Δρίτσας: Οι Έλληνες λιμενικοί διέσωσαν πάνω από 75.000 μετανάστες
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 16:41
Για ηρωισμό των Ελλήνων λιμενικών κάνει λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θόδωρος Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι τους τελευταίους μήνες διέσωσαν από τα κύματα του Αιγαίου πάνω από 75.000 μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να φθάσουν σε ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δύο στις 12" με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, ο κ. Δρίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Το λιμενικό Σώμα έχει διασώσει όλους αυτούς τους μήνες πάνω από 75.000 ανθρώπους, χωρίς ούτε μια απώλεια ζωής στη διαδικασία διάσωσης. Χάνουμε ανθρώπους στα ναυάγια.
Μέρα νύχτα χωρίς σταματημό, με οποιεσδήποτε συνθήκες και με όχι τα καλύτερα μέσα, η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές. Και τα πλωτά μέσα υφίστανται βλάβες και το προσωπικό που υπηρετεί στα νησιά ο αριθμός δεν είναι τόσο μεγάλος που έπρεπε να είναι. Έχουμε κενά. Παρ' όλα αυτά οι άνθρωποι αυτοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους αγόγγυστα και μάλιστα με ηρωισμό".
Ο υπουργός χαρακτήρισε θαυμαστό τον τρόπο στη διαδικασία της διάσωσης, υπογραμμίζοντας πως γίνεται σύμφωνα με όσα επιβάλλουν ο ελληνικός πολιτισμός, ο ανθρωπισμός, οι διεθνείς συνθήκες και οι νόμοι του ελληνικού κράτους.
Αποδίδει τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο γεγονός ότι τα πλωτά μέσα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα των διακινητών για τη μεταφορά των μεταναστών είναι πολύ παλιά -σαπιοκάραβα όπως λέει χαρακτηριστικά- χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ επισημαίνει ότι πολλές φορές αποπλέουν από τα παράλια της Τουρκίας ακόμα και με 7 Μποφόρ, στοιβάζοντας 80 και 100 ανθρώπους σε βάρκες που χωρούν το πολύ 20 άτομα.
Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν αντιδράσεις από κατοίκους περιοχών, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν προσωρινά μετανάστες και πρόσφυγες, ο κ. Δρίτσας επισήμανε ότι πέρα από το διαχειριστικό, το οικονομικό και τα ζητήματα συντονισμού, στελέχωσης και υποδομών, το σημαντικότερο όλων είναι "η συνέργεια και η συνεργασία των τοπικών κοινωνιών".
"Όπου υπάρχει αυτή η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, αρχών, της κοινωνίας και αλληλέγγυων οργανώσεων, εκεί τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα" τόνισε.
Ο κ. Δρίτσας ανέφερε ακόμη ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό ήταν δεδομένο από τη στιγμή που τα 3,5 εκατομμύρια περίπου προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμούς στην Τουρκία απογοητεύτηκαν και έχασαν κάθε προσδοκία επιστροφής στις χώρες προέλευσης.
"Το τονίζαμε αυτό, όλα τα μέλη της κυβέρνησης, και προσπαθούσαμε να πείσουμε την αντιπολίτευση τότε να σταματήσουν τις ανεύθυνες κορώνες περί πολιτικής ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν αυτή είναι η αιτία που έρχονται εδώ οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Αυτό δεν το θυμάται κανείς τώρα διότι επρόκειτο για μια ανοησία επικίνδυνη και εγκληματική όμως καλό είναι να ξέρουμε που πατάει κάθε πολιτική και που κάθε προσπάθεια" σημείωσε.
Όπως επισήμανε, η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι το πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό και μόνο ευρωπαϊκή λύση μπορεί να έχει μια δυνατότητα προσέγγισης, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα -λόγω προβλημάτων, αλλά και μεγέθους της χώρας- να αντιμετωπίσει από μόνη της το πρόβλημα.
Τόνισε δε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει ως σύνολο και να αντιμετωπίσει τις αιτίες που προκαλούν τα μαζικά κύματα μετανάστευσης και ταυτόχρονα να οργανώσει δίκτυα για την καταγραφή και την υποδοχή των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.
Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι η Ευρώπη, μέχρι τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό κωλυσιεργούσε και τόνισε ότι, όπως ορθά επισήμανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, η ανάδειξη του ζητήματος έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ