Πεμ01232025

Last updateΠεμ, 23 Ιαν 2025 6pm

Π. Κουρουμπλής: «Η λογική του να κλείνουμε τα μάτια γιατί έτσι βολεύει κάποιους ή κάποια συμφέροντα έχει παρέλθει.»

0123cabr

To πρυμναίο τμήμα του Φ/Γ CABRERA, το οποίο ανελκύστηκε από την Άνδρο και ρυμουλκήθηκε στο Λιμάνι του Λαυρίου παρουσίασαν  στους εκπροσώπους του Τύπου, οι τρεις εταιρίες που έχουν αναλάβει την επιχείρηση ναυαγιαίρεσης. Το τμήμα αυτό του πλοίου θεωρείται απόβλητο και θα μεταφερθεί για διάλυση στην Τουρκία, όταν ετοιμαστούν τα απαραίτητα έγγραφα. Τα υπόλοιπα τμήματα του πλοίου θα μείνουν στο βυθό, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τον θαλάσσιο πλούτο.

Στην παρουσίαση ήταν παρόντες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου Δημήτρης Νικολάου και εκπρόσωποι των εταιριών. Μετά τις δηλώσεις των υπευθύνων της επιχείρησης ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

«Έχουμε το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια ανέλκυσης πολλών ναυαγίων, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως το συγκεκριμένο πλοίο που πριν από ένα χρόνο βούλιαξε στα νερά της Άνδρου. Είναι το πρώτο πλοίο που έχει ναυαγήσει και επιχειρείται η ανέλκυσή του, μετά το πολεμικό «ΚΩΣΤΑΚΟΣ», που είχε βυθιστεί πριν από περίπου δέκα χρόνια στη Σάμο και έγινε τότε η ανέλκυσή του. Για εμπορικό πλοίο δεν είχαμε ανέλκυση. Ξεκινάει λοιπόν η προσπάθεια από τη στιγμή που συστήσαμε και τη Δημόσια Αρχή Λιμένων για να βγάλουμε από το βυθό επικίνδυνα για το περιβάλλον πλοία που βυθίστηκαν. Έχουμε χαρτογραφήσει στην περιοχή του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 45 πλοία και δεν είναι τα μόνα. Αρκεί να σας πω στον κόλπο της Ελευσίνας υπάρχουν τρία ναυάγια, το ένα πάνω στο άλλο. Και έχουμε καταγράψει πάνω από 65 εγκαταλελειμμένα, τα λεγόμενα επικίνδυνα πλοία, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές χρησιμοποιούνται και για άλλους ρόλους.

Είμαστε αποφασισμένοι λοιπόν, να απαντήσουμε δυναμικά με σχεδιασμό και με αποφασιστικότητα. Και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα ότι η λογική να κλείνουμε τα μάτια γιατί έτσι βολεύει κάποιους ή κάποια συμφέροντα έχει παρέλθει. Θα πρέπει και οι ασφαλιστικές εταιρίες να καταλάβουν ότι έχουν υποχρεώσεις στην περίπτωση των ναυαγίων. Κι εμείς, ως πολιτική ηγεσία δεν είμαστε να το ξεπερνάμε αυτό “αβρόχοις ποσίν”, κάνοντας πως δεν ξέρουμε. Γι’ αυτό λοιπόν θα ζητηθούν οι υποχρεώσεις από όλους όσοι είναι υπόχρεοι σε τέτοια ζητήματα και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καθαρίσουμε την περιοχή από τέτοιες καταστάσεις. Πιστεύω ότι μέσα στο μήνα Νοέμβριο θα έχουμε προχωρήσει και στη δεύτερη ανέλκυση. Το πλοίο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”. Αλλά όπως σας είπα, στη Δημόσια Αρχή Λιμένων από τον κ. Μπακόπουλο, έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός οργασμός για να γίνουν πραγματικότητα αυτά για τα οποία σας μιλώ και την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούμε από πάρα πολύ κοντά.

Όπως ανακοίνωσα πριν από λίγες μέρες ανοίξαμε και το φάκελο του “Sea Diamond”. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον του Ελληνικού Λαού. Αυτή είναι η εντολή του. Και κάποτε θα πρέπει οι πολιτικοί να πείσουν τον Ελληνικό Λαό ότι αυτά για τα οποία δεσμεύονται, τα εννοούν. Λίγη υπομονή λοιπόν και θα δείτε ότι πολλά πράγματα τα εννοούμε. Όπως το νομοσχέδιο. Αυτό το πολύκροτο νομοσχέδιο που με πάρα πολλές παρεμβάσεις και με λογική σύγκρουσης με συμφέροντα. Τελικώς συγκεντρώθηκαν όλες οι υπογραφές των υπουργών και την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει σε συζήτηση στη Βουλή.

Εκεί λοιπόν έχουμε σημαντικές αλλαγές. Για παράδειγμα η διάταξη που κατεβάζει το όριο ηλικίας όλων των πλοίων που μεταφέρουν πετρελαιοειδή και καύσιμα, αλλά όσες φορές είχε έρθει στη βουλή, υπήρχε ένας από μηχανής θεός που την έπαιρνε πίσω, επιτέλους θα γίνει νόμος του Ελληνικού Κράτους. Όπως και η υποχρέωση των ελληνικών νηογνωμόνων να αποκτήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τη διεθνή πιστοποίηση AJAX. Για πρώτη φορά τολμούμε και νομοθετούμε ότι απαγορεύεται η πετρέλευση σε σημεία όπου δεν είναι ορατό το στίγμα των πλοίων. Μέχρι τώρα μπορούσε να γίνει πετρέλευση σε τέτοια σημεία, χωρίς να το ξέρει ούτε το Λιμενικό ούτε το Τελωνείο. Γινόταν στο σκοτάδι. Στα αζήτητα. Αυτά τώρα καταργούνται.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω τις εταιρίες που συνεργάστηκαν. Δύο ξένες και μια ελληνική. Θέλω να τις ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους και την προσπάθεια τους να έχουμε σήμερα αυτό το πρώτο γεγονός που δείχνει ότι μπορεί η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Αυτό το ζούμε το αντιλαμβανόμαστε. Και τη σημασία του και την αξία του, και θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα και ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.»

Στην ερώτηση αν μπαίνει σε καθεστώς προστασίας ο Σαρωνικός Κόλπος για δύο χρόνια ο Υπουργός Ναυτιλίας απάντησε: «Ο Σαρωνικός, όπως και όλες οι ακτογραμμές μας, είναι κομμάτια του πλούτου της χώρας. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει αυτή τη στιγμή να γίνουν διακρίσεις στο πως προστατεύουμε τη μία περιοχή ή την άλλη. Εκείνο που έχω να πω και θα το πω με κατάθεση ψυχής, διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά τι ακούσαμε και τι ζήσαμε όλον αυτό τον καιρό, το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε και έβαλα, όταν γύρισα από το Λονδίνο, μπροστά σε εκείνη την δύσκολη πραγματικότητα, ήταν να αποδώσουμε τις ακτές, να τολμήσω να το πω, καλύτερες από ότι ήταν, γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι ακτές όλα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων είχαν προβλήματα. Για παράδειγμα οι βράχοι είχαν παλιές πίσσες και τώρα καθαρίστηκαν, με τον πιο ποιοτικό τρόπο. Αυτό δείχνει ότι όταν συνεργαζόμαστε όλοι, όταν η συλλογικότητα είναι το εργαλείο στο οποίο υπακούμε όλοι, ιδιωτικές εταιρίες, ελληνικό κράτος, κοινωνικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, τότε δεν έχουμε να ζηλέψουμε κανέναν και μάλιστα δεν έχουμε να ζηλέψουμε εκείνους που χρησιμοποιούν πολλές φορές χημικά για να δείξουν την εικόνα που σήμερα έχει η ακτογραμμή στο Σαρωνικό.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δήλωσε:

«Σήμερα αποδεικνύεται αυτό που λέμε τόσο καιρό. Ότι θα κάνουμε πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Τα ναυάγια που αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα θα ανελκυστούν. Ξεκινάμε από το “CABPRERA”, συνεχίζουμε με το “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ” και προχωράμε με τα υπόλοιπα. Η προσπάθειά μας είναι και ο Σαρωνικός και το Αιγαίο και το Ιόνιο να απαλλαγούν από τέτοιες “βόμβες”. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους φορείς που συνέβαλαν σε αυτό και νομίζω ότι, ενωμένοι σαν πολιτική ηγεσία, μπορούμε να κάνουμε θαύματα και θα τα κάνουμε.»

Ο διοικητής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να δηλώσω ως διοικητής της Αρχής Λιμένα ότι εκτελούμε απαρέγκλιτα τις εντολές που μας έχει δώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ. Το καθεστώς ατιμωρησίας και μη ανέλκυσης των ναυαγίων, που είναι ένα διαρκές σκάνδαλο περίπου τριάντα ετών, θα λάβει τέλος. Έχοντας την αμέριστη υποστήριξη της πολιτικής του Υπουργείου και την απόλυτη συμπαράσταση, έχουμε βάλει μπροστά όλες τις νομικές διαδικασίες, στις οποίες με θλίψη διαπιστώσαμε ότι για πάρα πολλά χρόνια οι κατά νόμο υπεύθυνοι δεν τις έχουν εφαρμόσει. Επομένως κινούμαστε σε δύο παράλληλα σύμπαντα. Το ένα είναι η αναζήτηση ευθυνών και ο κολασμός των υπευθύνων και το άλλο είναι να μπει άμεσα μπροστά η νομοθεσία. Και αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν, προκειμένου εικόνες σαν αυτές που έχουμε αυτή τη στιγμή πίσω και βλέπουμε, να πολλαπλασιαστούν τις αμέσως επόμενες μέρες. Επομένως σε όσες περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει ότι τα πλοία που αποτελούν έναν διαρκή κίνδυνο για το περιβάλλον πρέπει να βγουν, θα βγουν. Αυτό θα το κυνηγήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.»

Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου Δημήτρης Νικολάου δήλωσε:

Ο Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον υπουργό γιατί μας απήλλαξε από ένα αγκάθι, από μεγάλο πόνο, ένα ναυάγιο μέσα στην καρδιά του λιμανιού του Λαυρίου. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στα ελληνικά δεδομένα. Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε εκ μέρους του οργανισμού και εκ μέρους των κατοίκων του Λαυρίου και ελπίζουμε στη βοήθεια που θα δώσετε για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Α΄ Υπαρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Θεόδωρος Κλιάρης δήλωσε:

«Η ανέλκυση του “CABRERA”, το οποίο βυθίστηκε στις 29/12/2016, δείχνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα με την ανέλκυση όλων των ναυαγίων στη χώρα μας. Εμείς, η στρατιωτική ηγεσία και όλες οι διευθύνσεις του Υπουργείου θα συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός.»

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας ANTIPOLLUTION Βύρων Βασιλειάδης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μας τιμή σήμερα αυτό που έχουμε καταφέρει, με την υποστήριξη του κ. Υπουργού και γενικώς όλου το Λιμενικού Σώματος. Οι τρεις εταιρίες (SMIT, MEGATUGS, ANTIPOLLUTION) κατάφεραν ένα πολύ δύσκολο έργο και από εκεί και πέρα αυτή η συνέργεια θα ακολουθήσει και στα επόμενα ναυάγια, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός.»

Αρχίζουν οι ενέργειες προετοιμασίας για την ανέλκυση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Επιστολή με την οποία ενημερώνει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά ότι αρχίζει τις απαραίτητες ενέργειες για την ανέλκυση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» έστειλε σήμερα ο Όμιλος Σπανόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει και σταδιακά ολοκληρώνει την επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Όμιλος ανταποκρίνεται στις εντολές του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και προχωρεί «σε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, για την άμεση ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», για την απάλειψη κάθε δυσμενούς συνέπειας από την ύπαρξη του ναυαγίου και του οποιοδήποτε κινδύνου που θα μπορούσε να προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό το θαλάσσιο περιβάλλον.»
Σύμφωνα πάντα με την ίδια επιστολή, «από σήμερα 27.10.2017, η εταιρεία έχει προχωρήσει στις διαδικασίες προετοιμασίας και κινητοποίησης του απαραίτητου εξοπλισμού για την ανέλκυση του ναυαγίου. Σε συνέχεια των παραπάνω θα υποβληθεί το συντομότερο το σχέδιο ανέλκυσης αυτού. Τονίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια επιχείρησης της ανελκύσεως, θα ενταθεί η χρήση αντιρρυπαντικών μέσων και εξοπλισμού για την άμεση καταστολή πιθανής ρύπανσης στην περιοχή του ναυαγίου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter