Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κατέρρευσε το εθνικό νόμισμα του Λιβάνου - 100.000 λίρες το ένα δολάριο

0Λιβανος5

Η ισοτιμία της λίρας Λιβάνου έσπασε ρεκόρ σήμερα και διαμορφώθηκε στις 100.000 λίρες προς ένα δολάριο στις παράλληλες αγορές, ανέφεραν τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος της χώρας η οποία αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Η επίσημη ισοτιμία είχε οριστεί τον Φεβρουάριο στις 15.000 λίρες προς ένα δολάριο, έναντι 1.507 προς ένα δολάριο που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2019.

Το νέο ιστορικό αυτό χαμηλό του εθνικού νομίσματος του Λιβάνου καταγράφεται την ώρα που οι τράπεζες ξεκίνησαν εκ νέου επ' αόριστον απεργία, η οποία είχε ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Ένωση Λιβανέζικων Τραπεζών διαμαρτύρεται για τα «αυθαίρετα», όπως τα χαρακτήρισε, δικαστικά μέτρα εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ελήφθησαν αφού καταθέτες προσέφυγαν δικαστικά για να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.

Οι καταθέτες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις οικονομίες τους που βρίσκονται εγκλωβισμένες στις τράπεζες, καθώς έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις και τις μεταφορές χρημάτων.

Μετά την κατάθεση προσφυγών από καταθέτες, δικαστές προσπάθησαν να κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία διευθυντών τραπεζών ή μελών του διοικητικού τους συμβουλίου.

Οι τράπεζες επαναλειτούργησαν αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι επενέβη στα τέλη Φεβρουαρίου για να εμποδίσει το έργο ενός από τους δικαστές που ερευνούσαν μία τράπεζα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου δεκάδες καταθέτες είχαν σπάσει τις βιτρίνες τραπεζών και έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων στη Βηρυτό για να ζητήσουν τα χρήματά τους.

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850, με τον πληθυσμό της χώρας να έχει φτωχοποιηθεί βίαια.

Στις αρχές Μαρτίου τα σούπερ μάρκετ στον Λίβανο άρχισαν να αναγράφουν τις τιμές των προϊόντων σε αμερικανικά δολάρια, έπειτα από απόφαση των αρχών λόγω της γρήγορης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Προηγουμένως τα σούπερ μάρκετ είχαν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων για τον ίδιο λόγο. Σε μια χώρα που εισάγει το 90% των προϊόντων, τα εστιατόρια και τα καταστήματα έχουν αρχίσει εδώ και μήνες να αναφέρουν τις τιμές σε δολάρια.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί με εντυπωσιακό τρόπο από το 2019. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο πληθωρισμός στον Λίβανο -ο υψηλότερος παγκοσμίως-- έφτασε το 332% από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούλιο του 2022.

Η πολιτική κρίση επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς η χώρα δεν έχει πρόεδρο από την 1η Νοεμβρίου. Το διχασμένο κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει ακόμη να εκλέξει νέο επικεφαλής του κράτους.

Χθες Δευτέρα, η λιβανέζικη δικαιοσύνη ζήτησε από τον Ριάντ Σαλαμέ διοικητή της Τράπεζας του Λιβάνου, ο οποίος διώκεται τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό για πολλά οικονομικά αδικήματα, να παρουσιαστεί ενώπιον Ευρωπαίων δικαστών για να ανακριθεί, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter