Αποκρατικοποιήσεις: «Μήνυμα» Σαμαρά με… πολλαπλούς αποδέκτες
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 14:27
Διαστάσεις «μηνύματος» με πολλαπλούς αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Β. Πούτιν για τις αποκρατικοποιήσεις τον ΟΛΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Καθώς εικάζεται ότι κύκλοι των Βρυξελλών «δεν βλέπουν με καλό μάτι» τόσο το ενδεχόμενο «τοποθέτησης» Ρώσων στο «μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και των Βαλκανίων όσο και Κινέζων το θρίλερ με τις αποκρατικοποιήσεις καλά θα κρατεί.
Εκτός και αν το Μαξίμου «αποφασίσει να σπάσει αυγά» επικαλούμενο ακριβώς αυτό που ζητούν μετ επιτάσεως οι δανειστές. Δηλαδή την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και δη των λιμένων ασχέτως αν επί της ουσίας δεν παραδέχονται ότι αυτό καθ εαυτό το ενδεχόμενο στην πραγμάτωσή του μπορεί να «τοποθετήσει ισχυρούς αντιπάλους» σε μία χώρα του νότου απέναντι στα συμφέροντα όπως αυτά προδιαγράφονται στο «βόρειο άξονα» των χωρών μελών της ΕΕ.
Τούτων δοθέντων εικάζεται ότι το διπλωματικό και όχι μόνο παρασκήνιο θα «αναφλεγεί» γεγονός που προδικάζει ότι η κυβέρνηση λίαν συντόμως θα βρεθεί ενδεχόμενα προ κρισίμων επιλογών με το βάρος των όποιων αποφάσεων να πέφτει εξ ολοκλήρου στο ΤΑΙΠΕΔ. Το οποίο και καλείται να προχωρήσει τους διαγωνισμούς αλλά και να προδιαγράψει τις όποιες... παραμέτρους των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Όσον αφορά στα του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή δύο ΔΕΚΟ για τις οποίες υφίσταται χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης η ρωσική πλευρά έχει τοποθετηθεί στη «λύση πακέτο» δηλαδή «λιμάνι και ΤΡΑΙΝΟΣΕ» κάτι που η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να έχει εξετάσει προς το παρών ή τουλάχιστον να έχουν τοποθετηθεί ανοικτά τα συναρμόδια υπουργεία και βέβαια το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεδομένου ότι τα πράγματα από οικονομικής απόψεως πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση και με εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα εντός και εκτός χώρας τα πράγματα λαμβάνουν μία ιδιότυπη διπλωματική, πολιτική αλλά και οικονομική διάσταση.
Την ίδια ώρα που σύμπασα η αντιπολίτευση ασκεί δριμιά κριτική στην κυβέρνηση για «φοροκαταιγίδες» για «συμπίεση της μεσαίας τάξης» κλπ τα οποία ωστόσο ανάγουν στο κατά πόσον η κυβέρνηση θα αποφασίσει να προχωρήσει «δεμένη στο κατάρτι» ως άλλος Οδυσσέας προκειμένου να μην ακούσει τις Σειρήνες και αξιοποιήσει διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά το γεοστρατηγικό πλεονέκτημα του ΟΛΘ αλλά και του ΟΛΠ σε συνδυασμό με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.