Ακτοπλοΐα: Ο Σάλλας προαναγγέλει εξελίξεις
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 08:17
Προάγγελο εξελίξεων και στο ακτοπλοϊκό σκηνικό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν οι χθεσινές επισημάνσεις του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στην ομιλία του στην ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ποιες λύσεις -ποια προοπτική» διακρίνοντας πρόβλημα στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και την ανάγκη αναδιαρθρώσεως παρατηρώντας ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα που σχετίζεται με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια ο κ. Σάλας δεν περιορίστηκε μόνο στα της ακτοπλοΐας ο ρόλος της οποίας για τις νησιωτικές οικονομίες και τον τουρισμό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αλλά αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η ακτοπλοΐα, η κλωστοϋφαντουργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες που χρόνια τώρα έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι κλάδοι αυτοί χρειάζονται επειγόντως αναδιάρθρωση και οι επιχειρήσεις διοικητική, διαχειριστική ή επιχειρησιακή ανασυγκρότηση και, ασφαλώς, φρέσκα κεφάλαια.
Αυτό, όμως, λόγω της έκτασης και του βάθους του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά παρά με το να δοθεί η δυνατότητα σε εξειδικευμένους φορείς και στις τράπεζες, ανάλογα με την κατάσταση της επιχείρησης και τις προοπτικές του κλάδου, να δώσουν λύσεις.
Τέτοιες λύσεις μπορεί να είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση, η μετοχοποίηση μέρους του δανεισμού, η συγχώνευση ή εξαγορά μεταξύ εταιρειών του κλάδου που θα έδινε συνέργειες ικανές να αποκαταστήσουν τους δείκτες, η αναζήτηση άμεσης χρηματοδότησης από επενδυτικά σχήματα που εξειδικεύονται σε τέτοιου είδους συμμετοχές, κ.λ.π.
Είμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο αφορά μεγάλο αριθμό κλάδων με χιλιάδες επιχειρήσεις και αποτελεί εντέλει τροχοπέδη στην πορεία εξυγίανσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αντιμετώπιση του δεν μπορεί να περιμένει. Όμως, το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι επαρκές για να δοθούν λύσεις σε επιχειρήσεις που μπορούν και πρέπει να επιβιώσουν.
Απαιτείται συνεπώς να δρομολογήσουμε άμεσα την κάλυψη αυτού του θεσμικού ελλείμματος". Είναι προφανές ότι η τοποθέτηση Σάλλα δείχνει δύο σημεία ένα εκ των οποίων αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο. Και αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σχεδόν «μονότονα» την τελευταία δεκαετία ο φορέας που εκφράζει την ακτοπλοΐα έχει τοποθετηθεί πλειστάκις για το εν λόγω ζήτημα θέτοντας παραμέτρους οι οποίες όπως έχει επισημάνει δημιουργούν στρεβλώσεις αποδίδοντας σε αυτές την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ακτοπλοΐα όπου οι εναπομείνασες επιχειρήσεις παλεύουν να διατηρηθούν παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Και σε μία λογική που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρείτο ότι υπερβαίνει κατά πολύ κάθε έννοια ορθής διαχείρισης των επενδεδυμένων κεφαλαίων εντός ή εκτός χρηματηστηρίου.