Μετάλλαξη της COVID-19:«Ντόμικο» ταξιδιωτικών οδηγιών- Πτώση στις αγορές
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2021 15:21
Με την παγκόσμια εφοδιαστική να ετοιμάζεται να «πάρει το νέο κύμα» της πανδημίας και το «ντόμινο» των ταξιδιωτικών οδηγιών να «τρέχει» οι αγορές σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν καθώς το νέο αφρικανικό στέλεχος του κορωνοιού και τις δεκάδες μεταλλάξεις του έχουν πυροδοτήσει παγκόσμιο συναγερμό.
Εν αναμονή των αποφάσεων του ΠΟΥ μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 14:20 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 4%, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών να είναι βυθισμένοι στο κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 την ίδια ώρα υποχωρεί 2,5%. Νωρίτερα εμφάνισε απώλειες έως και 3,6%, στη χειρότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2020. Στον αντίποδα ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, που μετράει τον φόβο στις αγορές, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 10 μήνες.
Ισχυρό σφυροκόπημα δέχεται ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής. Ο δείκτης του βρέθηκε να υποχωρεί έως και 7%, ενώ οι απώλειες του περιορίστηκαν στη συνέχεια κοντά στο 5%. Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών, ταξιδιωτικών πρακτορείων αλλά και του αεροναυπηγικού κολοσσού Airbus. Απώλειες 4,3% εμφανίζει ο κλάδος Πετρελαίου - Φυσικού Αερίου, ενώ στο -4% είναι και ο τραπεζικός.
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ ανά την Ευρώπη. Ο βρετανικός FTSE 100 και ο γερμανικός DAX υποχωρούν 2,8%, o γαλλικός CAC 40 και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφουν πτώση της τάξης του 3,5% και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 3%. Τα futures των αμερικανικών δεικτών αποκαλύπτουν ότι και η Wall Street θα έχει πιθανότατα μία δύσκολη νύχτα. Οι ρευστοποιήσεις είχαν αρχίσει νωρίς το πρωί από την Ασία, με το σύνολο των ταμπλό να κοκκινίζουν.
Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του μπρεντ κάνει βουτιά 5,8% στα 76,2 δολάρια το βαρέλι. Ακόμη ισχυρότερες οι πιέσεις για το αμερικανικό αργό που υποχωρεί κατά 6,4% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι.