Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η 4η έκθεση Poseidon Principles δείχνει βελτίωση

0poseidonlogo

Το Poseidon Principles δημοσίευσε την τέταρτη ετήσια έκθεση που παρουσιάζει τις βαθμολογίες ευθυγράμμισης των υπογραφόντων για το κλίμα. Η πρωτοβουλία έχει αυξηθεί σε αριθμό, με 34 υπογράφοντες από 13 διαφορετικές χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου χρηματοδότησης πλοίων.
Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις βαθμολογίες 30 υπογραφόντων για την κλιματική ευθυγράμμιση με βάση δεδομένα από το 2022, αύξηση δύο υπογραφόντων σε σχέση με την περσινή έκθεση. Οι τέσσερις υπογράφοντες που εντάχθηκαν το 2023 δεν ήταν υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν πληροφορίες.
Το απλό μέσο ποσοστό δραστηριότητας που αναφέρθηκε στους 30 υπογράφοντες ήταν 95,4%, ανέφερε η έκθεση.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι 11 χαρτοφυλάκια ευθυγραμμίστηκαν με την πορεία μείωσης του CO2 κατά 50%, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο όλων των υπογραφόντων, από το ένα τέταρτο του περασμένου έτους.
Η απλή μέση βαθμολογία έναντι αυτής της τροχιάς ήταν +2%, πράγμα που σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, τα χαρτοφυλάκια είναι 2% υψηλότερα από τη φιλοδοξία του ΙΜΟ για το 2018 (ή ελαφρώς ευθυγραμμισμένα).
Πρόκειται για σημαντική βελτίωση από τον περσινό μέσο όρο που ήταν +9,7%. Οι βαθμολογίες των υπογραφόντων σε σχέση με αυτή την τροχιά κυμαίνονταν από -13,5% έως +18,5%, με το 63% να αναφέρει βαθμολογία +5% ή λιγότερο, σημειώνοντας ακόμη μια σημαντική βελτίωση από το εύρος του προηγούμενου έτους από -12,5% έως +57,3%, με το 50% να αναφέρει βαθμολογία +5% ή λιγότερο, ανέφερε η έκθεση.
Όλοι οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία επέλεξαν να ευθυγραμμίσουν τη μεθοδολογία των «Αρχών του Ποσειδώνα» με τη νέα φιλοδοξία του ΙΜΟ, συμπεριλαμβανομένου του στόχου επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών έως ή γύρω στο 2050. Η απόφαση αυτή λαμβάνει επίσης υπόψη τα ορόσημα μείωσης των εκπομπών το 2030 και το 2040, χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κύκλου ζωής από την αρχή έως τα απόνερα και διευρύνοντας την κάλυψη ώστε να συμπεριλάβει ένα πιο εκτεταμένο φάσμα αερίων του θερμοκηπίου.
Τα αποτελέσματα για τις προαιρετικές βαθμολογίες φορτηγών και επιβατηγών πλοίων έδειξαν την ίδια θετική τάση. Έξι χαρτοφυλάκια φορτηγών πλοίων ευθυγραμμίστηκαν, αντιπροσωπεύοντας το 40% των αναφερόμενων δεδομένων, από τέσσερα χαρτοφυλάκια ευθυγραμμισμένα ή το 31% των αναφερόμενων δεδομένων πέρυσι.
Ωστόσο, η απλή μέση βαθμολογία για τα χαρτοφυλάκια φορτίου παρέμεινε σχετικά σταθερή στο +1,7%, έναντι +0,8%. Το εύρος των βαθμολογιών για χαρτοφυλάκια φορτίου παρουσίασε επίσης ελάχιστη μεταβολή, από -9,8% έως +11,9% φέτος, σε αντίθεση με το εύρος -10,7% έως +7,4% που αναφέρθηκε πέρυσι (στοιχεία 2021).
Μια βελτίωση είναι αισθητή στο ποσοστό των βαθμολογιών φορτίου +5% ή λιγότερο, το οποίο αυξήθηκε από 62% πέρυσι σε 73% σε αυτήν την έκθεση. Τα χαρτοφυλάκια επιβατηγών πλοίων παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις, με τις βαθμολογίες ευθυγράμμισης του κλίματος να κυμαίνονται από +0,6% έως +32,4% φέτος σε σύγκριση με +26,8% έως +82,8% πέρυσι.
Το απλό μέσο αποτέλεσμα +12,4% για τα επιβατηγά πλοία είναι μια σημαντική βελτίωση από το +46,6% που αναφέρθηκε πέρυσι, με πάνω από το ένα τρίτο των υπογραφόντων να αναφέρουν βαθμολογία +5% ή λιγότερο, βελτιώνοντας από το μηδέν πέρυσι.
Το ολλανδικό ιδρυτικό μέλος ABN Amro ανέφερε αύξηση 7% σε σύγκριση με πέρυσι εν μέσω διαταραχών στον ναυτιλιακό τομέα μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το διατηρούμενο υψηλό επίπεδο ναυτιλιακής εμπορικής δραστηριότητας μετά την κορύφωση της πανδημίας Covid-19. Εν τω μεταξύ, η BNP Paribas υπερέβη κατά 3,6%, η Citi κατά 2,5% και η DNB κατά 1,4%, ενώ η Credit Suisse υποχώρησε κατά 4,6%.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter