Συνέντευξη Φ. Κουβέλη στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 15:05
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σήμερα 1/11/2018 στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» , στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος 7» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, αναφέρθηκε στο θέμα της πιθανής σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το χώρο της υγείας και ανέπτυξε τις θέσεις του για την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Φώτη Κουβέλη:
Eρ: Θέλει η κυβέρνηση να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας και προετοιμάζει προανακριτική επιτροπή για το θέμα της υγείας, όπως κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης;
Απ: Η επιλογή δεν είναι η ποινικοποίηση με την έννοια ότι επιλέγεται το ποινικό μέρος μίας υπόθεσης για να επιτεθεί και να αντιπαλέψει η κυβέρνηση τον όποιον την αντιπολιτεύεται. Εκείνο το οποίο αποτελεί αίτημα όσο και διεκδίκηση όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού, είναι να αναδειχτούν τα πραγματικά στοιχεία, να αντιμετωπιστούν τα θέματα της όποιας διαφθοράς υπάρχει. Η διαφθορά, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος είναι πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Κατά συνέπεια ας αναμείνουμε. Μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και από τη Δικαιοσύνη., πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και βεβαίως να προκύψει η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Αυτό πράττει η κυβέρνηση.
Ερ: Είμαστε μπροστά σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Λέει το ένα κόμμα προανακριτική για την υγεία, το άλλο προανακριτική για το Σόρρο. Όλο αυτό το κλίμα εσάς σας εκφράζει;
Απ: Είναι ένα κλίμα το οποίο προσδιορίζεται έντονα από τα στοιχεία της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Κατά συνέπεια αυτή η πραγματικότητα θέλει μία αντιμετώπιση. Θα ευχόμουν και θα διεκδικούσα, στο βαθμό που αυτό θα ανταποκρινόταν σε μία πραγματικότητα, να μην υπάρχουν όλα αυτά τα οποία προσδιορίζουν έρευνα ευθυνών και ποινικών ευθυνών περαιτέρω. Αλλά βλέπετε όμως ότι πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία. Γιατί αυτή η διαδικασία στηρίζει και τα δημοκρατική λειτουργία του τόπου και κυρίως την αντιμετώπιση όλων εκείνων που προσδιόρισαν με έναν τραυματικό τρόπο , όχι μόνο την οικονομία, αλλά μέσω της αντανάκλασης αυτής της διασπάθισης και της διαφθοράς, και την κοινωνία.
Ερ: Αυτό που παραξενεύει πάντως Υπουργέ είναι ότι όλα αυτά τα δικαστικά θέματα και με την προανακριτική, ανοίγουν σε μία περίοδο που οδηγούμαστε σε εκλογές. Και κάποιο λένε και η αντιπολίτευση το λέει ότι η κυβέρνηση είναι λίγο στριμωγμένη, είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και παίζει το χαρτί της διαφάνειας. Μπορεί να ανοίξει προανακριτικής επιτροπή σε μία προεκλογική περίοδο;
Απ: « Η διαφάνεια δεν είναι πολιτικό παίγνιο. Η διαφάνεια είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής, ορθής λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος. Το ενδεχόμενο να συμπέσει η προανακριτική επιτροπή με μία προεκλογική περίοδο, δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπολογίζεται η διαφάνεια ως ένα αντίρροπο μέτρο προς όλα εκείνα που προσδιορίζουν την γενική πολιτική κατάσταση και όπως αυτή διαμορφώνεται με τις αντιθέσεις, με τις αντιπαραθέσεις για την ασκούμενη πολιτική. Ακόμη και αν συμπέσουν οι διαδικασίες αυτές με την προεκλογική περίοδο, σε καμία περίπτωση το γεγονός αυτό, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ένα στοιχείο αναβολής ή αναστολής της διαδικασίας διαφάνειας».
Ερ: Δηλαδή θα πάμε σε εκλογές με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευσης για τη NOVARTIS και το ΚΕΕΛΠΝΟ και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για τον Σόρρος.
Απ: « Θα υπάρχουν αυτά τα στοιχεία. Αλλά το ερώτημά σας τι αναδεικνύει; Την αναβολή της διαδικασίας ελέγχου και προώθησης της διαφάνειας; Η όποια διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, ούτε να αναβληθεί, ούτε αν ανασταλεί. Συντεταγμένα, στη βάση του σεβασμού των θεσμών και των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα , τον κανονισμό της Βουλής και βέβαια και από τις διατάξεις του δικαιακού μας συστήματος.
Ερ: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε . Όταν όμως έχουν προηγηθεί δηλώσεις ότι «πρέπει να βάλουμε φυλακή κάποιους αν θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές», είναι περίεργο να ακούγονται πριν ξεκινήσει η έρευνα για κάποιες υποθέσεις.
Απ: Κανείς δεν πρέπει να επιλέγει να στείλει κάποιον στη φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω, ούτε αντίρροπο, ούτε συμψηφιστικό στοιχείο είναι η διαφάνεια και η έρευνα των σχετικών υποθέσεων προς όλα εκείνα τα οποία προσδιορίζουν το τι έχει κάνει, το τι δεν έχει κάνει η κυβέρνηση, πού ελέγχεται πού δεν ελέγχεται, ποιες ατέλειες μπορεί να είχε στην άσκηση της πολιτικής.
Ερ: Να περάσουμε τώρα στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στο σημαντικό θέμα που αφορά στο διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας. Θα είναι εύκολη αυτή η διαδικασία;
« Όπου δεν υπάρχει συναίνεση, αυτό θα καταγραφεί με αρνητική ψήφο. Σε ό, τι αφορά την ουσία του ζητήματος, πρέπει να πούμε ότι ο επανακαθορισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, είναι δημοκρατικό αίτημα και δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει. Ούτε πρέπει να αντιπαρατίθεται η άποψη στη βάση ότι όποιοι διεκδικούν τον επανακαθορισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους είναι εχθροί της εκκλησίας. Δεν πρόκειται περί αυτού. »