Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο ECSA χαιρετίζει την αποφασιστική ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους εμπορικούς φορείς και το Ταμείο Ωκεανών

0ETS 1

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή διακομματική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για βασικές διατάξεις στο πλαίσιο του αναθεωρημένου συστήματος εμπορίας εκπομπών για τη ναυτιλία.

Ο ECSA χαιρετίζει τη δέσμευση του Κοινοβουλίου να επιβάλει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», διασφαλίζοντας την υποχρεωτική διέλευση του κόστους του ETS στους εμπορικούς φορείς των πλοίων μέσω συμβατικών ρητρών. Ο ECSA υποστηρίζει επίσης την πρόταση του Κοινοβουλίου για τη δημιουργία ενός τομεακού ταμείου και για τη διάθεση του 75% των εσόδων που προκύπτουν από τις ναυτιλιακές αποζημιώσεις στην ενεργειακή μετάβαση του τομέα.
Ο ECSA κάλεσε το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμπεριλάβουν τις διατάξεις αυτές στο ETS της ΕΕ. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) αποτελεί μια καλή αφετηρία για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
«Αν και η πρώτη μας προτίμηση ήταν πάντα ένας διεθνής κανονισμός για τη ναυτιλία σε επίπεδο IMO, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες αναγνωρίζουν ότι ο τομέας πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που του αναλογεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και σε επίπεδο ΕΕ. Η υποχρεωτική διέλευση του κόστους του ETS στους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τις επιχειρησιακές αποφάσεις θα διασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει». Αν και η θέση του Κοινοβουλίου πρέπει να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου". είπε ο Φίλιππος Φίλης, Πρόεδρος της ECSA.
"Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ωστόσο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να ακούσουν τις προτάσεις του ναυτιλιακού τομέα. Η διάθεση των εσόδων είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότηση έργων Ε&Α και για τη γεφύρωση του χάσματος τιμών μεταξύ καθαρότερων και συμβατικών καυσίμων. Το 80% των σημερινών εσόδων του ETS χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας και θέλουμε να δούμε να συμβαίνει το ίδιο και για τη ναυτιλία. Είναι μια στιγμή make-or-break για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τις ανθρακούχες ανθρακούχες έπαθλους και την ανταγωνιστικότητα του τομέα», δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας του ECSA.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter