Reuters: Πώς θα επηρεάσει το Brexit την οικονομία της ΕΕ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 12:11
Οι κύριες ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ένωση είναι πολιτικές, αλλά το να χάσει την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της, θα έχει τεράστια οικονομική επίδραση επίσης. Το reuters επισημαίνει τους βασικούς οικονομικούς κινδύνους και οφέλη για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Προϋπολογισμός/οικονομία
Τα άλλα μέλη θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον μέρος του κενού από την έλλειψη εισφορών του.
Η συνολική εισφορά της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2016 έχει καθοριστεί στα 19,4 δισ. ευρώ, μαζί με τις εκπτώσεις/επιστροφές και τους τελωνειακούς δασμούς. Λαμβάνει περίπου 7 δισ. ευρώ, κυρίως αγροτικές και περιφερειακές επιδοτήσεις, αφήνοντας ένα κενό για να καλυφθεί, περί το 5% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Γερμανία, το μεγαλύτερο μέλος της ΕΕ, αναπόφευκτα θα πρέπει να συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσό, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτου Ifo.
Η Unicredit δηλώνει πως θα υπάρξουν διαχειρίσιμες αρνητικές συνέπειες για την ευρωζώνη, με μια επίδραση στο εμπόριο, μια οικονομική φυγή στην ασφάλεια και με την αβεβαιότητα να οδηγεί πιθανώς σε πιο σφιχτές οικονομικές συνθήκες και σε αναβολή των επενδύσεων. Θα αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της χαμηλότερα για το 2017 στο 0,5%-1% ανάπτυξη, από το τωρινό 1,6%.
Εμπόριο
Η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα εμπορικό πλεόνασμα 100 δισ. στερλίνων σε αγαθά με την Βρετανία, ενώ η Βρετανία εξάγει περίπου 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε υπηρεσίες από ό,τι εισάγει, το ίδιο κενό με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το Brexit θα μειώσει προσωρινά τουλάχιστον την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, η αβεβαιότητα θα πλήξει την εγχώρια ζήτηση και θα αποδυναμώσει την στερλίνα, με επακόλουθο αντίκτυπο στις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ στη Βρετανία, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 2,6% του ΑΕΠ της ΕΕ το 2014.
Οι υποστηρικτές του Brexit δηλώνουν πως η ΕΕ θα ήθελε να συμφωνήσει σε ένα deal ελεύθερου εμπορίου με την Βρετανία ακόμη κι αν η χώρα εγκατέλειπε την Ένωση.
Ωστόσο, ο Oliver Schulz, οικονομολόγος της Citi, εξηγεί ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χαρτί στα χέρια της ΕΕ, δεδομένου ότι δίνεται περισσότερη σημασία στις εμπορικές συμφωνίες για αγαθά παρά για υπηρεσίες, και για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κυρίως.
Η Ελβετία, της οποίας οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αντιστοιχούν σε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ από ό,τι στη Βρετανία, δεν έχει κμία γενική πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ και εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα στο εμπόριο υπηρεσιών με την Ένωση.
Επενδύσεις
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σταθερά ο μεγαλύτερος αποδέκτης των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία από UNCTAD, με μέσο όρο 56 δισ. δολάρια ετησίως στην περίοδο 2010-2014. Οι εταίροι στην ΕΕ παρέχουν μόλις το ήμισυ.
Περίπου 72% των επενδυτών σε μια μελέτη το 2015, υπογράμμισαν ότι η πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι σημαντική για την ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Υπάρχει κίνδυνος ότι ορισμένες άμεσες ξένες επενδύσεις θα εκτραπούν σε άλλες χώρες της ΕΕ εάν η Βρετανία χάσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Μετανάστευση
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, είναι να περιοριστεί η μετανάστευση εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ, παρόλο που τόσο η Νορβηγία όσο και η Ελβετία έπρεπε να αποδεχθούν την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στις εσωτερικές αγορές της ΕΕ.
Εάν η Βρετανία όντως περιορίσει την μετανάστευση, θα μπορούσε να έχει μια αρνητική επίδραση στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες βρίσκονται 1,2 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία στα τέλη του 2015.
Η επίδραση θα ήταν πιο οξεία στις χώρες με τους περισσότερους πολίτες στη Βρετανία. Την Πολωνία (853.000 το 2014), την Ρουμανία (175.000) και την Λιθουανία (155.000).
Αντιθέτως, άλλες εύπορες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, θα μπορούσαν ως αποτέλεσμα να δουν υψηλότερες εισροές μεταναστών από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ήταν ωφέλιμο οικονομικά, αν και δύσκολο πολιτικά.
Ιρλανδία, Μπένελουξ αυτοί που θα πληγούν περισσότερο;
Μια έρευνα της Bertelsmann Foundation προσπάθησε να διαπιστώσει τον αντίκτυπο για κάθε χώρα και κατέληξε ότι η επίδραση μιας "ήπιας εξόδου” θα μπορούσε να είναι χειρότερη στην Ιρλανδία από ό,τι στην Βρετανία, με βάση τον βαθμό της εμπορικής εξάρτησης από τη Βρετανία.
Οι χώρες της Μπενελούξ και η Σουηδία θα δεχθούν τα μεγαλύτερα πλήγματα ενώ η επίδραση στην Γερμανία θα είναι πολύ περιορισμένη δεδομένου ότι ο κλάδος του αυτοκινήτου και της μεταποίησης έχουν πολλές άλλες αγορές.
Πηγή: www.euro2day.gr