Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εξελίξεις για το «πράσινο ταμείο»

rupoi ploion6

Η πρόταση της ναυτιλίας για ένα πράσινο ταμείο έρευνας και ανάπτυξης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έλαβε στήριξη στο Marine Environment Protection Committee από αρκετές χώρες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού παρά τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της, τη διακυβέρνηση και τη δικαιοσύνη της προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Κύπρος, ο Παναμάς, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Τζαμάικα και η Νότια Κορέα ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν τη δημιουργία Ενός Διεθνούς Ταμείου Ναυτικής Έρευνας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από φόρο 2 δολαρίων ανά τόνο για τα καύσιμα και θα διοικείται από ένα συμβούλιο που διοικείται από τον ΙΜΟ.
Ωστόσο, οι χώρες περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στις λεπτομέρειες των αυστηρότερων μέτρων που βασίζονται στην αγορά στην ημερήσια διάταξη, όπως η εισφορά άνθρακα των 100 δολαρίων ανά τόνο των Νήσων Μάρσαλ και το σύστημα ανώτατου ορίου και εμπορίου της Νορβηγίας, αναβάλλοντας τη συζήτηση στη διασυνεδριακή ομάδα εργασίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η πρόταση του IMRF από το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, την BIMCO και άλλους βιομηχανικούς ομίλους έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο παρελθόν, σε βαθμό που πολλοί παρατηρητές την θεωρούσαν καταδικασμένη.
Ο εκπρόσωπος του ICS χαρακτήρισε την πρόταση "την καλύτερη άμεση ευκαιρία μας" να φθάσουμε σε μηδενικές εκπομπές εγκαίρως και ότι η άρνησή της κινδύνευε να καθυστερήσει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Πηγή: Ll

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter