Φ. Κουβέλης: Ο προοδευτικός πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2018 09:58
«Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως ‘κεντροαριστερές' ή ‘σοδιαλδημοκρατικές', πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής », επισημαίνει, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φώτης Κουβέλης.
«Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά», προσθέτει, «προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία».
Όσον αφορά τις ζυμώσεις στην Ευρώπη, αναγνωρίζει ότι «η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη», αλλά όμως, «η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης».
Στο θέμα των σχέσεων με την πΓΔΜ, ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα» και, από την ώρα που θα υπάρξει, «διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα». Εκτιμά πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει στο θέμα αυτό, «να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μιλά, τέλος, στο Πρακτορείο για το μεταφορικό ισοδύναμο και τις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2019, ανακοινώνει μάλιστα ότι το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια - Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη στον Πάρη Τσιριγώτη και τον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Το πολιτικό κλίμα προσδιορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την προοπτική να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπερψηφισθεί;
Απ.: Οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί στην ΠΓΔΜ διαμόρφωσαν συνθήκες για να υπάρξει λύση. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της την απομάκρυνε από μεγαλοϊδεαλισμούς και αλυτρωτισμούς, και την οδηγεί σε επαναπροσδιορισμό της μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη λύση του χρόνιου προβλήματος με τη γειτονική χώρα. Η Συμφωνία είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα, με τους όρους που περιέχει και αφορούν στους αλυτρωτισμούς, στην εγγύηση των συνόρων και με σύνθετη ονομασία, με χρήση έναντι όλων -erga omnes. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής και δεν παραχωρεί ούτε εθνότητα ούτε γλώσσα, και από την ώρα που θα υπάρξει, διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή με αποφασιστικό παράγοντα την Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν προϋποθέσεις για να ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από βουλευτές - πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει να υπερψηφισθεί.
Ερ.: Δεδομένου ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι, εάν έρθει προς κύρωση η Συμφωνία, προτίθενται να αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα; Θα συνεχίσετε ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις εκλογές ή θα επιχειρηθεί ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την είσοδο και άλλων βουλευτών;
Απ.: Οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη δήλωσή τους, θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δεν θα συμπράξουν σε πρόταση δυσπιστίας που τυχόν κατατεθεί από τη Ν.Δ. Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να συνεχίσει ανεμπόδιστα το έργο της και την πορεία της έως τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, στο τέλος της τετραετούς θητείας της.
Ερ.: Εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ασκήσει το δικαίωμά της να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης; Από τις 17 Δεκεμβρίου, άλλωστε, ανέκτησε αυτή την κοινοβουλευτική δυνατότητα...
Απ.: Είναι αμφίβολο εάν η Ν.Δ. θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Είναι προφανές ότι θα εκτιμήσει πως η πρότασή της θα απορριφθεί και δεν θα θελήσει να δεχθεί μια κοινοβουλευτική ήττα. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση με τη στείρα, ανεύθυνη και επιζήμια για την Ελλάδα αντίθεσή της στη Συμφωνία. Έτσι θα πορευτεί, επιχειρώντας να κερδίσει εκλογικό ακροατήριο, να διχάσει την κοινωνία και να δημιουργήσει, όπως πιστεύει το μέτωπο των «πατριωτών» εναντίον της κυβέρνησης.
Ερ.: Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ της σύγκλισης της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την κεντροαριστερά... Πώς ακριβώς την εννοείτε; Το Κίνημα Αλλαγής δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνεται στο προοδευτικό μπλοκ και επιδιώκει τη στρατηγική ήττα του...
Απ.: Η αντίθεση προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων είναι παρούσα, με δεδομένες και υπαρκτές τις ανάγκες της κοινωνίας και τις ανισότητές της, που τροφοδότησαν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με ιδιαίτερη ένταση στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Οι πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου πολιτικού χώρου, εάν θέλουν να δικαιώσουν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως «κεντροαριστερές» ή «σοδιαλδημοκρατικές», πρέπει να αναζητήσουν συγκλίσεις με την Αριστερά. Δεν μπορεί να είναι ουδέτεροι παρατηρητές της σύγκρουσης μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής πολιτικής. Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύουν τις ευρείες κοινωνικές και πολιτικές προοδευτικές συνεργασίες και συμπλεύσεις. Η αντιπαράθεση της κεντροαριστεράς στη νεοφιλελεύθερη συντηρητική πολιτική και στην καταστροφολογική αντιπολίτευση της Ν.Δ. θα μπορούσε να διαμορφώσει συνθήκες για τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς, του ΚΙΝΑΛ, με την Αριστερά, προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από τη σημερινή πολεμική του στάση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό το στοιχείο δεν υπάρχει. Ο προοδευτικός όμως πόλος δημιουργείται και συγκροτείται μέσα στην ίδια την κοινωνία.
Ερ.: Φοβάστε την έκρηξη του ακροδεξιού λαϊκισμού στην Ευρώπη; Θεωρείτε ότι πράγματι απειλείται η ίδια η ευρωπαϊκή ιδέα;
Απ.: Η άνοδος του ακροδεξιού λαϊκισμού είναι υπαρκτός και απειλεί την Ευρώπη. Η Ευρώπη από όραμα ελπίδας και πλαίσιο κοινής ευημερίας ταυτίστηκε σημαντικά με τη λιτότητα και την αδυναμία προάσπισης της κοινωνικής διάστασης. Η υπεράσπιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ένας τεχνοκρατικός εκσυγχρονισμός που αφήνει τη μισή και πλέον κοινωνία έξω από την οικονομία και αποτελεί οπισθοδρόμηση η αποδυνάμωση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια εναλλακτική πρόταση και πολιτική για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ίδιας της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Η ΕΕ οφείλει να κάνει μια δυναμική επανεκκίνηση με άμεσο τερματισμό της λιτότητας και επιτάχυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης, με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και συνανάπτυξης.
Ερ.: Είστε επικεφαλής ενός πολυδαίδαλου υπουργείου με πολλές αρμοδιότητες. Ποια είναι η ατζέντα των προτεραιοτήτων σας για το 2019;
Απ.: Προτεραιότητες αποτελούν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ναυτιλίας, οι δράσεις για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, με τα πολλαπλά καθήκοντά του για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη ναυτική εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη νησιωτική πολιτική πρέπει να επισημανθεί ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήδη επεκτάθηκε σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Το μεταφορικό ισοδύναμο με πρόσφατη ρύθμιση θα καλύπτει και τη μεταφορά καυσίμων στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά.
Ερ.: Πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα λιμάνια που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ; Θα αλλάξει κατά τη γνώμη σας με αυτό το νομοσχέδιο το επενδυτικό κλίμα;
Απ.: Το νομοσχέδιο για τις παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στα δέκα Λιμάνια - Οργανισμούς θα ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019 και θα γίνει νόμος. Έτσι, θα κινηθούν διαδικασίες, με διεθνείς διαγωνισμούς, για εμπορικές - οικονομικές επενδύσεις, με αυτονόητο το σημαντικό οικονομικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα για τη χώρα και την κοινωνία. Εργαζόμαστε συστηματικά και επίμονα για το αποτέλεσμα αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ