Αρκτική: Απαγόρευση χρήσης και μεταφοράς HFO
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 06:47

Η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης και μεταφοράς βαρέος μαζούτ στην Αρκτική, την οποία οι περιβαλλοντολόγοι έχουν χλευάσει ως "απαγόρευση χωρίς δόντια".
Η απαγόρευση, η οποία καταρτίστηκε στην υποεπιτροπή τον Φεβρουάριο του 2020 και εγκρίθηκε τον Νοέμβριο, τίθεται σε ισχύ από τα μέσα του 2024. Ωστόσο, οι απαλλαγές και οι απαλλαγές σημαίνουν ότι δεν θα τεθεί σε πλήρη ισχύ για οκτώ χρόνια.
Η απαγόρευση εξαιρεί τα πλοία που φέρουν τις σημαίες των κρατών της Αρκτικής και λειτουργούν στα κυρίαρχα ύδατά τους μέχρι την 1η Ιουλίου 2029. Η Ρωσία κέρδισε τις εξαιρέσεις το προηγούμενο έτος, αφού ισχυρίστηκε ότι το υψηλότερο κόστος καθαρού καυσίμου θα πλήξει την οικονομία της.
Η Συμμαχία για την Καθαρή Αρκτική καταδίκασε τη MEPC για την αποτυχία της να αναλάβει ισχυρότερη δράση όσον αφορά το CO2 και τις εκπομπές μαύρου άνθρακα.