«Μύθοι και ψέμματα» για την COSCO στον Πειραιά
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 15:51

Διαβάζοντας το άρθρο του Θοδωρή Δρίτσα στην «Αυγή», με το οποίο απαντά στο σχόλιο του Παντελή Καψή στο «Εθνος» το οποίο αναφέρονταν στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αυτό που κατάλαβα είναι πως ο κ. Δρίτσας είτε γνωρίζει ελάχιστα για το θέμα που μιλά, είτε έχει πολύ κακή ενημέρωση.
Καταρχάς θα ήθελα να διευκρινήσω πως το θέμα της COSCO μοιραία αποτελεί σημείο αναφοράς στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ολοένα και συχνότερα στο άμεσο μέλλον θα μπαίνει στο μικροσκόπιο εκείνων που μετέχουν στον διάλογο αυτό, είτε για να αποδείξουν ότι ο τόπος τις χρειάζεται τις μεταρρυθμίσεις αυτές, είτε ότι δεν τις χρειάζεται.
Ο κ. Δρίτσας ωστόσο στο σημειώμα του δεν περιορίστηκε στο να μας αναλύσει την πολιτική διάσταση που κατά τη γνώμη του, αλλά κατ΄επέκταση και κατά τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Προσπάθησε ταυτόχρονα να παραθέσει και σειρά στοιχείων που θεωρεί ως ικανά να ενισχύσουν την θέση του περί αποτυχίας και ξεπουλήματος.
Μόνο που τα στοιχεία αυτά, είτε είναι ελλειπεί, είτε είναι λανθασμένα, διότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ πως ο κ. Δρίτσας υπέκυψε στα θέλγητρα του λαϊκισμού και ψεύδεται εν γνώσει του.
Τα νούμερα δεν είναι πολιτική. Για τις πολιτικές εκφάνσεις και διαστάσεις των αποκρατικοποιήσεων μπορούμε να συζητούμε αιωνίως. Για τα νούμερα δεν μπορούμε. Τα νούμερα ωστόσο θα μπορούσαν να παράγουν πολιτική και μάλιστα πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
Στην περίπτωση λοιπόν της COSCO την οποία (περίπτωση) ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να αποφύγουμε στο διάλογο για τις αποκρατικοποιήσεις τα πραγματικά νούμερα που τη συνοδεύουν – ως περίπτωση – αφενός δεν έχουν καμιά σχέση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας στην «Αυγή» και αφετέρου ενισχύουν τις θέσεις εκείνων που υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στο Ελληνικό λιμενικό σύστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα νούμερα αυτά, τα οποία εύκολα μπορεί να εντοπίσει στους ισολογισμούς του Οργανιμσού Λιμένα Πειραιά :
- Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (Προβλήτα Ι) το 2011 έκλεισε με ζημιές της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ, παρά το γεγονός πως με βάσει το Μνημόνιο, οι εργαζόμενοι σε αυτό υπέστησαν από Ιανουάριο μέχρι και Οκτώβριο μείωση στους μισθούς τους κατά 15% και απο Νοέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο νέα μείωση κατά 35%.
- Για το 2012, και ενώ το εργατικό κόστος έχει συρρικνωθεί σημαντικά πρώτα, το τέρμιναλ του ΟΛΠ, προβλέπεται να κλείσει ισολογισμό με ζημιές που θα κινούνται στα επίπεδα των 14 εκατ. Ευρώ.
- Ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά τώρα, το 2011, έκλεισε με κέρδη της τάξης των 10,3 εκατ. Ευρώ, αν και είχε εισπράξει από την COSCO 28 εκατ. Ευρώ.
- Το πρώτο εξάμηνο του 2012 εξάλλου ο ΟΛΠ εμφάνισε κέρδη 1,7 εκατ. Ευρώ, αν και θα εισπράξει και φετος από την COSCO άλλα 29 εκατ. Ευρώ περίπου.
Το γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που έχει εισπράξει ως ενοίκιο ο ΟΛΠ και των χρημάτων που εμφανίζονται στον ισολογισμό του είναι ένα θέμα που θα έπρεπε κανονικά να έχει απασχολήσει τον κ. Δρίτσα, πριν ασχοληθεί με τον COSCO, για ευνόητους λόγους.
Διότι – όπως λέει ο σοφός λαός – δεν μπορείς να μιλάς για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.
Αναφέρει επίσης κάπου στο σχόλιο του ο κ. Δρίτσας περί αναλογικότητας κερδών και αναρωτιέται κανείς για ποιά αναλογικότητα μιλάμε όταν ο ιδιώτης – εν προκειμένω η COSCO – εκταμιεύει κάθε έτος 29 περίπου εκατ. Ευρώ για να πληρώνει στον ΟΛΠ (τον ανταγωνιστή της δηλαδή) τα ενοίκια που προβλέπει η Σύμβαση Παραχώρησης.
Όσον αφορά τώρα τις υπερσύγχρονες ανοδομές (επτά νέες γερανογέφυρες κ.ο.κ.) που διαθέτει ο ΟΛΠ, ίσως να ήταν χρήσιμο να απευθύνουμε ένα ερώτημα στην COSCO να μας πει επίσημα και όχι με βάσει αυτά που ακούμε εδώ και εκεί, τι είδους εξοπλισμός της παραδόθηκε με βάσει τη Σύμβαση Παραχώρησης και σε τι κατάσταση ήταν ο εξοπλισμός αυτός.
Διαβάζοντας παρακάτω τα σχόλια του κ. Δρίτσα για την πελατεία που πήρε η COSCO από τον ΟΛΠ, εδώ πραγματικά όσοι ξέρουν χρόνια το λιμάνι, γελάνε μέχρι δακρύων (πλην εκείνων φυσικά που δεν τους βολεύει).
Θα ήταν χρήσιμο οι «σύμβουλοι» του κ. Δρίτσα επι των λιμενικών θεμάτων να τον ενημερώσουν – ώστε να απόφυγει παρόμοιες γκάφες στο μέλλον - πως ο ΟΛΠ την ίδια ημέρα που παρέδωσε το τέρμιναλ στην COSCO, παρέλαβε και την καταγγελία της σύμβασης που είχε με την μια και μοναδική εταιρία θαλασσίων μεταφορών, την MSC.
Είναι επίσης χρήσιμο να γνωρίζει, πως ο ΟΛΠ για να αυξήσει την προστιθέμενη αξία του είχε συμπεριλάβει στις σχετικές συζητήσεις και την Σύμβαση που είχε με την MSC, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό και το τελικό τίμημα της παραχώρησης.
Και ας είναι σίγουρος πως οι κινέζοι αν και γνώριζαν πολύ καλά πως η MSC θα κατείγγειλε τη σύμβαση της την ίδια στιγμή που θα έβαζαν το πόδι τους στο λιμάνι, δεν έθεσαν θέμα και πλήρωσαν το επιπλέον τίμημα που ζητούσα ο ΟΛΠ για κάτι που δεν έλαβαν ποτέ.
Η COSCO εξάλλου και σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας έχει φέρει στον Πειραιά τρεις νέες εταιρίες τακτικών δια θαλάσσης μεταφορών οι οποίες μέχρι και την εμφάνιση της δεν έρχονταν στο Επίνειο.
Το σημαντικότερο όμως δεν είναι πόσες εταιρίες βρήκαν έτοιμες ή έφεραν οι κινέζοι. Το σημαντικότερο για ένα τέρμιναλ είναι πόσα πλοία έρχονται και πόσα φορτία διακινούν.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν ατου ΟΛΠ, επι των ημερών του αείμνηστου Δημήτρη Θοδωρίκα, για να καταλάβει πως γίνεται μόνο μια εταιρία μπορεί να σου βάλει το λιμάνι στα 20 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.
Και στην περίπτωση Θοδωρίκα, τα νούμερα λένε τη δική τους αδιαμφισβήτη αλήθεια.
Την περίοδο 2007-2008 με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ιλιγγιώδης ρυθμούς το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά καταγράφει ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων με 1.450.000 κοντέινερ.
Το 2012, με την παγκόσμια οικονομία να έχει χτυπήσει κόκκινο, το τέρμιναλ της COSCO – ο ιδιώτης δηλαδή - θα κλείσει τη χρονιά έχοντας διακινήσει σχεδόν 2.100.000 κοντέινερ, με τον ΟΛΠ να έχει διακινήσει και αυτός σχεδόν 700.000 κοντέινερ.
Μετά από περίπου 2.5 χρόνια αυτόνομης λειτουργιάς της COSCO, όπως όλα δείχνουν, το λιμάνι του Πειραιά θα καταγράψει συνολικά διακίνηση 2.800.000 κοντέινερ.
Θα έχει καλύψει δηλαδή το στόχο που εξ αρχής είχε θέσει για το Τέρμιναλ του Πειραιά, ο οποίος προέβλεπε μια αύξηση της τάξης του 93% στη διακίνηση φορτίων σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακίνηση φορτίων της περιόδου ρεκόρ 2007-2008.
Λέει επιπρόσθετα ο κ. Δρίτσας πως στη πλευρά της COSCO επικρατεί ένας εργατικός μεσαίωνας με επισφαλείς ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που εργάζονται σε καθεστώς ομηρείας κ.ο.κ.
Ενδεχομένως δεν θα έλεγα κουβέντα αν οι εργαζόμενοι της COSCO είχαν ενταχθεί στα συνδικαλιστικά όργανα του ΟΛΠ, αλλά αυτό είναι μια εικασία που θα θέλαμε να μην την λάβατε υπόψη σας.
Αν όμως έχει δίκiο ο κ. Δρίτσας και όντως στην COSCO επικρατεί μεσαίωνας τότε πως δικαιολογούνται αυτά τα νούμερα στη διακίνηση των κοντέινερ ;
Τέτοια αποτελέσματα και τέτοιες παραγωγικότητες δεν επιτυγχάνονται από ανασφαλείς, καταπιεσμένους και ανειδίκευτους εργάτες.
Τέτοια αποτελέσματα επιτυγχάνονται από εργαζόμενους με μια διαφορετική κουλτούρα απο αυτήν που έχουμε συνηθίσει, βάσει της οποίας, οι εργαζόμενοι σέβονται τον εαυτό τους και συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά στην ανάπτυξη του τέρμιναλ, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι η ανάπτυξη του και νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί και ωφελεί τον τόπο και την εθνική οικονομία. Και αν αναρωτιέται πόσοι από αυτούς τους σχεδόν 1.000 εργαζόμενους είναι κινέζοι, ας ξέρει πως είναι μόλις επτά.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.