Η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα απαραίτητη για την επόμενη μέρα της Ναυτιλίας
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΝΕΑ
- Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025 20:04
Η ανάγκη προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα προκειμένου να μεταβεί η Ναυτιλία στην επόμενη μέρα απασχόλησε σχετική συζήτηση-πάνελ που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών» του ΣΕΕΝ.
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, μοιράστηκε νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες ναυτικοί ανέρχονται σε 26.293 φέτος, από 25.540 το 2023. Εξ αυτών, οι 2.048 είναι γυναίκες. Αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αυξητικής τάσης στην απασχόληση στα ναυτικά επαγγέλματα, ο κ. Τσαγκαρόπουλος επεσήμανε ότι ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μακριά από το επιθυμητό, κάνοντας λόγο για «εθνικό στόχο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) αν αξιοποιηθεί η ιδιαίτερη θέση του ανάμεσα στη ναυτεργασία και τον εφοπλισμό. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και σαφής στοχοθεσία. «Πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, χωρίς ανταγωνισμούς, να συνεργαστούν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με τη σειρά της, η κα Χρυσάνθη Στεφάνου, εκπρόσωπος της εταιρείας μέλους του ΣΕΕΝ - GOLDEN STAR FERRIES αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υφίστανται κυρίως στα κατώτερα πληρώματα και τη σχετική εκπαίδευση. «Όλοι κατευθύνονται προς τη γέφυρα και τη μηχανή ενώ δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για άλλες ειδικεύσεις. Πρέπει να δούμε πιο ολιστικά το θέμα και να συνεργαστούμε» δήλωσε, προσθέτοντας: «Με τις τεχνολογικές εξελίξεις θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και οι ναυτικοί που θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε σπουδές τεχνολογικού περιεχομένου θα είναι περιζήτητοι».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση του Α' Υπαρχηγού ΛΣ και Αντιναυάρχου κου Δρόσου Ρεΐζη, ο οποίος τόνισε πως η ναυτική εκπαίδευση είναι βασικός πυλώνας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Υπενθύμισε επίσης την κήρυξη των ετών 2024-2025 ως διετία ναυτικής εκπαίδευσης. «Από το 2022, πραγματοποιούνται επισκέψεις συναδέλφων σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την επικράτεια ώστε να φέρουμε σε επαφή τους νέους με το ναυτικό επάγγελμα. Η δράση αυτή ξεκίνησε με 71 γυμνάσια και λύκεια, αυξήθηκε σε 232 σχολεία το 2023, και μέχρι τώρα έχουμε φτάσει τους 1500 μαθητές». Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του εγχειρήματος αυτού, ο κος Ρεΐζης σημείωσε πως οι αιτήσεις στις σχετικές σχολές αυξήθηκαν από 2500 σε 3000 το 2024, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των επιτυχόντων αλλά και οι θέσεις στις σχολές αυτές. Καταλήγοντας, ο κος Ρεΐζης υπογράμμισε: «Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής εκπαίδευσης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να την αναβαθμίσει σημαντικά».
Στη συνέχεια, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Ιωάννης Γκόλιας αναφέρθηκε στην καμπάνια που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δυναμικού και την εύρεση δεξαμενών ταλέντου στη Μακεδονία, τη Θράκη το Β. Αιγαίο και στην Ήπειρο. «Η ακτοπλοΐα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο με καλύτερες συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, έγκαιρη συνταξιοδότηση και υψηλούς μισθούς. Με κατάλληλη ενημέρωση μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο από όλα τα κοινωνικά στρώματα» τόνισε ο κος Γκόλιας.
Τέλος, ο Διευθυντής Πληρωμάτων του ATTICA GROUP, κ. Ιωάννης Κοντόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των νέων γενεών, όχι μόνο για τους υψηλούς μισθούς, αλλά για την προοπτική, την ποιότητα ζωής και την αξιοκρατία. «Τα κριτήρια αυτά καθοδηγούν τις επιλογές τους και η παιδεία θα πρέπει να προσαρμοστεί στα ζητούμενα αυτά», εξήγησε.
Η ημερίδα «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές, Βιώσιμη ανάπτυξη των Νησιών» πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.