Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε ιστορικό χαμηλό οι πειρατικές επιθέσεις

0IMB report 3Q 2021

Το ICC International Maritime Bureau (IMB) ανέφερε τον χαμηλότερο αριθμό αναφερόμενων περιστατικών πειρατείας και ένοπλων ληστειών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 σε σύγκριση οποιουδήποτε έτους από το 1994.
Η τελευταία παγκόσμια έκθεση πειρατείας του IMB κατέγραψε 97 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 – το χαμηλότερο επίπεδο αναφερόμενων περιστατικών από το 1994. Το 2021, το Piracy Reporting Centre (PRC) του IMB ανέφερε ότι επιβιβάστηκαν 85 σκάφη,εννέα απόπειρες επίθεσης, δύο σκάφη που πυροβολήθηκαν και ένα σκάφος έγινε πειρατεία.
Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο η βία κατά των ναυτικών συνεχίστηκε με 51 μέλη πληρώματος να απήχθησαν, οκτώ να κρατούνται όμηροι, πέντε να απειλούνται, τρεις τραυματίες, δύο να δέχονται επίθεση και έναν να σκοτώνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του IMB.
Ενώ η μείωση των αναφερόμενων περιστατικών είναι ευπρόσδεκτη, η IMB PRC προειδοποιεί ότι οι ναυτικοί πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς η βία κατά του πληρώματος παραμένει υψηλή σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Η περιοχή του Κόλπου της Γουινέας κατέγραψε 28 περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με 46 για την ίδια περίοδο το 2020. Ειδικότερα, η Νιγηρία ανέφερε μόνο τέσσερα περιστατικά το πρώτο εννεάμηνο του 2021, σε σύγκριση με 17 το 2020 και 41 το 2018. Οι απαγωγές πληρωμάτων στην περιοχή μειώθηκαν με μόνο ένα μέλος του πληρώματος να απήχθη το τρίτο τρίμηνο του 2021 , σε σύγκριση με 31 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν σε πέντε διαφορετικά περιστατικά κατά τη διάρκεια του 3ου τρίμηνου 2020. Όλα τα περιστατικά του 3ου τρίμηνου 2021 ήταν επίσης κατά πλοίων σε αγκυροβόλια λιμένων, ενώ η μέση επιτυχής τοποθεσία απαγωγής το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν περίπου 100NM από την ξηρά.
"Χαιρετίζουμε τη μείωση των επιθέσεων πειρατείας και ένοπλων ληστειών στον Κόλπο της Γουινέας και τις προσπάθειες που έχουν αναλάβει οι ναυτιλιακές αρχές στην περιοχή", δήλωσε ο Michael Howlett, Director, ICC International Maritime Bureau. "Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν συνεχείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των ναυτικών καθώς μεταφέρουν βασικά αγαθά σε ολόκληρη την περιοχή. Τα παράκτια κράτη πρέπει να εντείνουν τα μέτρα συντονισμού και ασφαλείας τους για να εξασφαλίσουν ότι τα περιστατικά πειρατείας και ένοπλων ληστειών θα συνεχίσουν να μειώνονται".
Η συνολική μείωση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών στην περιοχή αποτελεί απόδειξη ενισχυμένων μέτρων συντονισμού της θαλάσσιας ασφάλειας και απόκρισης που υιοθετήθηκαν από τις περιφερειακές και εθνικές αρχές, σύμφωνα με το IMB. Παρά τα κέρδη αυτά, το IMB προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για το πλήρωμα παραμένει υψηλός στην περιοχή και ότι συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες.
Τα Στενά της Σιγκαπούρης ανέφεραν 20 περιστατικά ένοπλης ληστείας, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1991. Τα αναφερόμενα περιστατικά στα Στενά της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν από 15 το 2020 και μόλις ένα περιστατικό το 2019. Οι επιθέσεις αυτές έχουν χαμηλό και ευκαιριακό χαρακτήρα, αλλά το IMB προειδοποιεί ότι οι δράστες αποτελούν άμεση απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε τέσσερα περιστατικά, το πλήρωμα είτε απειλήθηκε, είτε δέχτηκε επίθεση ή τραυματίστηκε.
Το Callao Anchorage στο Περού είναι ένας άλλος τομέας που έχει γίνει μάρτυρας μιας αύξησης της δραστηριότητας πειρατείας με 15 αναφερόμενα περιστατικά το 2021 - ο υψηλότερος αριθμός από το 1991. Όπως και με τα Στενά της Σιγκαπούρης, αυτά τα περιστατικά είναι χαμηλού επιπέδου κλοπές με μαχαίρια που αναφέρονται στο 60% των περιστατικών. Οι επιτιθέμενοι στην περιοχή έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις με τρία μέλη του πληρώματος να κρατούνται όμηροι και ένα ακόμη να δέχονται επίθεση ή να απειλούνται κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.
Το IMB PRC ανέφερε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών στα ύδατα της Ινδονησίας με μόνο έξι περιστατικά χαμηλού επιπέδου που αναφέρθηκαν το πρώτο εννεάμηνο του 2021, σε σύγκριση με 23 περιστατικά κατά την ίδια περίοδο το 2020. Αυτό είναι το χαμηλότερο σύνολο αναφερόμενων περιστατικών πειρατείας και ένοπλων ληστειών στα ύδατα της Ινδονησίας από το 1993. Η έκθεση επαινεί τις πολιτικές και τα προληπτικά μέτρα αντίδρασης που εφαρμόζει η ινδονησιακή θαλάσσια αστυνομία και ενημερώνει το IMB PRC reporting.
Πηγή: ICC – IBM

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter