Σαβ11232024

Last updateΠαρ, 22 Νοε 2024 10pm

Το ΝΑΤΟ «φουλάρει» τις μηχανές για δράση στη Μεσόγειο

BDAEF21E8A6E7F3293423CCE057934EC

Σε φουλ ρυθμούς εργάζεται ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ για την εκπόνηση των σχεδίων ευρύτερης δραστηριοποίησης της Συμμαχίας στη Μεσόγειο όπως αποκαλύφθηκε από τα όσα εκτυλίχθησαν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο. Μείζονος σημασίας κίνηση σε αυτό το πλαίσιο ήταν η ανακοίνωση από τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ του μετασχηματισμού της σημερινής επιχείρησης Active Endeavour σε μία αποστολή ασφαλείας (security mission) με την ονομασία Sea Guardian. Αυτή η νέα αποστολή θα είναι όπως όλα δείχνουν το πρώτο πεδίο της ενισχυμένης συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία επισφραγίστηκε από την Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή από τον κ. Στόλτεμπεργκ και τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιστοίχως. Η Κεντρική Μεσόγειος και η αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη θα αποτελέσει την πρώτη δοκιμασία αυτής της συνεργασίας.

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε στενά με την επιχείρηση “Sophia” της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, οικοδομώντας επί της ταχείας και αποτελεσματικής συνεργασίας μας με την ΕΕ για τη διακοπή των δικτύων της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στο Αιγαίο» τόνισε ο κ. Στόλτεμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο απετέλεσε τον «δοκιμαστικό σωλήνα» της ανάπτυξης της νέας θαλάσσιας στρατηγικής της Συμμαχίας στη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση στο Αιγαίο θα αποτιμηθεί τον Σεπτέμβριο και θα επενεξεταστεί εγκαίρως ενόψει της Συνόδου των υπουργών Άμυνας τον Οκτώβριο. Άλλωστε, η Συμμαχία εξετάζει την ενσωμάτωση των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων (Standing NATO Maritime Groups), όπως αυτή που έχει ενεργοποιηθεί στο Αιγαίο, στη Δύναμη Αντίδρασης (Response Force).

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση Active Endeavour ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με σκοπό την προστασία της ναυσιπλοϊας στη Μεσόγειο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία αποτελούν τον κορμό της Active Endeavour, μαζί επίσης με περιπολικά σκάφη από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία.

Ωστόσο, ο κ. Στόλτεμπεργκ απέφυγε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά την αποστολή Sea Guardian. Σύμφωνα πάντως με το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας, η νέα αποστολή δεν θα είναι αποστολή υπό το Άρθρο 5 της Συμμαχίας (σσ. πρόκειται για τη ρήτρα συλλογικής άμυνας) σε αντίθεση με την Active Endeavour.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι συμφωνήθηκε με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν είναι ότι η Συμμαχία θα συνδράμει την επιχείρηση Sophia στη συλλογική πληροφοριών, στην παρατήρηση και στην αναγνώριση (το γνωστό τρίπτυχο Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR), καθώς επίσης και στην ανάπτυξη της ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού της Λιβύης. Η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης, της τρομοκρατίας και η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοϊας περιλαμβάνονται επίσης στα καθήκοντα της Sea Guardian.

Η Συμμαχία μάλιστα θα μπορεί από το επόμενο έτος να χρησιμοποιεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που θα επιχειρούν από τη βάση της Σιγκονέλα στην Ιταλία και προφανώς θα ενεργοποιηθούν σε μία επιχείρηση στην Κεντρική Μεσόγειο – παράλληλα με πολεμικά σκάφη.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter