Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο «Τυφώνας» στη Λήμνο

TYPHOON Limnos 1

Τον καθαρισμό των ακτών της Λήμνου ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες ο “Τυφώνας”, το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο στοχεύει στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

Η «μαραθώνια» δράση ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2021.
Σε 122 μέρες συνεχόμενης δράσης στη Λήμνο, η ομάδα του «Τυφώνα» καθάρισε 206 ακτές του νησιού, διατρέχοντας 98.945 μέτρα ακτογραμμής και καλύπτοντας 1.740.932 τετραγωνικά μέτρα. H δράση του “Typhoon Project” συμπληρώθηκε από συμβολικό παράκτιο καθαρισμό με τη συνεργασία τοπικών εθελοντικών ομάδων που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ομάδα του «Τυφώνα». Συνολικά, στη Λήμνο απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 57 τόνοι απορρίμματα, στην πλειονότητά τους πλαστικά αντικείμενα και αλιευτικά εργαλεία. Όπως φανερώνει η φύση των απορριμμάτων, πολλά φτάνουν στο νησί παρασυρόμενα από θαλάσσια ρεύματα, κυρίως από τα Στενά των Δαρδανελλίων, τον Βόσπορο και πιθανώς τη Μαύρη Θάλασσα, ή προέρχονται από διερχόμενα πλοία.
Το πρόγραμμα του «Τυφώνα» στη Λήμνο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης στον Μούδρο, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλαττάς-Λαμπρινός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμεναρχείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Ο «Τυφώνας» είναι νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων, ιδιοκτησία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο αναλαμβάνει μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων. Η ομάδα του «Τυφώνα», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και τριακονταμελές μόνιμο προσωπικό του σκάφους, δραστηριοποιείται από τον Ιούλιο του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές σε όλη την Ελλάδα. Το πλοίο συνεχίζει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα έχει απομακρύνει περισσότερους από 237 τόνους απορριμμάτων σε 1.681 ακτές στην ελληνική επικράτεια, ενώ φιλοδοξεί να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής στα επόμενα χρόνια. Το “Typhoon Project” χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter