποσύρει, δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν.
Υπέρ του άρθρου 106 έχει ταχθεί η Δημόσια Αρχή Λιμένα (ΔΑΛ) και καθώς ο κ. Κουρουμπλής εμφανίζεται να συμφωνεί μαζί της, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την αρνητική εισήγηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα (ΡΑΛ) επί του άρθρου 106, εύλογα δημιουργείται η εντύπωση πως ο ρόλος της ΡΑΛ απαξιώνεται και ως ρυθμιστής σε θέματα λιμένων αναδεικνύεται μια Δημόσια Αρχή η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί εκ διαμέτρου αντίθετα από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση το άρθρο 106 και η άρνηση του κ. Κουρουμπλή να το αποσύρει έρχεται να προστεθεί στην λίστα των θεμάτων εκείνων που προκαλούν αρνητικές εντυπώσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων σημαντικών επενδύσεων.
Η προοπτική προσφυγής της ΟΛΠ Α.Ε. στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η Σύμβαση Παραχώρησης, , ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα της, πληγώνει σημαντικά την διεθνή εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση πως η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία είναι καλοδεχούμενες οι ξένες επενδύσεις.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.