Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόσκληση της ΕΕ για την απανθρακοποίηση με τεχνολογίες αιχμής

aerioi rypoi 0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Ταμείου Καινοτομίας για το 2023, με ιστορικό προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σημαντική χρηματοδοτική ένεση στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και τα κεφάλαια για την πρωτοβουλία αυτή προέρχονται από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).
Σε σύγκριση με προηγούμενες προσκλήσεις, η Επιτροπή έχει διπλασιάσει τον προϋπολογισμό που διατίθεται ειδικά για έργα παραγωγής καθαρής τεχνολογίας. Ένα σημαντικό ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ προορίζεται για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας, την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Είναι σημαντικό ότι, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της οδηγίας για το ΣΕΔΕ της ΕΕ, το Ταμείο Καινοτομίας είναι πλέον ανοικτό στους τομείς της θάλασσας, των οδικών μεταφορών και των κτιρίων, επιπλέον των τεχνολογιών στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή στην αποθήκευση ενέργειας.
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων περιλαμβάνει πέντε διακριτά θέματα, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του για τον προϋπολογισμό και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX):
Γενική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές (μεγάλης κλίμακας): 1,7 δισ. ευρώ διαθέσιμα για έργα με κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 100 εκατ. ευρώ
Γενική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές (μεσαίας κλίμακας): 500 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για έργα με κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 20 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ
Γενική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές (μικρής κλίμακας): 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για έργα με κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 2,5 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ
Βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας: 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα για έργα με κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, εστιάζοντας στην κατασκευή εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας, αντλίες θερμότητας και παραγωγή υδρογόνου
Πιλοτικά: 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα για έργα με κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη βαθιά απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι το Ταμείο Καινοτομίας μπορεί να καλύψει έως και το 60% των σχετικών δαπανών ενός έργου. Τα έργα θα υποβληθούν σε αξιολόγηση βάσει κριτηρίων όπως η δυνατότητά τους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, το επίπεδο καινοτομίας, η ωριμότητα, η δυνατότητα αναπαραγωγής και η οικονομική αποδοτικότητα.
Οι φορείς υλοποίησης έργων ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΕΕ για τις χρηματοδοτήσεις και τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών έως τις 9 Απριλίου 2024, στις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Μια ενημερωτική εκδήλωση, η IF23 Call Info Day, έχει προγραμματιστεί διαδικτυακά στις 7 Δεκεμβρίου 2023, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τα νέα χαρακτηριστικά, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA).
Οι επιτυχόντες αιτούντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ενώ οι συμφωνίες επιχορήγησης αναμένεται να υπογραφούν το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Στο πλαίσιο εκτιμώμενων εσόδων ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2030, το Ταμείο Καινοτομίας λειτουργεί ως κρίσιμος οικονομικός καταλύτης για τις εταιρείες και τις δημόσιες αρχές ώστε να επενδύσουν σε τεχνολογίες αιχμής χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, συμβάλλοντας στην πορεία της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα. Το Ταμείο Καινοτομίας έχει ήδη χορηγήσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περισσότερα από 100 έργα μέσω προηγούμενων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.
Ταυτόχρονα, το Ταμείο Καινοτομίας δρομολόγησε την πρώτη πιλοτική δημοπρασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, προσφέροντας προϋπολογισμό 800 εκατομμυρίων ευρώ για φορείς ανάπτυξης έργων στον ΕΟΧ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter