Κυρ06302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εκτός Άμστερνταμ τα κρουαζιερόπλοια το 2035

0amsterdam1

Περιορισμούς στον αριθμό κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στο υφιστάμενο τέρμιναλ κρουαζιερόπλοιων έθεσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Άμστερνταμ από 2026 στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την τελική απομάκρυνση του τέρμιναλ κρουαζιερόπλοιων από την πόλη και τη διαχείριση της εισροής τουριστών στην πόλη.

Οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του αριθμού των κρουαζιέρων άρχισαν να κερδίζουν δυναμική σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Άμστερνταμ όταν αυξήθηκαν τα παράπονα για τον θόρυβο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη συμφόρηση, καθώς ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι το τέρμιναλ εξυπηρετεί τόσο τα κρουαζιερόπλοια που εκτελούν θαλάσσιους πλόες όσο και εκείνα που εκτελούν ποτάμιους πλόες. Με 150 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 300.000 επιβάτες η δημοτική αρχή έκρινε ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των προσεγγίσεων το ανώτατο όριο των οποίων είναι σήμερα 190. Για φέτος το λιμάνι πρόκειται συνολικά να δεχθεί 111 προσεγγίσεις αλλά από το 2026 οι προσεγγίσεις αυτές θα έχουν όριο τις 100 και υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία θα χρησιμοποιούν κατά την παραμονή τους ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά. Επίσης αποφασίστηκε και η μείωση στο μισό των προσεγγίσεων των ποτάμιων κρουαζιερόπλοιων.
Η μείωση των προσεγγίσεων θα οδηγήσει τα κρουαζιερόπλοια σε αλλαγές πλόων ενώ ήδη ορισμένα κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν ήδη το Ρότερνταμ και προσφέρουν εκδρομές με λεωφορείο στο Άμστερνταμ. Οι τοπικές αρχές αναγνώρισαν ότι η απόφαση για μείωση των προσεγγίσεων θα επιφέρει και μείωση των εσόδων για την πόλη επειδή θα εισπράττεται λιγότερος τουριστικός φόρος αλλά και γιατί οι επιβάτες θα δαπανούν λιγότερα χρήματα κατά τις ώρες των επισκέψεών τους.
Ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει μια μελέτη οικονομικής και νομικής σκοπιμότητας που εξετάζει την πιθανή μετεγκατάσταση του τέρμιναλ στο Coenhaven ενώ επίσης υπό διερεύνηση είναι και η σκοπιμότητα του οριστικού στόχου της δημοτικής αρχής να απομακρύνει το τερμιναλ από την τρέχουσα θέση του στο Veemkade έως το 2035.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter