Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Αιμίλιος Αυγουλέας: Το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί πολεμικό χρέος

aygoyleas

Να βρεθεί ένας τρόπος ώστε το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί χρέος εποχής πολέμου, πολεμικό χρέος και να μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Αυτή είναι μια πρόταση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Louiss και προέδρου του συνδέσμου του Ιταλικού ΣΕΒ Stefano Micossi , του καθηγητή στο LSE Paul De Grauw και έλληνα καθηγητή Αιμίλιου Αυγουλέα, όπως ανέφερε ο ιδιος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή της Ευαγγελίας Μπαλτατζή.
Ειδικότερα ερωτηθείς πως η covid 19 θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι «τα σενάρια των διεθνών οικονομικών οργανισμών, δηλ. του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. δίνουν ύφεση της τάξεως του 13 έως 15%, εφόσον η Ελλάδα μπει σε δεύτερο lockdown. Σήμερα είναι γύρω στο 9% με αυξητική τάση, εάν όμως ξεπεράσει το 12% θα είναι πάρα πολύ δύσκολα, σε σχέση με την αύξηση του χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείματα. Τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης δεν θα έλθουν, όπως φαίνεται, μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Και αυτό γιατί: 1. δεν έχει ακόμη κατατεθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, 2. υπάρχει μια διαρκής διαπραγμάτευση μεταξύ των μεγάλων παικτών και των θεσμών της ΕΕ που καθυστερεί τις εκταμιεύσεις και 3. εκτός από την Ελλάδα, το μεγάλο ποσό των χρημάτων είναι σε δάνεια και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι καταχρεωμένες και βεβαίως θέλουν να αποφύγουν τα δάνεια. Μάλιστα ο ολλανδός κ. Ρούτε που έκανε τα πάντα για να μπλοκάρει το Ταμείο Ανασυγκρότησης και να μειώσει τον αριθμό των επιχορηγήσεων, είναι ο πρώτος που ζήτησε επιχορήγηση.

Ο κ. Αυγουλέας επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει σχετικά με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, να ζητήσει τρόπους αναδιάρθρωσής του μαζί με άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία). Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος το χρέος της πανδημίας να θεωρηθεί χρέος εποχής πολέμου, πολεμικό χρέος, να μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτή είναι μια πρόταση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Louiss και προέδρου του συνδέσμου του Ιταλικού ΣΕΒ Stefano Micossi , του καθηγητή στο LSE Paul De Grauw και δική μου. Επειδή θα χρειαστούν κρατικές δαπάνες για να ενισχυθούν οι πληττόμενοι και να χρηματοδοτηθεί μετά το lockdown η ελληνική οικονομία, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση ίσως και σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, να αντιμετωπίσει το χρέος ως εθνική συμφορά και να καταθέσει από κοινού με τους άλλους εταίρους προτάσεις έτσι ώστε το χρέος covid να θεωρηθεί χρέος πολεμικής περιόδου. Τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για την αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας, να αντικατασταθούν με ομόλογα χωρίς ημερομηνία λήξεως και πολύ χαμηλό επιτόκιο που θα διακρατήσει το ΕΜΣ».


Ο κ. Αυγουλέας αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο Τραμπ δείχνει ότι θα ηττηθεί από τον κορονοϊό όχι από τους Δημοκρατικούς ή τον Μπάιντεν, που ήταν αξιοπρεπής μεν αλλά υποτονικός και άχρωμος, χωρίς κανένα περιεχόμενο στο οικονομικό πεδίο και αυτό γιατί είναι εμφανές ότι το οικονομικό και το κοινωνικό μήνυμα των Δημοκρατικών δεν έχει απήχηση στις ΗΠΑ, επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα o κ. Αιμίλιος Αυγουλέας καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Αναφερόμενος στις συνέπειες των αμερικανικών εκλογών στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή ο κ. Αυγουλέας εξήγησε ότι διανύουμε την εποχή της μεταπαγκοσμιοποίησης, όπου στην Αμερική κάθε κοινότητα και κάθε ψηφοφόρος έχει επικεντρωθεί στο τοπικό και εθνικό οικονομικό συμφέρον δηλ. στη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή εργασία και απασχόληση σε συνδυασμό με την ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι πολλά από τα κινήματα που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο στη Δύση, ειδικά μετά το 1960 έχουν φθίνει, δεν έχουν απήχηση στο μέσο ψηφοφόρο εκτός από συγκεκριμένες οργανωμένες μειοψηφίες.
Επίσης τόνισε ότι «οι Δημοκρατικοί πιέζονται γιατί από τη μία μεριά έχουν τους νεοφιλελεύθερους τύπου Κλίντον και από την άλλη έχουν τη ριζοσπαστική αριστερά που έχει μία ατζέντα που ικανοποιεί τις μειονότητες και τους θεωρητικούς της αριστερής πτέρυγας του δημοκρατικού κόμματος, αλλά δεν έχει καμία απήχηση στην καρδιά της Αμερικής όπως είναι οι κεντροδυτικές πολιτείες που ενδιαφέρονται για την τοπική οικονομία και τη διατήρηση του τοπικού τρόπου ζωής. Οι κοινωνίες έχουν συντηρητικοποιηθεί σε όλη τη Δύση αλλά κυρίως στις ΗΠΑ».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα επηρεαστεί η διεθνής οικονομική σκηνή εάν τελικά υπάρξει εκλογή Τραμπ, ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι «θα έχουμε εντατικοποίηση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, την ΕΕ, θα δούμε μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας στον τομέα της οικονομίας και τους διεθνούς εμπορίου και η κυβέρνηση Τζόνσον δεν θα ζητήσει τα παράλογα που ζητάει σήμερα σε σχέση με το Brexit και την μελλοντική σχέση της με την ΕΕ. Εάν βγει ο Μπάιντεν, πρόσθεσε, οι brexitiers θα βάλουν την ουρά στα σκέλια και θα γίνουν πιο σοβαροί στις απαιτήσεις τους με την ΕΕ, γιατί δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που πλήττονται, είναι και η Βρετανία αφού η βρετανική οικονομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα λόγω του κορονοϊού».

Ο κ. Αυγουλέας τόνισε ότι «η Κίνα είναι ο μεγάλος αντίπαλος γιατί είναι πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη, είναι αμυντική και είναι και τεχνολογική υπερδύναμη. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν η Κίνα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της ή σε οικονομική συμμαχία με το Ιράν, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μάλιστα θα υπάρξει κοινό ψηφιακό νόμισμα που θα βοηθήσει σιγά σιγά να αποσυρθούν στις διεθνείς εμπορικές τους συναλλαγές από τη χρήση του δολαρίου». Η Κίνα έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα και στην Αφρική είπε προσθέτοντας ότι τα μισά αφρικανικά κράτη είναι υπερχρεωμένα σε κινέζικες αναπτυξιακές τράπεζες. «Είναι πολύ μεγάλος παγκόσμιος παίκτης σε ένα πολύπλοκο παγκόσμιο παιχνίδι και εάν ο Μπάιντεν καλοπιάσει του Ευρωπαίους ενδεχομένως θα θελήσουν να συνεισφέρουν περισσότερα στο ΝΑΤΟ και πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ».

Χαρακτήρισε τον Τραμπ ιδιόμορφο πολιτικό και πρόσθεσε ότι εάν θέλει κανείς να παρατηρήσει το ρεπουμπλικανικό κόμμα ως προς τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, πρέπει να παρατηρήσει τη συμπεριφορά του Πομπέο. «Ο Τραμπ είναι η αιχμή του δόρατος ενός κοινωνικού κινήματος, αν και ως Πρόεδρος αυτός παίρνει τις αποφάσεις, αλλά εάν θέλουμε να αναζητήσουμε την πολιτική πλατφόρμα τότε το ενδιαφέρον στρέφεται στον Πομπέο». Οι σχέσεις της Ευρώπης με τον Μπάιντεν θα είναι πιο ζεστές πιο αλληλέγγυες, πιο ομαλές, αλλά το πρόβλημα υπάρχει δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε δύσκολη φάση και ο Μπάιντεν δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον Αμερικάνο φορολογούμενο να επιδοτεί για πάντα την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και μάλιστα της Γερμανίας».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter