Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

EU ETS: Σε «ρότα» προς το «ο ρυπαίνων πληρώνει»

rupoi ploion6

Στοιχεία που διέρρευσαν σχετικά με τις «ζυμώσεις» σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με το EU ETS φαίνεται ότι προστίθεται δεσμευτική ρήτρα που καθιστά τους ναυλωτές υπεύθυνους για το κόστος αγοράς δικαιωμάτων, γεγονός που δικαιώνει τους πλοιοκτήτες.

Ο γ.γ. της ECSA k.Σωτήρης Ράπτης χαιρέτισε τη «σαφή ώθηση» για ρύθμιση που συμπεριλαμβάνει τους ναυλωτές δεδομένου ότι η ECSA είχε ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως έχει επισημάνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών «η bulk / tramp ναυτιλία είναι τελείως ασύμβατη με το EU ETS. Τούτο, καθώς οι ναυλωτές είναι αυτοί οι οποίοι κατά κύριο λόγο καθορίζουν τη λειτουργία και την ενεργειακή απόδοση του πλοίου με τις αποφάσεις τους σχετικά με την ταχύτητα, τη θαλάσσια διαδρομή, τα φορτία και τα ναυτιλιακά καύσιμα. Επομένως, οι υπεύθυνοι για την εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου, πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι και για τις εκπομπές και το αποτύπωμα του άνθρακα του πλοίου, καθώς και για τα σχετικά κόστη. Ευθυγραμμιζόμενη με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει την ευθύνη των ναυλωτών για την κάλυψη του κόστους συμμόφωσης με την εν λόγω Οδηγία. Αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης και η αποδοχή της αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα κατά την επόμενη φάση της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter