Δευ12232024

Last updateΠεμ, 26 Δεκ 2024 4pm

«Νεκρό ή ετοιμοθάνατο» το 50% του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου

CE9A3D00D4FCA1992AD004A8764C16EF

Σχεδόν το ήμισυ των κοραλλιών στο μεγαλύτερο οικοσύστημα του κόσμου είναι «νεκρό ή ετοιμοθάνατο» λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουν έντρομοι οι ερευνητές στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Για την ανάκαμψή του θα χρειαστούν δεκαετίες, εφόσον όμως το επιτρέψει η κλιματική αλλαγή. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ αποχρωματισμό των κοραλλιών σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Στα βόρεια του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι σαν χτύπησαν δέκα κυκλώνες μαζί» αναφέρει στο Reuters ο καθηγητής Τέρι Χιουζ, επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Δράσης Αποχρωματισμού Κοραλλιών, η οποία πραγματοποιεί εναέριες αυτοψίες στον ύφαλο.

Τα κοράλλια αποχρωματίζονται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες τα αναγκάζουν να αποβάλουν τα συμβιωτικά φύκη στα οποία οφείλονται τα έντονα χρώματά τους. Αν η θερμοκρασία πέσει εγκαίρως, τα συμβιωτικά φύκη επιστρέφουν, αλλιώς οι πολύποδες των κοραλλιών πεθαίνουν, αφήνοντας πίσω μόνο τον άσπρο ασβεστολιθικό σκελετό τους.

Ισχυρό Ελ Νίνιο ρημάζει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Το ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο που συνεχίζεται από πέρυσι στον Ειρηνικό ήρθε να προστεθεί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και να προκαλέσει πρωτοφανείς βλάβες στον ύφαλο, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος 2.300 χιλιομέτρων βόρεια της Αυστραλίας.

Μόνο το 7% του υφάλου, κυρίως στα νότια, έχει μείνει ανέγγιχτο από τον αποχρωματισμό. «Εκτίμησή μας είναι ότι σχεδόν το 50% των κοραλλιών είναι ήδη νεκρό ή ετοιμοθάνατο» είπε ο Χιουζ στο Reuters.

Ακόμα κι αν το γιγάντιο οικοσύστημα ανακάμψει τις επόμενες δεκαετίες, τα είδη κοραλλιού που αναπτύσσονται αργά θα αντικατασταθούν από ταχύτερα αναπτυσσόμενα είδη που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του υφάλου.

Το βόρειο τμήμα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου «δεν θα επανέλθει σε αυτό που ήταν, σίγουρα όχι όσο ζω εγώ» προειδοποίησε ο Χιουζ μιλώντας στο δικτυακό τόπο του Science.

Δεδομένου ότι ο ύφαλος φέρνει κάθε χρόνο έσοδα 5 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (3,4 δισ. ευρώ), η κρίση απασχολεί και την κυβέρνηση: «Θα πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για σημαντικό συμβάν. Το παίρνουμε σοβαρά» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ.

Η Αυστραλία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου λόγω της ευρείας χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση ίσως πιεστεί να αναθεωρήσει τις περιβαλλοντικές πολιτικές της λόγω της κρίσης, ενόψει και των γενικών εκλογών που αναμένονται στις 2 Ιουλίου.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter