Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα εόρτασε την 75η επέτειο από την ίδρυση της ΛΔΚ

0Σιάο Τζουντσένγκ

Στις 23 Σεπτεμβρίου η Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα διοργάνωσε δεξίωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το παρών στη δεξίωση έδωσαν προσκεκλημένοι από την ελληνική κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τις ένοπλες δυνάμεις, τους κλάδους της οικονομίας και του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της επιστήμης και τεχνολογίας, του πολιτισμού και των ΜΜΕ, καθώς και πρέσβεις διαφόρων χωρών στην Ελλάδα και μέλη της κινέζικης διασποράς στην Ελλάδα.
Ο Πρέσβης Σιάο Τζουντσένγκ έδωσε ομιλία στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε στους καλεσμένους το πνεύμα της τρίτης συνόδου ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) και τη συνολική και σταθερή ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας, ενώ κάλεσε την ΕΕ και την Κίνα να επιλύσουν εποικοδομητικά τις διαφορές τους όσον αφορά την αύξηση των δασμών στα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα μέσα από διάλογο και διαβουλεύσεις.
Ο Σιάο Τζουντσένγκ ανέφερε ότι η τρίτη σύνοδος ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, πρότεινε πάνω από 300 σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της Κίνας προς τα έξω. Αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τη συνεργασία της Κίνας με όλα τα μέρη. Η πρόοδος του εκσυγχρονισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά δεν αποτελεί σύμπτωση της ιστορίας, αλλά αναπόφευκτο επακόλουθο της εποχής μας. Η επιθυμία του κινέζικου λαού για καλύτερη ζωή αποτελεί τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη του εκσυγχρονισμού. Η επιδίωξη του κινεζικού λαού για επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη υλική δύναμη για τον εκσυγχρονισμό. Αυτή τη στιγμή η Κίνα βιώνει ένα άνευ προηγουμένου κύμα καινοτομίας και το ενδιαφέρον και η εξέταση του κινέζικου μοντέλου εκσυγχρονισμού σίγουρα θα αναζωογονήσει την πρόοδο της Ευρώπης. Καθώς αντιμετωπίζει διαφορές και δυσκολίες, ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα εμείνει στην έννοια της προόδου και θα επιδείξει πολιτική σοφία.
Ο Σιάο Τζουντσένγκ παρουσίασε επίσης τα τελευταία επιτεύγματα στις διμερείς σχέσεις Κίνας-Ελλάδας, λέγοντας ότι υπό τη στρατηγική καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών, η ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας-Ελλάδας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποφέρει πλούσια αποτελέσματα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές βρίσκονται σε άνοδο, και οι δύο βασικοί άξονες της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και της αμοιβαίας μάθησης των πολιτισμών συνεχίζουν να εδραιώνονται και να βαθαίνουν. Η Κίνα είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα για να βοηθήσει η μία την άλλη να ευημερήσουν και να γίνουν πιο ισχυρές.
Τέλος, ο Σιάο Τζουντσένγκ αποχαιρέτησε τους καλεσμένους, λέγοντας ότι η θητεία του στην Ελλάδα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία στη διπλωματική του καριέρα. Ευχαρίστησε τους φίλους από όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας για τις συντονισμένες προσπάθειές τους και ευχήθηκε διαρκή φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, εκφώνησε χαιρετισμό. Είπε ότι την Ελλάδα και την Κίνα δεν συνδέουν απλά στενοί δεσμοί και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, αλλά και ότι οι δύο τους είναι θεματοφύλακες της κληρονομιάς δύο πολιτισμών και γλωσσών που είναι από τους από αρχαιότερους στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό το εξαιρετικό κοινό υπόβαθρο θα διευκολύνει πάντα τη συνεργασία και τις εταιρικές μας σχέσεις φέρνοντας καρποφόρα αποτελέσματα. Πράγματι, η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια. Η ποικιλία των διμερών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει αποδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις μας. Η οικονομία, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και ο πολιτισμός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κοινών μας στόχων και αυτό το δυναμικό δεν μπορεί παρά να ενισχυθεί περαιτέρω.
Μολονότι στη γεωγραφία την Ελλάδα και την Κίνα χωρίζουν μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο οι δύο χώρες μοιράζονται μια μακρόχρονη ιστορία επικοινωνίας τουλάχιστον 2000 ετών. Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο μας η ανάγκη μας για επικοινωνία παραμένει αμετάβλητη, καθώς προσβλέπουμε σε περισσότερη συνεργασία, περισσότερες συνέργειες, περισσότερο πολιτισμό. Η Ελλάδα, ακολουθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, θα είναι από το επόμενο έτος μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λειτουργώντας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και αποτελώντας αξιόπιστο εταίρο για όλες τις χώρες σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Κλείνοντας, ευχήθηκε στον Πρέσβη Σιάο καλή επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες, τονίζοντας ότι η παρουσία του στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και ότι το έργο του συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.
Η ατμόσφαιρα στη δεξίωση ήταν θερμή και φιλική και οι καλεσμένοι συζήτησαν για τη φιλία και τις προοπτικές συνεργασίας. Η καλλιτεχνική ομάδα "Ο Άγγελος της Ειρήνης" (Angel of Peace Art Troupe) από το Song Qingling Foundation, το οποίο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, έδωσε μια υπέροχη παράσταση που περιλάμβανε τραγούδια από χορωδία, χορούς, επίδειξη πολεμικών τεχνών και μουσική παιγμένη σε παραδοσιακά κινέζικα όργανα, κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα. Τρεις εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, η Spanos Group και οι Όμιλοι Sfakianakis και Syngelidis διοργάνωσαν στον χώρο της Πρεσβείας μια ειδική έκθεση με ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον των καλεσμένων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter