Πεμ04252024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Μειώθηκαν οι πειρατικές επιθέσεις το 2022

0attack icc

Η ετήσια έκθεση του ICC IMB κατέγραψε 115 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών εναντίον πλοίων το 2022 σε σύγκριση με 132 το 2021 με τα μισά από αυτά να συμβαίνουν στα ύδατα της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιδιαίτερα στα Στενά της Σιγκαπούρης, όπου τα περιστατικά συνεχίζουν να αυξάνονται.


Οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε σκάφη στο 95% των αναφερόμενων περιστατικών, καθώς 107 σκάφη επιβιβάστηκαν, δύο σκάφη έκαναν πειρατεία, πέντε απόπειρες επιθέσεων και ένα σκάφος δέχθηκε πυρά. Σε πολλές περιπτώσεις τα πλοία ήταν είτε αγκυροβολημένα είτε σε πλεύση κατά την επιβίβαση, με σχεδόν όλα τα περιστατικά να συμβαίνουν κατά τις ώρες του σκότους.
Η συνεχιζόμενη μείωση αποδίδεται στη συνολική μείωση της πειρατικής δραστηριότητας στα ύδατα υψηλού κινδύνου του Κόλπου της Γουινέας – από 35 περιστατικά το 2021 σε 19 το 2022.
Αυξάνονται τα περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης
Το ένα τρίτο όλων των περιστατικών που αναφέρθηκαν παγκοσμίως το 2022 ήταν στα Στενά της Σιγκαπούρης εκ των οποίων σε 38 περιπτώσεις επιβιβάστηκαν στα πλοία πειρατές. Η πλειονότητα των πλοίων που επιβιβάστηκαν ήταν πάνω από 50.000 DWT, συμπεριλαμβανομένων έξι φορτωμένων πλοίων άνω των 150.000 DWT. Ενώ αυτά θεωρούνται χαμηλού επιπέδου ευκαιριακά εγκλήματα και εμπίπτουν στον ορισμό της ένοπλης ληστείας, τα πληρώματα εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο. Στα 38 αναφερόμενα περιστατικά, δύο μέλη του πληρώματος απειλήθηκαν και τέσσερα κρατήθηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Έχει επίσης αναφερθεί ότι σε τουλάχιστον τρία περιστατικά χρησιμοποιήθηκε όπλο για να απειληθεί το πλήρωμα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter