Τετ01152025

Last updateΤετ, 15 Ιαν 2025 6pm

Σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος ανάσχεσης των παράνομων μεταναστών σε Ελλάδα-Ιταλία

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 1Ασύλληπτα είναι τα κόστη κατ' έτος που αναλύονται σε ανθρωποώρες καύσιμα αλλά και επιχειρησιακές φθορές χρήσης, τα οποία και επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς Ελλάδας και Ιταλίας, που αφορούν στην ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ σε Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι σε γνώση των αρμοδίων αρχών των Βρυξελλών, το συνολικό κόστος που αφορά στο Ελληνικό Λιμενικό Σώμα ανήλθε το περασμένο έτος στα 64 εκατομμύρια ευρώ, όταν στην γειτονική Ιταλία το κόστος έφτασε τα 108 εκατομμύρια ευρώ.

Μόλις πρόσφατα τη δύναμη των αριθμών «επικαλέστηκε» στη Ιταλική Βουλή ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη διάσωση των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Αφρική κάνοντας μια «σημαντική επένδυση» στην υπηρεσία ελέγχου των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Frontex.

Η επιχείρηση Mare Nostrum της Ιταλίας κοστίζει στο κράτος 9 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί, στο πλαίσιό της, περισσότεροι από 50.000 μετανάστες.

Με βάση τα στοιχεία που όπως προαναφέρθηκε είναι σε γνώση των Βρυξελλών, στην προσπάθεια ανάσχεσης των παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα:

-έχουν γίνει 4600 έξοδοι για περιπολίες,
- έχουν αφιερωθεί 35.000 ανθρωποώρες,
- έχουν ξοδευτεί 4 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων,
- έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 2.000 ευρώ για συντήρηση
-έχουν δαπανηθεί 4 εκατομμύρια ευρώ (επιχειρησιακού κόστους)
- έχουν καταβληθεί οι μισθοί στα στελέχη του ΛΣ
- έχουν αποσβεσθεί τα 2,6 εκατ ευρώ από την FRONTEX.

Απέναντι σε αυτά τα κόστη που επιβαρύνουν Έλληνες και Ιταλούς φορολογούμενους στις δοκιμαζόμενες από την κρίση οικονομίες τους αντιπαραβάλλεται ένα άλλο κόστος η αποτίμηση του οποίου δεν μπορεί να γίνει...

Και αυτό γιατί αφορά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο αύριο.

Καταβάλλοντας μάλιστα ένα εξίσου υψηλό αντίτιμο στα επίσης παράνομα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών για να εξασφαλίσουν μία θέση, όπως εύγλωττα έχουν χαρακτηρίσει ανθρωπιστικές οργανώσεις, στα «πλοιάρια του θανάτου».

Η αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού είναι εύγλωττη: «Μια Ευρώπη που λέει στους αλιείς της Καλαβρίας ότι πρέπει να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη τεχνική για να ψαρεύουν τον τόνο, αλλά μετά γυρνά την πλάτη της όταν υπάρχουν νεκροί στη θάλασσα δεν μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό της πολιτισμένο», είπε ο Ρέντσι στο ιταλικό κοινοβούλιο.

«Αν, όταν αντιμετωπίζουμε τραγωδίες με μετανάστες, μας λένε "Δεν είναι δικό μας πρόβλημα", τότε τους λέω: κρατείστε το ενιαίο νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας», υπογράμμισε ο Ρέντσι.

«Χωρίς ισχυρότερη συλλογική δράση από την ΕΕ, αυτό το καλοκαίρι θα γίνει η εποχή των πνιγμών στη Μεσόγειο», σχολίασε ο Μπέντζαμιν Ουόρντ αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με σχετική ανακοίνωση του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την 1η του επόμενου μήνα διαδέχεται στην προεδρία της ΕΕ μετά την Ελλάδα, η οποία, με τα όποια μέσα διαθέτει ,επιχειρεί να εφαρμόσει τα εκ Βρυξελλών προβλεπόμενα «βαλλόμενη πανταχόθεν».

Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Μ. Βαρβιτσιώτη εκπρόσωποι των Βρυξελλών, είχαν την ευκαιρία να δουν μέσα από βίντεο καταγραφής των λιμενικών αρχών επιχειρήσεις που έγιναν σε σημεία του Αιγαίου.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter