Παρ12272024

Last updateΠαρ, 27 Δεκ 2024 3pm

Φ. Κουβέλης: Οφείλουν να συγκλίνουν οι δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στη σοσιαλδημοκρατία

0KOYBELIS

«Στις 27 Μαρτίου με έναν πολύ συγκεκριμένο και σαφή τρόπο θα γίνουν οι επισημάνσεις, που έχουν σχέση με τις συγκλίσεις και συνεργασίες, προκειμένου η προοδευτική πολιτική να είναι παρούσα, όχι μόνο με προσανατολισμό και τελικό στόχο τις ευρωεκλογές, αλλά συνολικότερα σε μια μακρύτερη πορεία, η οποία θα υπερβαίνει ακόμη και τις εθνικές εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την πολιτική εκδήλωση, που διοργανώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
«Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ προοδευτικής πολιτικής και νεοφιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής -πολλές φορές και με ακροδεξιές εκδοχές- είναι υπαρκτή. Και αυτή η διαχωριστική γραμμή βαθαίνει, κατά συνέπεια όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο περιεχόμενο μιας προοδευτικής πολιτικής πρέπει να συγκλίνουν, να διαμορφώσουν έναν πόλο, προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του νεοφιλελευθερισμού και προφανέστατα και της Ακροδεξιάς, η οποία έχει πάρα πολλές εκφάνσεις -και φασιστικού χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και κατά συνέπεια όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ή αυτοαναφέρονται στη σοσιαλδημοκρατία και την προοδευτική πολιτική οφείλουν να συγκλίνουν, για να διαμορφώσουν αυτόν τον προοδευτικό πόλο», επισήμανε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη», συνέχισε, «έχει μεγάλη ανάγκη να μπορέσει να αφομοιώνει κάθε μέρα μια προοδευτική πολιτική, που θα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, θα αποκρούει τη λιτότητα, θα βγάζει τις χώρες από τον ασφυκτικό κλοιό της συντήρησης και νομίζω ότι όλα αυτά μπορούν να προωθηθούν στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης πολιτικής».
«Δεν πρέπει να αισθάνεται απειλούμενο το ΚΙΝΑΛ»
Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του υπό συγκρότηση σχήματος της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι «το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κομματικός φορέας είναι άλλης τάξης ζήτημα».
«Όταν μιλάω για την ύπαρξη δύο πόλων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εισήγηση ή προτροπή για τη δημιουργία δικομματισμού. Είναι δυνατόν τα κόμματα να έχουν τον δικό τους αυτοπροσδιορισμό, αλλά πέραν αυτού οι συγκλίσεις, οι συνεργασίες, οι οσμώσεις πολιτικών που περιέχουν το προοδευτικό στοιχείο είναι αναγκαίες», διευκρίνισε.
Σχετικά με τη στάση του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Κουβέλης είπε ότι «δεν πρέπει να αισθάνεται απειλούμενο, καθώς είναι άλλο ζήτημα η δημιουργία του πόλου και τελείως διαφορετικό η ύπαρξη των κομμάτων, αποτελεί σαφή τοποθέτηση ότι κανένας δεν επιδιώκει ούτε να λεηλατήσει, προφανώς, ούτε να εξαφανίσει τον αυτοπροσδιορισμό των επιμέρους κομματικών σχηματισμών».
Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών απάντησε ότι «οι πολιτικοί συσχετισμοί, που θα διαμορφωθούν μέσα στην Ευρώπη, είναι ένα κρίσιμο μέγεθος αναφορικά με την πορεία και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το δεδομένο ότι στη βάση μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, μιας πολιτικής λιτότητας, που αφήνει τεράστια κοινωνικά στρώματα έξω από τα αποτελέσματα της οικονομίας, έχει οδηγήσει σε όλα αυτά τα οποία ονομάζω ευρωπαϊκός φυγοκεντρισμός. Κατά συνέπεια είναι κρίσιμο μέγεθος πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στο νέο Eυρωκοινοβούλιο», αν και «πράγματι σε μεγάλο βαθμό οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών και πάλι θα έχουμε την αντιπαράθεση της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής».
«Εκτιμώ ότι σε αυτή την αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία που διαμορφώνει είναι δυνατόν και θα έχει ένα πάρα πολύ καλό και σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα», είπε, χαρακτηρίζοντας «αναγκαίο προεκλογικό λόγο προκειμένου να εξασφαλίσει συσπειρώσεις ή και προσέλκυση ψηφοφόρων» τη διατύπωση από την πλευρά της ΝΔ προβλέψεων περί ευρείας δικής της εκλογικής νίκης.
«Η κυβέρνηση έχει αυτονομία να προχωρήσει στη ρύθμιση για την προστασίας της α' κατοικίας»
Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας και κατά πόσο θα αποτελέσει αγκάθι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της ο υπουργός παρατήρησε ότι «η χώρα έχει βγει από την επιτήρηση κι η όποια συζήτηση γίνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους γίνεται αναφορικά με τη διαδικασία που έχει σχέση με τις τράπεζες».
«Η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «έχει την αυτονομία της, στη βάση της οικονομικής της πολιτικής -ακούγοντας βέβαια και συνυπολογίζοντας και απόψεις των εταίρων- να προχωρήσει και θα προχωρήσει για τη ρύθμιση, όπως ακριβώς την επιλέγει».
«Το στοιχείο της μονομερούς τοποθέτησης δεν πρέπει να το αποκλείουμε ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων, τα οποία θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Είναι γνωστό ότι η συζήτηση γίνεται για το ποιο θα είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, που θα περιληφθούν και θα ενταχθούν στην προστατευτική αυτή ρύθμιση της πρώτης κατοικίας», εξήγησε.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης παίρνει καινούρια ζωή»
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «έχουν αρχίσει οι σχετικές επενδύσεις και νομίζω ότι θα πάρει καινούρια ζωή το λιμάνι και θα αναπτύξει σημαντικά τη δραστηριότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται θετικά για την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή».
«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από διάφορες χώρες αποτελεί συγκεκριμένο σημάδι ότι η ανάπτυξη του λιμανιού είναι σχεδόν βέβαιη, όπως ανάπτυξη των λιμανιών θα έχουμε και μετά την ψήφιση των νόμων για τις λεγόμενες υποπαραχωρήσεις στα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρα», πρόσθεσε, ενώ αναφορικά με τη συμβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης εκτίμησε πως «διαμορφώνεται ένα καινούριο πεδίο οικονομικής συνεργασίας και αυτό θα συμβάλει πραγματικά στην αναπτυξιακή διαδικασία του λιμανιού -και όχι μόνο του λιμανιού- αλλά και στη χερσαία περιοχή της ευρύτερης Μακεδονίας, της δικής μας Μακεδονίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter