Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Χαιρετίζει η ECSA την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

rupoi ploion6

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή διακομματική υποστήριξη της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για βασικές διατάξεις στο πλαίσιο του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας εκπομπών για τη ναυτιλία.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη θέση του σχετικά με την αναθεώρηση του EU ETS της ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο (τριμερείς διάλογοι). Ένα βασικό στοιχείο της θέσης του Κοινοβουλίου είναι η επιβολή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", διασφαλίζοντας την υποχρεωτική διέλευση του κόστους του EU ETS στους εμπορικούς φορείς των πλοίων μέσω συμβατικών ρητρών. Η ECSA χαιρετίζει επίσης την πρόταση του Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός τομεακού ταμείου και τη διάθεση του 75% των εσόδων που προκύπτουν από τις ναυτιλιακές αποζημιώσεις για την ενεργειακή μετάβαση του τομέα. «Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν την αυξημένη φιλοδοξία για το κλίμα της δέσμης μέτρων «Fit for 55». Έχουμε επικρίνει την έλλειψη συνέπειας και έχουμε προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις. Η ψηφοφορία του Κοινοβουλίου είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μας ακούνε και λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις του τομέα μας. Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και ο ρόλος των εμπορικών φορέων είναι καίριας σημασίας για τη μείωση των εκπομπών. Η διάθεση των εσόδων στη ναυτιλία αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της απορρόφησης καθαρότερων καυσίμων. Είναι μια στιγμή make-or-break για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανταγωνιστικότητα του τομέα», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Το Κοινοβούλιο υποστήριξε επίσης πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σκαφών κατηγορίας πάγου, καθώς και ειδικές διατάξεις για τη ναυτιλία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Από την άποψη αυτή, οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες προσβλέπουν στη συνεργασία με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την επίτευξη επαρκούς λύσης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα ξεκινήσουν μόλις τα δύο θεσμικά όργανα εγκρίνουν τις θέσεις τους. Η ECSA θα αναλύσει τη θέση του Κοινοβουλίου και θα προσεγγίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με συγκεκριμένες συστάσεις.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter