Σαβ11232024

Last updateΣαβ, 23 Νοε 2024 4pm

Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας της απέναντι στην Κίνα

eu flag 3 b

Μέχρι η Κίνα να εκπληρώσει τα πέντε κριτήρια που έχει ορίσει η ΕΕ για τον προσδιορισμό των οικονομιών της αγοράς, οι εξαγωγές της προς την ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια μη τυποποιημένη μεθοδολογία στις έρευνες για ντάμπινγκ και επιδοτήσεις των εισαγωγών, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές με μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκριναν σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου. Αυτή η μη τυποποιημένη μεθοδολογία, στις έρευνες για ντάμπινγκ και επιδοτήσεις, θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα κόστη και οι τιμές εξαγωγών της Κίνας βασίζονται στα στοιχεία της αγοράς, προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, κάθε απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των εισαγωγών από την Κίνα μετά τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να διασφαλίζει τη συμμόρφωση της νομοθεσίας της ΕΕ προς τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), και ιδίως το πρωτόκολλο προσχώρησης της Κίνας στον ΠΟΕ, το οποίο προβλέπει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα αντιμετωπίζεται μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2016 . Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μια πρόταση η οποία θα επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ αυτών των αναγκών.

Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 546 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 77 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να λάβει δεόντως υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τη βιομηχανία της ΕΕ, τα συνδικάτα και άλλους ενδιαφερομένους παράγοντες, σχετικά με τις συνέπειες για την απασχόληση στην ΕΕ, το περιβάλλον, τα πρότυπα και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας και στη βιομηχανία της ΕΕ συνολικά.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και οι χαμηλές τιμές στις εξαγωγές της έχουν ήδη "ισχυρές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ΕΕ, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες αρνητικές συνέπειες για τη χαλυβουργία της ΕΕ".

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι 56 από τα 73 μέτρα αντιντάμπινγκ που ισχύουν σήμερα στην ΕΕ εφαρμόζονται στις κινεζικές εισαγωγές·
Στο ψήφισμα τονίζεται η σημασία της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με την Κίνα. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και η ΕΕ ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, με καθημερινές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους που υπερβαίνουν σημαντικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η κινεζική αγορά υπήρξε ο βασικός κινητήρας κερδοφορίας για μια σειρά κλάδους και εταιρείες της ΕΕ, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές. Να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στη μονομερή παραχώρηση του καθεστώτος οικονομίας της αγοράς στην Κίνα, και καλούν την Επιτροπή να συντονιστεί με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, μεταξύ άλλων ενόψει των επικείμενων συνόδου κορυφής της G7 και της G20, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι διατάξεις του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Κίνας στον ΠΟΕ που παραμένουν σε ισχύ μετά το 2016 θα αποκτήσουν πλήρη νομική σημασία σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Οι ευρωβουλευτές τέλος τονίζουν την άμεση ανάγκη για γενική μεταρρύθμιση των μηχανισμών εμπορικής άμυνας της ΕΕ και καλούν το Συμβούλιο να επιδιώξει ταχέως συμφωνία με το Κοινοβούλιο σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της Ένωσης. Το ΕΚ υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα το 2014.·

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter