Τρι01142025

Last updateΤρι, 14 Ιαν 2025 7am

Στις σχέσεις Ουάσιγκτον –Αθήνας λόγω του Ιρανικού τάνκερ εστιάζει το Spiegel

0αδρια

Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Αθήνας και γενικότερα οι πολιτικές διαστάσεις του θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ, που βρίσκεται σε ρότα για το λιμάνι της Καλαμάτας, απασχολεί άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Ως γνωστόν το τάνκερ μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία και παραβιάζει κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ. Από την αμερικανική οπτική γωνία, όποια χώρα επιτρέψει τον ελλιμενισμό του υποστηρίζει τρομοκρατική οργάνωση γιατί τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου πηγαίνουν στους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης, που για τις ΗΠΑ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Για τις ΗΠΑ ο ελλιμενισμός του τάνκερ αποτελεί πράξη στήριξης της τρομοκρατικής δράσης των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης «Υπό αυτό το πρίσμα η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να παρατηρεί με πολλή προσοχή τις εξελίξεις» σημειώνει ο αρθρογράφος. «Διότι η περίπτωση θα μπορούσε να αναδειχθεί στην πρώτη κρίση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μετά την πολιτική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου. Σε περίπτωση που το «Adrian Darya 1» δέσει στο λιμάνι της Καλαμάτας οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να το εκλάβουν ως πρόκληση». Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στις πιέσεις που ασκεί εκ των προτέρων η Ουάσιγκτον και τις προειδοποιήσεις στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Ελλάδα έχει ενημερωθεί για τις συνέπειες σε περίπτωση που δώσει την άδεια ελλιμενισμού στην Καλαμάτα. «Η Ελλάδα ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να εξοργίσει τους Αμερικανούς» υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Κυρίως επειδή η χώρα στηρίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ σε σχέση με τις επιβαρημένες σχέσεις της με την Τουρκία. Επιπλέον η Αθήνα ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτύχει νέα αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα φαίνεται από το πώς η Αθήνα χειρίζεται τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Πριν από τις αμερικανικές κυρώσεις ανήκε στις χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη. Αντιπροσώπευαν το ¼ των εισαγωγών της. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμη και όταν η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που εξαιρέθηκαν προσωρινά από τις αμερικανικές κυρώσεις, απέφευγε να προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο».
Ωστόσο το πρωί σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα διευκολύνει το ιρανικό τάνκερ να φτάσει στη Συρία έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.
Μετά και το νέο «καμπανάκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης
Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το πλοίο και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.
«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για τη στάση της Ελλάδας, ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία».
Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη τη χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter