Παρ05032024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εννέα προτεραιότητες του ESPO ενόψει ευρωεκλογών

espo 000

Ενόψει των επικείμενων εκλογών της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) έχει καθορίσει τις προτεραιότητές του για την επόμενη πενταετία ( 2024-2029 ).
Με τίτλο «μια Ευρώπη μηδενικού ισοζυγίου, έξυπνη, ανθεκτική και ανταγωνιστική: οι λιμένες της Ευρώπης αποτελούν μέρος της λύσης», το υπόμνημα του ESPO περιγράφει εννέα προτεραιότητες. Ειδικότερα:
1. Εστίαση στην εφαρμογή: Οι λιμένες της Ευρώπης ζητούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παράσχουν σαφήνεια και στήριξη στους λιμένες για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ασυνέπειες ή οι αντικρουόμενες πολιτικές.
2. Να δοθεί στους λιμένες ο χώρος να αναλάβουν το ρόλο τους ως επιταχυντές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ενεργειακή μετάβαση θα απαιτήσει χώρο στους λιμένες· Θα πρέπει να αρθούν οι επιτρεπόμενοι φραγμοί· Οι λιμένες θα πρέπει να λαμβάνονται ενεργά υπόψη κατά την ανάπτυξη σχετικών ενεργειακών πολιτικών, στρατηγικών κυκλικής οικονομίας και ανθρακούχων εκπομπών· Οι πιο ριψοκίνδυνες πρωτοποριακές ενεργειακές επενδύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν οικονομικά.
3. Η μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης αποτελεί σημαντικό KPI για τους λιμένες: Οι λιμένες στην Ευρώπη επιθυμούν συμφωνία για έναν σαφώς καθορισμένο παγκόσμιο μηχανισμό τιμολόγησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία. Θα πρέπει να επιτραπεί στους λιμένες να δίνουν προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις εκεί όπου αυτό είναι πιο λογικό από την άποψη της μείωσης των εκπομπών. Απαιτείται συνεχής διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αποφυγή μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού. Ο νέος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% πρέπει να θεωρηθεί ως εφαλτήριο προς το 2050.
4. Πρέπει να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού τόσο εντός της εσωτερικής αγοράς όσο και έναντι των γειτόνων της Ευρώπης: οι λιμένες ζητούν «να μην βλάπτεται ο έλεγχος της ανταγωνιστικότητας» κατά τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ· η ίση πρόσβαση και οι ίσοι όροι στη χρηματοδότηση είναι καίριας σημασίας, θα πρέπει να αποφεύγονται οι αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις· Η ενίσχυση των βιομηχανιών μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών συνεπάγεται την ενίσχυση των σχετικών αλυσίδων εφοδιασμού· Το δίκαιο παιχνίδι ισχύος και οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού στον ναυτιλιακό τομέα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
5. Οι λιμένες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης: Οι λιμένες αποτελούν σημαντικό πυλώνα της κυριαρχίας της αλυσίδας εφοδιασμού της Ευρώπης· οι λιμένες τάσσονται υπέρ μιας πιο εναρμονισμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της ξένης επιρροής στους λιμένες· Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ελκυστικός τόπος επενδύσεων· Τα μέτρα ασφαλείας της ΕΕ δεν πρέπει να σταματήσουν το εμπόριο, αλλά να το καταστήσουν ασφαλέστερο.
6. Οι λιμένες είναι εταίροι στην προσπάθεια για ένα έξυπνο, αλλά ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον στον κυβερνοχώρο: η ψηφιοποίηση και οι έξυπνες τεχνολογίες αποτελούν εργαλεία ζωτικής σημασίας για να καταστούν οι λιμένες της Ευρώπης πιο αποδοτικοί, ασφαλείς και βιώσιμοι· ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την περαιτέρω ψηφιοποίηση· Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών του λιμένα.
7. Οι λιμένες της Ευρώπης χρειάζονται 80 δισεκατομμύρια επενδυτικές ανάγκες για τα επόμενα 10 έτη: Οι λιμένες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ πρόσβαση σε ένα ισχυρό χρηματοδοτικό μέσο στήριξης, με ειδικά λιμενικά κονδύλια, για να επενδύσουν σε έργα υψηλής κοινωνικής αξίας, αλλά συχνά αργής, χαμηλής και ριψοκίνδυνης απόδοσης των επενδύσεων· Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πρέπει να είναι απλή·
8. Η θεσμική δομή της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα: απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση κατά την ανάπτυξη νέων πολιτικών: οι μεταφορές, και ιδίως οι λιμένες, δεν μπορούν να συζητούνται μεμονωμένα· απαιτείται στενότερη συνεργασία μεταξύ των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής· απαιτείται συνεχής, διαφανής και ανοικτός διάλογος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας των σημερινών προκλήσεων.
9. Τα λιμάνια αποτελούν πόρο για την πόλη: Οι νέοι ρόλοι τους μπορούν να ανοίξουν πόρτες για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και ταλέντων στα λιμάνια και τις πόλεις-λιμάνια. Απαιτείται αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών για την προσέλκυση ανθρώπων στο λιμάνι, δεδομένου ότι οι λιμένες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους.
Οι προτεραιότητες των λιμένων της Ευρώπης θα συζητηθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου ESPO που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Παρίσι. Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτές τις συζητήσεις, κάντε κράτηση τώρα και εξασφαλίστε ένα από τα τελευταία εισιτήρια για αυτό το ετήσιο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής λιμενικής βιομηχανίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter