Εποικοδομητική συνάντηση ΒΕΠ-Θ.Τζάκρη
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 14:28
Τη διαβεβαίωση ότι θα αντιμετωπισθεί θετικά το αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος για την απαλλαγή από ΦΠΑ στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, τουλάχιστον για τις εν εξελίξει εργασίες, για τις οποίες υπεγράφησαν συμβόλαια, απεκόμισε, μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του Β.Ε.Π. , στην καθ' όλα θετική συνάντησή της με την Υφυπουργό Βιομηχανίας, κα Θεοδώρα Τζάκρη. Συγκεκριμένα, στην συνάντηση που παραβρέθηκαν, εκ μέρους του Β.Ε.Π., ο Πρόεδρος, κος Ανδριανός Μιχάλαρος, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, κος Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής, κος Μιχάλης Γιάγκας, συζητήθηκε η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, -υπάρχουν πολλά στην Επιμελητηριακή μας Περιφέρεια (Πειραιά και Δυτ. Αττική)-, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με την εγκατάσταση πολλών μικρών συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου – δίνεται η δυνατότητα για προϋποθέσεις περαιτέρω συνεργασιών (clusters)-, δίνοντας αφενός μεν λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης αφετέρου δε, δημιουργώντας ειδικές βιομηχανικές περιοχές (πιάτσες κατά το ιταλικό πρότυπο), παράγοντας στα πλαίσια της λεγόμενης ευέλικτης εξειδίκευσης, προϊόντα υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία Θερμοκοιτίδων, όπου μπορούν να εγκατασταθούν νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Σχετικά με το θέμα μίας ενδεχόμενης επιβολής ΦΠΑ στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, παρά την εξαίρεση που προβλέπεται από το άρθρο 27, του Ν. 2859/2000, τονίσθηκαν οι επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία της χώρας δεδομένου ότι, αλλάζοντας τη νομοθεσία, πλοιοκτήτες και επενδυτές θα στραφούν σε, εκτός Ελλάδας, ναυπηγεία και επισκευαστικές ζώνες, με συνέπεια νέο χτύπημα στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις και εκτόξευση της ανεργίας.
Η κα Υφυπουργός είχε θετική στάση έναντι του αιτήματος του Επιμελητηρίου και τόνισε ότι οι ενέργειες δεν είναι σύννομες και δεν εκφράζουν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Εν πάση περιπτώσει, ανέφερε πρέπει να λυθεί οριστικά η σύγχυση που προκλήθηκε από την ερμηνεία της σχετικής διάταξης.
Αναφορικά με την πρωτοβουλία της κας Τζάκρη για τη συγκρότηση ενός Ναυτιλιακού Cluster, με άξονα τη μεταποιητική δραστηριότητα, δηλαδή μία συστάδα επιχειρήσεων θαλασσίων δραστηριοτήτων, ο
Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, διαπιστώνοντας ότι θα βρουν ανταπόκριση οι, από χρόνια, υποβαλλόμενες προτάσεις του ΒΕΠ για συλλογική λειτουργία και συνέργειες των επιχειρήσεων ώστε να αναστραφεί το κλίμα της αποβιομηχάνισης της χώρας μας και να τεθεί σε επανεκκίνηση η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.
Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι το Επιμελητήριο θα εξειδικεύσει και θα υποβάλλει τεκμηριωμένες τις προτάσεις του επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και η κα Υφυπουργός ότι θα υπάρξει συνεργασία με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και θα στηρίξει τις προτάσεις του, θεωρώντας ότι μπορούν να έχουν θετική συνεισφορά στην ανάκαμψη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας.
Στη συνάντηση παρευρέθη ο Ειδικός Σύμβουλος της Υφυπουργού, κος Ιωάννης Σκουμπούρης και η κα Άννα Χασούρα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ναυτικής και Βιομηχανικής Ένωσης (WIMA) (καινοτόμο δίκτυο πιστοποιημένων εταιρειών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων).