«Βρυχήθηκε ο Κινεζικός δράκος» για τον… Πειραιά (;)
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 13:40
Ως «υστάτη παραίνεση» προκειμένου να μην διαταραχθούν οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις «εισέπραξαν» κύκλοι των παραγωγικών τάξεων αλλά και των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων, σε γνώση των οποίων περιήλθαν στοιχεία από την τοποθέτηση του πρέσβη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli να προχωρήσει το διαδικαστικό της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο το συντομότερο δυνατό.
Το θέμα, που έφερε στο φώς δημοσίευμα της «Κ», στο οποίο αναφέρονται οι Κινεζικές «παραινέσεις», παρουσία μάλιστα του υπουργού ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και του αντιπροέδρου της Βουλής Αν. Στ. Κουράκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης παρουσίασης από τα ΕΛΤΑ αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για το έτος θαλάσσιας συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, προσλαμβάνει ιδιάζουσας σημασίας καθώς οι «αναταράξεις» στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ισχυρές.
Να σημειωθεί ότι μετά και τον «πόλεμο» δηλώσεων μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα και της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, στη Βουλή φέρνουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά με ερώτηση που κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με ερώτηση που υπογράφουν ο κ. Κώστας Δουζίνας και οι κ. Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη και Ελένη Σταματάκη οι οποίοι ουσιαστικά ζητούν λεπτομέρειες της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι της ανακήρυξης της COSCO σε προτιμητέο επενδυτή και σε συνέχεια της αντίστοιχης απαίτησης από το ΤΑΙΠΕΔ που είχε εγείρει ο κ. Δρίτσας. Ουσιαστικά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι η πρώτη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να έχει διαλάθει της προσοχής του οικονομικού αλλά και του διπλωματικού επιτελείου της κυβέρνησης ενώ κατά πληροφορίες υπήρξε , μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα.
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει η «Κ» ο πρέσβης υπογράμμισε πως η COSCO «με πράξεις εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη της στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα» επισημαίνοντας πως μετά την ανάδειξή της σε προτιμητέο επενδυτή για το λιμάνι του Πειραιά θα καταφθάσουν στις αρχές του Ιουνίου στην Αθήνα πλήθος κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων κινεζικών τραπεζών, για να συμμετέχουν στην διεθνή ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια .Με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω διαμόρφωση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων στον τομέα της οικονομίας αλλά και της ναυτιλίας.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.