Το τέλος της πολιτικής του ισχυρού δολαρίου «φοβούνται» οι αγορές
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 16:20
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλός του εξαπέλυσαν χθες «μπαράζ» επικρίσεων κατά της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας, λέγοντας πως οι τρεις βασικοί εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ υποτιμούν τα νομίσματά τους για να βλάψουν τις Αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Τα σχόλια του Τράμπ μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με στελέχη φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και τα σχόλια του εμπορικού συμβούλου Πήτερ Ναβάρο σε συνέντευξή του στους Financial Times, αποτελούν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι στιγμής πως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου», την οποία προωθούσαν προκάτοχοί του από την περίοδο της διακυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον.
Οι επικρίσεις σηματοδοτούν επίσης μια αποδυνάμωση της αμερικανικής δέσμευσης σε συμφωνία μεταξύ των οικονομικών ηγετών των 20 κορυφαίων οικονομιών του κόσμου, που επιτεύχθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008, ότι οι χώρες δεν θα επιδιώκουν πολιτικές που θα βάζουν στο στόχαστρο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για ανταγωνιστικούς λόγους.
«Τα σχόλια αυτά, το να μιλούν για το νόμισμα κάποιου άλλου, να μιλούν για αποτιμήσεις, φαίνεται σχεδόν σαν να επικρίνουν τη δομή της ευρωζώνης, που είναι άλλο ζήτημα», σχολίασε στο Reuters ο Greg Anderson της BMO Capital Markets. «Είμαι σίγουρος πως πολλοί έχουν αυτές τις σκέψεις. Στη συμφωνία κυρίων, ως αξιωματούχος, δεν αναφέρεις αυτές τις σκέψεις».
Τα σχόλια του Τραμπ και του Ναβάρο βαθαίνουν την αυξανόμενη ανησυχία στις αγορές αναφορικά με την προοπτική του παγκόσμιου εμπορίου στην εποχή Τραμπ, με αποτέλεσμα το δολάριο να κάνει «βουτιά» έναντι του ευρώ και του γεν χθες. Ο δολαριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,85% χθες, ανεβάζοντας τις απώλειές του για τον Ιανουάριο στο 2,6%, που είναι η ισχνότερη επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα πάντως σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση.
Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Πήτερ Ναβάρο είπε πως το ευρώ είναι σαν ένα «σιωπηρό Γερμανικό μάρκο» του οποίου η χαμηλή αποτίμηση δίνει στη Γερμανία πλεονέκτημα έναντι ων ΗΠΑ και των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το σχόλιο αυτό έστειλε το ευρώ 0,5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απάντησε πως η χώρα σέβεται την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ορισμένοι κατηγορούν την ΕΚΤ ότι κατάρτισε μια υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική για να κρατήσει αδύναμο το κοινό νόμισμα και για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης.
«Η Γερμανία είναι μια χώρα που πάντα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιδιώξει μια ανεξάρτητη πολιτική, όπως έκανε η Bundesbank πριν την ύπαρξη του ευρώ», δήλωσε η καγκελάριος.
Ώρες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την Ιαπωνία και την Κίνα, στρέφοντας τη συζήτηση από τις τιμές των φαρμάκων στις νομισματικές αποτιμήσεις, στο κλείσιμο της συνάντησης που είχε με τους επικεφαλής έξι κορυφαίων φαρμακοβιομηχανιών, τις οποίες πιέζει να μειώσουν τις τιμές.
Αφού παραπονέθηκε για το γεγονός ότι τόσες φαρμακοβιομηχανίες έχουν μετεγκατασταθεί εκτός ΗΠΑ, ο Τραμπ κατηγόρησε τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, ενώ υποστήριξε πως άλλες χώρες «μας εκμεταλλεύονται με το χρήμα τους και την προμήθεια χρήματος και την υποτίμηση».
«Κάθε άλλη χώρα ζει από την υποτίμηση», είπε. «Κοιτάξτε τι κάνει η Κίνα, κοιτάξτε τι κάνει εδώ και χρόνια η Ιαπωνία. Παίζουν την αγορά χρήματος, παίζουν την υποτίμηση και εμείς καθόμαστε εδώ σαν χαζοί».
Τα σχόλια αυτά οδήγησαν το ιαπωνικό γεν 1% υψηλότερα έναντι του δολαρίου. Στην Κίνα η αντίδραση ήταν περιορισμένη, καθώς οι αγορές είναι κλειστές λόγω του εορτασμού του Σεληνιακού Νέου Έτους.
Οι «βολές» του Τραμπ και του Ναβάρο κατά των νομισμάτων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ εντείνουν την αβεβαιότητα στις αγορές για το μέλλον της αμερικανικής πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου».
«Διαισθανόμαστε πως η πολιτική του ισχυρού δολαρίου τελείωσε, ανήκει στο παρελθόν», σχολίασε ο Niel Jones της Mizuho. «Η πρόσφατη ανησυχία των ΗΠΑ για το ισχυρό δολάριο έναντι της Κίνας περνά τώρα στην ευρωζώνη με αυτά τα σχόλια για το υποτιμημένο ευρώ».
Οι επενδυτές από καιρό θεωρούν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ως τη βασική φωνή που κατευθύνει τις αγορές στη δολαριακή πολιτική, και από την εποχή της κυβέρνησης Κλίντον, οι Αμερικανοί υπουργοί Οικονομικών επαναλάμβαναν πως ένα ισχυρό δολάριο είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Τώρα, όμως, οι αγορές έχουν να παρακολουθήσουν νέες φωνές για το θέμα – τον Τραμπ και τον Ναβάρο, ο οποίος τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και τηρεί σκληρή στάση έναντι της Κίνας, ενώ πολλοί επενδυτές δεν έχουν ακόμα καταλάβει τον ρόλο του.
Πρόκειται για μια νέα κατάσταση, σύμφωνα με τον Anderson. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Είναι ίσως λίγο ανησυχητικό για την αγορά».
Πηγή: www.euro2day.gr