ΟΛΠ: Το Δημόσιο αποφασίζει διορισμούς σε ιδιωτική εταιρεία!
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΛΠ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 10:48
Μέχρι τώρα ήταν γνωστή η πρακτική του δημοσίου και των κυβερνήσεων διαχρονικά να προχωρούν σε αθρόες και συχνά αχρείαστες προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, φορείς, εταιρείες και νομικά πρόσωπα που ελέγχονται από το κράτος, φορτώνοντας το λογαριασμό των φορολογουμένων, προκειμένου να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Ωστόσο αυτό που επιχειρείται με τροπολογία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός ναυτιλίας Θ. Δρίτσας και συνυπογράφεται από 5 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνά κάθε προηγούμενο και θέτει νέα στάνταρ για τις διαδικασίες διορισμών. Μέσω της τροπολογίας επιχειρείται η πρόσληψη υπαλλήλων από το Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι ωστόσο θα διοριστούν και θα απασχοληθούν σε μία ιδιωτική εταιρεία.
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Στο νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής δια βίου εκπαίδευση προσωπικού υπουργείου ναυτιλίας, το οποίο είναι έτοιμο προς συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον πρώην υπουργό ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, κατέθεσαν τροπολογία με θέα "επίσπευση διαδικασιών διορισμού και πρόσληψης διοριστέων.
Σύμφωνα με την τροπολογία ο ΟΛΠ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην πρόσληψη διοριστέων που περιλαμβάνονται στους πίνακες των οριστικών αποτελεσμάτων των διαγωνισμών του 2009, του 2011 και του 2014.
Βεβαίως στο μεσοδιάστημα, το 2016 ο ΟΛΠ έπαψε να ανήκει στο Δημόσιο και οι συγκεκριμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τη θέσπιση του νόμου 4404/2016 που κύρωσε τη σύμβαση παραχώρησης του 67% των μετοχών του οργανισμού στην κινεζική Cosco.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία αφορά σε περισσότερους από 60 διοριστέους για τους οποίους μάλιστα προβλέπεται ότι εάν δεν υφίστανται θέσεις αντίστοιχες της σχέσης εργασίας, του κλάδου ή της ειδικότητας με τις αρχικώς προκηρυχθείσες θέσεις, οι διοριστέοι διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις με την ίδια εργασιακή σχέση του ιδού κλάδου ή ειδικότητας ή παρεμφερούς κλάδου.
Τεταμένες σχέσεις
Η τροπολογία Δρίτσα είναι το δεύτερο μεγάλο σημείο τριβής, που αναδείχθηκε πρόσφατα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΟΛΠ, αφού στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της διαδικασίας ανάθεσης της διαχείρισης των αποβλήτων στα λιμάνια.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις ωστόσο έχουν προκαλέσει την αντίδραση του ΟΛΠ, οι εκπρόσωποι του οποίου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής έκαναν λόγο για παραβίαση των όρων σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ.
Συγκεκριμένα ο ΟΛΠ υποστήριξε ότι θίγεται το δικαίωμα που έχει ρυθμιστεί μέσω της σύμβασης παραχώρησης να διαχειρίζεται ο ίδιος τα απόβλητα είτε να τα υποπαραχωρεί. Επίσης έχουν εκφραστεί απόψεις ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο, ζήτημα που αναμένεται να εξεταστεί και από την Κομισιόν.
Το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, είναι αντικείμενο και δεύτερης τροπολογίας στο επίμαχο νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει ότι οι συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί για τη διαχείριση αποβλήτων δεν θα θιγούν από την απελευθέρωση των υπηρεσιών που καθιερώνεται. Εντούτοις και η συγκεκριμένη τροπολογία προκαλεί αντιδράσεις, αφού εκτιμάται ότι δεν επιλύει παρά περιπλέκει το θέμα.
Εδώ να σημειωθεί ότι στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις με τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ να τάσσονται εναντίον της ρύθμισης και να ζητούν την απόσυρσή της, την ίδια στιγμή που υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος τάχθηκαν φορείς όπως η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερών και Φορέων Ναυτιλίας, η ΒΙΠΑ Σχιστού κλπ.
Πηγή: www.capital.gr