Πεμ07042024

Last updateΠεμ, 04 Ιουλ 2024 7pm

Αρκτική: Ξεκίνησε η απαγόρευση του HFO

rupoi ploion6

Τρία χρόνια μετά την έγκριση του κανονισμού από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), τέθηκε σε ισχύ από την 1 Ιουλίου 2024, η διεθνής απαγόρευση μεταφοράς ή χρήσης βαρέος μαζούτ (HFO) στην Αρκτική. Η απαγόρευση είχε εγκριθεί κατά την 76η συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΙΜΟ τον Ιούνιο του 2021. Η διάταξη του ΙΜΟ διακρίνει τα πλοία που κατασκευάστηκαν μετά το 2010 με προστατευμένες δεξαμενές, αλλά οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν την εξαίρεση σε παλαιότερα πλοία που έχουν επίσης προστασία στις δεξαμενές μαζούτ τους. Η πλήρης ισχύς των κανονισμών του ΙΜΟ δεν θα συμβεί για άλλα πέντε χρόνια. Τα πλοία που πληρούν τις προϋποθέσεις για τις εξαιρέσεις μπορούν να συνεχίσουν να πλέουν στην Αρκτική μέχρι το 2029, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΙΜΟ. Ο κανόνας βασίστηκε σε παρόμοιο περιορισμό για το HFO στην Ανταρκτική, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2011.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, ωστόσο, δεν περίμεναν τους κανονισμούς του ΙΜΟ. Η Νορβηγία ξεκίνησε την απαγόρευση του HFO στην περιοχή γύρω από το Σβάλμπαρντ το 2022. Άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχουν ακόμη αναλάβει δράση. Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επιβάλλει την απαγόρευση HFO από την 1 Ιουλίου. Ωστόσο, παρείχε επίσης εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων ανεφοδιασμού στις κοινότητες της Αρκτικής, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν HFO μέχρι το 2026. Τα πλοία με διπλό κύτος εξαιρούνται έως το 2029.
Ωστόσο περιβαλλοντικές ομάδες υποστηρίζουν ότι ο κανονισμός του ΙΜΟ έχει σημαντικά κενά υποστηρίζοντας ότι ο ΙΜΟ άφησε περίπου τα τρία τέταρτα της ναυτιλίας της Αρκτικής ανεπηρέαστα από την απαγόρευση. Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πλοία που λειτουργούν με HFO είναι εξίσου επικίνδυνες και έχουν ευρύτερο αντίκτυπο από την εστίαση στην απαγόρευση της μεταφοράς HFO. Η Clear Arctic Alliance κάλεσε τον ΙΜΟ να καταστήσει την απαγόρευση και την επιβολή άμεση χωρίς εξαιρέσεις. Οι ομάδες αυτές υπογραμμίζουν τη δραματική αύξηση του αριθμού των πλοίων που δραστηριοποιούνται την Αρκτική. Η Ρωσία, η οποία κινείται δυναμικά για να επεκτείνει τη ναυτιλία στην Αρκτική και να ξεκινήσει διελεύσεις όλο το χρόνο, δεν έχει αποδεχθεί την απαγόρευση ούτε έχει λάβει μέτρα για τη θέσπιση των διατάξεών της.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter